|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisalaisten lahjoittamat vaatteet ja tarvikkeet löysivät ottajansa
23.03.2010Loviisalainen Jaana Kapari-Jatta yhdessä miehensä Sam Jattan kanssa vietti joulu-, tammi- ja helmikuun Gambiassa. Tärkeä osa oleskelua oli purkaa loviisalaisten lahjoittamien tavaroiden täyttämät kaksi konttia, lajitella ne ja saada myymälä käyntiin. Osa loviisalaisen puutarhaliikkeen lahjoittamista siemenistä ehti jo kasvaa kolmen kuukauden aikana hyvään mittaan. Puutarhapalstat ovat tärkeitä ravinnonlähteitä ja myös kouluilla pidetään omia puutarhoja. Nyt niissä kasvaa myös lahjoitettujen porkkanoiden, kaalin ja tomaatin alkuja. Meneillään oli kuiva kausi, ja palstoja on kasteltava ahkerasti. Maiden aurinkoisuuden erosta kertoo muun muassa se, että Suomessa aurinkoon istutettavaksi suositeltu kasvi laitetaan siellä varjoisaan paikkaan.

Paikalliselle sairaalalle lahjoitettiin muun muassa pyörätuoleja, kyynärsauvoja, synnytysvuoteeksi päätynyt sairaalasänky, verenpainemittareita, lääkärintakkeja ja muuta tarviketta. Omaksi ”kummikouluksi” valitussa koulussa Tallindinkin alueella on toisessa luokkahuoneessa jo lattia ja kattokin, toinen huone on tekeillä. Koulu sijaitsee sisämaassa, suomalaisen silmin kaupungin slummialueella. Mitättömin välinein ja maalattialla koulua käyvät kuvissa iloisesti hymyilevät tytöt ja pojat. Opintielle lähdetään periaatteessa 7-vuotiaana, mutta tilanteen mukaan voi koulun aloittaa 10-vuotiaskin. Nuorin koululainen oli vasta 2-vuotias, joka oli niin innokas että saa osallistua tunneille.

Tietotekniikan opetusta ilman tietokoneita

Opiskelu aloitetaan englannista, koska kaikki kouluopetus käydään englanniksi. Maassa ollaan yleensä vähintään kaksikielisiä, heimokieliä on useita ja on yleistä että osataan kolmeakin kotimaan kieltä sujuvasti englannin lisäksi. Koulupuvut ovat tärkeitä, varsinkin yläkoulussa, alakoulun puolella voidaan joskus joustaakin.
Paikallisessa ammattikoulussa on tietotekniikan, konekirjoituksen, metalli- ja puualan sekä ompelulinjan opetusta. Haasteelliseksi opetuksen tekee se, ettei koulussa ollut yhtään tietokonetta ennen loviisalaislahjoitusta. Kontissa vietiin myös silmälaseja, joiden vahvuuden oli optikko tarkastanut. Osa lahjoitettiin suoraan kyläläisille, osa annettiin opetussairaalaan josta ne jaetaan tarvitseville.
Arvokkaan lahjoituksen sai paikallinen hopea- ja kultaseppä Musa Sissoho, jolle metallitaiteilija Jouni Jäppinen lahjoitti isänsä kultasepän välineistön. Sissoho pystyi laajentamaan toimintaansa ja palkkaamaan yhden työntekijän.

Pelottava enkeli?

Jaana Kapari-Jatta kullanvärisine hiuksineen ja vaaleine ihoineen on maassa edelleen erikoisuus. Valkoisia näkee paljonkin turistialueella ja englantilaisia talvehtii maassa, mutta sisämaassa saattaa pieni lapsi parahtaa itkuun vaalean naisen nähdessään. Toisaalta pariskunnalla on tässäkin tasa-arvoa, sillä miehelle voi käydä Suomessa samoin.
Kapari-Jatta korostaa, ettei halua opettaa lapsia kerjäämään. - En halua olla mikään ”valkoinen enkeli”, joka tuo lapsille karkkia. Sen, mitä annamme, annamme opettajille tai kylän vanhimmille.
Tavaroiden kerääminen, kuljettaminen ja organisointi Gambiassa vie aikaa ja voimia sekä rahaa. Kahden kontin kuljetusmaksu oli suuri summa, eikä sitä tavaramyynnillä Gambian hinnoilla helposti kata. Omaa rahaa paloi niin paljon, että seuraavan kontin kanssa ollaan viisaampia.
Gambialaisten auttamisen hän sanoo tulleen eteen ja syntyneen tunteen, että tämä kuuluu tehdä.
- Suomesta voidaan viedä täällä turhaa tavaraa, josta siellä on hyötyä. Tärkeää minulle on mahdollisuus ostaa sieltä tuotteita myytäväksi tänne. Näen siellä hirmu hienoa työtä joille ei ole paljon ostajia kotimaassaan.
Kesäkuussa lähtevään konttiin kaivataan pyyhkeitä ja tietokoneita. Kapari-Jatta sanoo, että heille voi soittaa ja nykäistä hihasta ja kertoa, jos haluaa lahjoittaa jotain.
- Nyt tiedän, mistä siellä on pulaa ja paljonko mahtuu konttiin. Nyt meillä on siellä koulutettuja ihmisiä, jotka voivat tavarat lajitella ja laittaa eteenpäin.
Jaana Kapari-Jatta on jo aiemmin myynyt kesällä gambialaisten käsityöläisten tuotteita torilla. Nyt haussa on myymälätila, johon tulee myyntiin muun muassa mekkoja ja essuja, kasseja, koruja ja koreja. Käytetyt kankaat ovat afrikkalaista painotyötä ja ne kestävät 60 asteen pesun.
- Haaveena on, että myynti lähtee hyvin käyntiin ja ensi kerralla voin ostaa vielä enemmän.

Kehitysapua tarvitaan

Kapari-Jatta on neljä vuotta elänyt Afrikka mielessä, ja yhä voimakkaammin hänelle on herännyt tunne siitä, että työllistäminen on keino auttaa ylös köyhyydestä.
- Ei niin, että ota ole hyvä, vaan autetaan alkuun ja annetaan mahdollisuus työllistyä ja työllistää.
Björn Wahlroosin ilmaan heittämä ajatus Suomen kehitysavun lakkauttamisesta ei yllätä häntä.
- Vähän väliä joku nostaa tämän esiin. Minun mielestäni 50 vuoden aikana annettu kehitysapu ei ole auttanut, koska sitä on annettu tipoittain ja liian vähän. Tärkeintä on työllistävyys ja se, että jos jotain päätetään antaa, annetaan niin paljon kuin tarvitaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI