|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pukaron koulun lakkauttaminen kuohuttaa
12.03.2010Pukaron koulun saama lakkauttamispäätös kuohuttaa kylällä. Lapinjärven kunnanhallituksen maanantaisen päätöksen koulun lakkauttamisesta syyslukukaudesta 2012 alkaen nähtiin tulleen ”puskista”. Eilisiltana koululle kokoontuneet vanhemmat pohtivat lakkauttamispäätöksen motiiveja ja muutama arveli kyseessä olevan Porlammin koulun tekohengitys

. - Jotain outoa tässä on, onko kyseessä yritys pelastaa Porlammin koulu, yleisöstä kysyttiin.
Kunnanhallituksessa lakkauttamispäätöksen kannalla ollut Ulla Onnila kertoi, että kaikki Pukaron oppilaat eivät mahtuisi kirkonkylään, jolloin vanhimmista alakoulun ikäluokista voitaisiin kulkea Porlammille, mutta ettei Pukaron oppilasmäärä riitä mitään koulua pelastamaan.
- Kunnanhallituksessa haluttiin antaa työrauha kunnan tulevaisuuden suunnittelulle. Alakoulun oppilaiden määrä on laskenut. Pukaron koulun lopettamisesta on ollut puhetta aiemminkin, ei päätös puskista tullut.
Kunnanhallituksessa myös lakkauttamisen puolesta äänestänyt Benny Engård kertoi omaan päätökseensä vaikuttaneen tiedon siitä, että Pukarolla saattaa olla vain yksi oman ikäluokkansa edustaja.
- Miten opetus pidemmän päälle säilyy järkevällä tasolla, Engård kysyi.
Keskustelua syntyi myös lapsista, jotka Kimonkylästä käyvät koulua Elimäellä Pukaron sijaan. Puheiden kolmannen opettajan poistamisesta arveltiin vaikuttaneen myös koulun valintaan. Ja nyt koulun lakkauttamisella nähtiin vaikutus myös ensi syksyn eskarilaisten koulun valintaan.
- Vanhemmat voivat miettiä, lähteekö toiseen suuntaan, jos koulu olisi toiminnassa vain kaksi vuotta, Päivi Lempiö huomautti.

Jyrkkyys yllätti

Koululle kokoontuneet aikovat viedä viestiä valtuutetuille tavalla tai toisella. Vanhemmat haluaisivat tietää, miten koulukuljetukset järjestetään ja mitä kiinteistölle tapahtuisi. Valtuutettu Pekka Puranen halusi nähdä laskelmia, mahtuvatko Pukaron oppilaat toisiin kouluihin. Kuljetusrumba, jossa lapsia kuljetetaan Pukarolta kirkonkylään ja sieltä toisia Porlammille ei yleisössä ymmärrystä saanut.
- En näe, että koulu pitäisi laittaa nyt kiinni. Taloudellinen toiminta kunnassa keskittyy lähivuosina Pukarolle, arveli Puranen viitaten Pukaron Paronin laajenemissuunnitelmiin. Hän toivoo, että valtuusto miettisi vielä ja selvitettäisiin pidemmälle ulottuvia laskelmia.
Malttia valtuustolta toivoi myös Veijo Peltonen, joka totesi olleensa yllättynyt kunnanhallituksen jyrkkyydestä.
- Selvityksen olisin ymmärtänyt. Nyt ei ole taloudellisia selvityksiä esimerkiksi koulukuljetuksista. Jos valtuusto tämän hyväksyy, se on mielestäni härskiä.
Mari Kähäri ja Linda Forsström ovat Pukaron koulun entisiä oppilaita. 2-vuotiaan Saran äitinä Mari haluaisi antaa lapselleen mahdollisuuden pieneen kouluun.
- Lopettamispäätös tuli yllätyksenä, vaikka siitä onkin ollut puhetta. Itselläni on koulusta mukavia muistoja ja lyhyt koulumatka oli hyvä asia.
Kunnanhallituksessa istuva Thomas Antas äänesti ainoana lakkauttamispäätöstä vastaan. Hän kertoo, että hallitus halusi antaa selkeän viestin, ettei tarvitsisi enää miettiä, miten koulun käy.
Mari Lotila piti tehtyä päätöstä puskista tehtynä ja toivoi pehmeämpää ja neuvottelevampaa otetta.
Pukaron koulussa on oppilaita nyt 26. Ensi lukuvuodelle kouluun on odotettavissa yli 30 oppilasta. Koulussa on aiemmin ollut kolme opettajaa, mutta päätökseen yhden opettajan vähentämiseen oli jo varauduttu. Lapinjärvellä on päätös koulujen elinkelpoisuuden rajoista, joiden mukaan koulussa tulee olla vähintään 40 oppilasta ja kolme opettajaa.
Koulun johtaja Matti Pirinen on työskennellyt Pukarolla vuodesta 1992 lähtien. Hän pitää pienessä koulussa etuna opettajien saumatonta yhteistyötä. Myös oppilasaines on pienessä koulussa erilainen isoihin verrattuna. Pirinen opettaa itse neljättä luokkaa, jolla on nyt kahdeksan oppilasta. Koulun säilymisen hän näkee tärkeänä myös kylän kannalta.
- Jos täällä ei ole peruspalveluita, ei tänne muutetakaan.
Lapinjärven kunnanhallitus päätti maanantaina lakkauttaa Pukaron koulun syksystä 2012 lähtien. Lakkautusta ehdotti Arto Kujala, jota Ulla Onnila kannatti. Päätös syntyi äänin 8-1, ainoana vastaan äänesti Thomas Antas. Lapinjärven kunnanvaltuusto käsittelee asiaa ensi viikon keskiviikon kokouksessaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI