|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Talokohtaisten ratkaisujen vaarana turha investointi
19.03.2010Kiinteistönomistajien valmistautumisaika uuteen jätevesiasetukseen vähenee kovaa vauhtia. Vuoden 2014 alusta alkaen on kiinteistön jätevesijärjestelmän täytettävä puhdistustehosta asetetut vaatimukset. Kiinteistönomistajan varautumista hankaloittaa se, ettei ole olemassa tietoa siitä onko omalle alueelle suunniteltu kaupungin vesi- ja viemäriverkostoa tai vesiosuuskuntaa. Jos ehtii omat talokohtaiset ratkaisut tehdä, ja alueelle perustetaankin vesiosuuskunta, on siihen pakko liittyä ja ensimmäinen investointi on mennyt hukkaan.

Koskenkylässä asuva Pekka Eskelinen toteaa ongelman liittyvän etenkin likaviemäriasioihin. Omalla asuinseudullaan hän arvioi monen muunkin odottavan tietämättömänä, tuleeko kunnallista viemäriä lähelle.
- Jos kotitaloudet nyt laittavat pystyyn huonosti toimivat, epäluotettavat ja kalliit erillisjätevesilaitteistot ja kaupunki tuo iloisesti vihellellen vuonna 2015 tai 2016 paikalle likaputkensa, tulee suuri taloudellinen haaskaus. Tätä tietysti alan kaupalliset toimijat kovasti toivovat.
Vaikka omaltakin alueeltaan hän arvioi 1950-80 –lukulaisten omakotitalouksien jätevesien menevän pelto-ojiin, vaikkakin kaivojen kautta, olisi tuplainvestointi liiallinen rangaistus. Eskelinen on yrittänyt hakea vastausta kaupungilta.
- Yksinkertaiseen kysymykseen siitä, mihin kunnallinen viemäri rakennetaan ja mihin mennessä, ei saa Loviisan kaupungilta vastausta. Viimeksi sanottiin päättäjien odottavan vesiosuuskuntien omia ratkaisuja.
Näitä ratkaisuja alueen nykyiset ns. juomavesiosuuskunnat eivät halua tehdä, ennen kuin tietävät, mitä kaupunki siirtoviemäristä päättää.
Ikävimpänä hän pitää sitkeitä huhuja, joille ei saa vahvistusta. - Huhun mukaan viemäriverkostoa Koskenkylässä oltaisiin ulottamassa jonnekin, mutta salamyhkäisen savuverhon suojassa, koska puhdistamon kapasiteetti uudisrakennusalueiden vuoksi on jo nyt lopussa. Tuntuu, että seudulla 30-60 vuotta asuneet ja vanhoihin kuntiin veroja maksaneet jätetään omien järjestelyjensä varaan uusia asukkaita houkuteltaessa.

“Selkeä ongelma”

Loviisan vesiliikelaitoksen johtaja Markku Paakkarinen kertoo, ettei ole olemassa karttaa tai suunnitelmaa siitä, minne uuden Loviisan alueella olisi tulossa kaupungin vesihuolto tai minne mahdollisesti on perusteilla vesiosuuskunta.
- Tietoja on hajanaisesti vanhojen kuntien alueilta. Koko Loviisan vesihuoltosuunnitelmaa ollaan tekemässä, se on välttämättömyys jatkossa. Silloin otetaan kantaa tähänkin asiaan. Tämä on selkeä ongelma, joka on tiedostettu. Jokaisella vanhalla uuteen Loviisaan liittyneellä kunnalla oli vesihuoltosuunnitelmat, mutta niissäkään ei otettu kantaa tähän, miten milläkin alueella asia hoidetaan.
Tälle vuodelle rahaa suunnitelman tekoon ei ole.
Paakkarinen toteaa, että maalaisjärjellä voisi päätellä, onko oman kiinteistön luokse tulossa kaupungin vesi- ja viemäriverkostoa. Jos on kunnallisen järjestelmän rajoilla, on todennäköisyys verkoston laajenemiselle todennäköisempää. Jos on yksinäinen talo kaukana muusta asutuksesta, todennäköisyys kunnan verkostoon on pieni, eli asumistiheys ja etäisyys merkitsevät. Toisaalta yksinäisyys tai etäisyys nykyiseen verkkoon eivät torppaa kunnan verkostoa kokonaan. Jos alueelle on suunniteltu uusia asemakaava-alueita, tulee sinne kaupungin verkosto ja siten mahdollisuus vanhalle lähiasutukselle liittyä.
- Näin on käymässä Loviisan Solvikin alueella, jossa asukkaat ovat verkostoa odottaneet. Luvattu ei olla, mutta on annettu ymmärtää, että kun Harmaakallion kaava-alue käynnistyy, siinä yhteydessä kunnallistekniikka saataisiin.

Kiinteistönomistajan harkinnassa

Paakkarinen muistuttaa vesihuollon järjestämisen olevan kiinteistönomistajan omassa harkinnassa, jos ei ole kaupungin verkostoa tai vesiosuuskuntaa.
- Jos vesiosuuskunta on, on asukkaan siihen liityttävä. Rakennusvalvontakaan ei myönnä omille järjestelmille helposti lupaa, jos alueella on osuuskunta. Kun osuuskunta on saanut kaupunginvaltuustolta luvan toiminta-alueelleen, on sillä tiukan tulkinnan mukaan monopoli ja sen alueen asukkaiden on osuuskuntaan liityttävä. Tilanne on sama, kuin kiinteistön sijaitessa kunnallisen verkoston alueella.
Paakkarinen arvioi, että tarvetta laajentaa kaupungin vesihuoltoverkkoa on, mutta sen olevan pitkälle talouskysymyksen.
Paakkarinen perää valtiovallalta selkeitä päätöksiä ja ohjeita, joihin voidaan paikallisella tasolla nojata.
- Valtion puolelta heitetään mediassa ilmaan erilaista tietoa ja annetaan ymmärtää, että tietyin perustein ei tarvitse toteuttaa hankkeita, mutta mitään päätöksiä ei olla annettu. Olisi toivottavaa, että valtakunnan tasolta annettaisiin selkeät ohjeet, miten voidaan vapauttaa tai antaa lisäaikaa. Näin paikallisella tasolla on hankala luvata mitään, se on valtakunnan asia, pohtii Paakkarinen.
Uuden Loviisan alueella toimii nyt noin 17 vesiosuuskuntaa. Muutama toimija luokitellaan ”epäviralliseksi” ja täsmällisen luvun olevan laskutavasta riippuen joko 16 tai 18. Perustettuja, mutta eivät vielä toimivia tai perusteilla olevia vesiosuuskuntia on lisäksi neljä. Lisäksi toimii pieniä paikallisia, esimerkiksi naapureiden yhteisiä vedenottamoita tai puhdistamoita.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI