|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Johtajien nimityssoppa poiki lopulta vain ponnen paremmasta valmistelusta
12.03.2010Loviisan johtavien virkamiesten nimeäminen virkoihinsa sai aikaan vilkkaan keskustelun Loviisan kaupunginvaltuustossa keskiviikkoiltana. Keskustelu käytiin pöytäkirjan ulkopuolella ja hiillostettavaksi joutui erityisesti kaupunginjohtaja Olavi Kaleva. Varsinkin kokoomuslaiset arvostelivat nimitysprosessia, josta ei ole käänteitä puuttunut.

Sanailua käytiin ennen muuta siitä, mikä painoarvo fuusiosopimuksen kirjauksella on: ”Kunnanjohtajat siirtyvät uuden Loviisan palvelukseen viiden (5) vuoden määräajaksi 1.1.2010 alkaen seuraavasti: Olavi Kaleva – kaupunginjohtaja, Ralf Sjödahl – talousjohtaja, – Sten Frondén – perusturvajohtaja, Risto Nieminen – muutosjohtaja.”
Välillä tivattiin, kuka kuntien yhdistymissopimuksen on ”kokoon raapaisssut”. Sopimukselle ei löytynyt enää isää, äitiä eikä kätilöä. Kokoomuksen Nina Pere pelkäsi, että fuusiosopimuksesta löytyy vielä lisääkin laittomuuksia. Sitä, että nimitysasia tuotiin tammikuussa valtuustoon vaikka sen laillisuus oli kyseenalainen, Pere piti valtuustoa halventavana.

Määräaikoja ja päivämääriä

Uuden Loviisan kaupunginvaltuusto perusti johtajien virat joulukuun kokouksessaan. Tammikuussa kaupunginhallitus esitti valtuustolle johtajien nimeämistä yhdistymissopimuksen mukaisesti sillä poikkeuksella, että Frondén toimii virkaatekevänä vuoden 2011 loppuun, kunnes on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon.
Tammikuun valtuustossa Kari Hagforsin (kok.) ehdotuksesta valtuusto päätti yksimielisesti päivämäärien lisäämisestä: […] viideksi vuodeksi ajalle 1.1.2010-31.12.2014 […].
Ennen valtuuston kokousta asiasta oli kuitenkin pyydetty lausunto kunnalliselta työmarkkinalaitokselta. Sen mukaan kyseiset virkamiehet olisi pitänyt nimittää toistaiseksi voimassa oleviin virkasuhteisiin kuntajakolain liikkeenluovutusmääräysten mukaisesti. Kaupunginhallitus toikin valtuustoon ehdotuksen toistaiseksi voimassa oleviin virkasuhteisiin kunnallisen työmarkkinalaitoksen kannan mukaisesti. RKP:n Leena Lindfors totesi ryhmänsä kantana, että fuusioneuvotteluissa käsiteltiin virkojen perustamista määräaikaisina.
–Mutta koska on käynyt ilmi, ettei menettely ole laillinen, olemme kaupunginhallituksen esityksen takana. Myös SDP oli viimeisimmän ehdotuksen kannalla.
–Jos on lainvastaisesti kirjattu niin laki menee edelle, ryhmäpuheenjohtaja Kalevi Lappalainen totesi.

Taitamatonta vai tarkoituksellista?

Kokoomuksen varavaltuutettu Pauli Kopiloff ihmetteli, onko taustalla silkka taitamattomuus vai tarkoitushakuisuus. Kopiloffin mielestä virat olisi pitänyt alun perin perustaa määräaikaisina ja sitten vasta ryhtyä niitä täyttämään.
–Nyt on perustettu suojatyöpaikkoja. Jos olisi nimetty toistaiseksi voimassa oleviin, niin virat olisi pitänyt laittaa julkiseen hakuun. Kopiloff käytti asiasta useita puheenvuoroja ja ilmoitti heti alussa, että aikoo jättää asiassa eriävän mielipiteen. Hän vetosi lakiin kunnallisista viranhaltijoista.
Lähes tunnin kestänyt keskustelu käytiin pääosin pöytäkirjan ulkopuolella, niin että kokouksessa jääviltä kaupunginjohtajalta voitiin saada selkoa asiaan.
Kokoomuksen Pere ihmetteli, miten on mahdollista, että fuusiosopimuksen laittomuuden toteamiseen on mennyt näin pitkä aika.
Myös Hagfors totesi, että laki menee asiassa edelle, mutta hänkin ihmetteli, miten asiantilan toteamiseen on mennyt niin kauan. Hän tekikin ponnen, jossa vaati asioiden valmisteluun parempaa perehtyneisyyttä niin, että kaupunginhallituksen esitykset ovat valmiita päätettäväksi.
Valtuuston puheenjohtaja Mats Lobbas (r.) vastasi, että virheitä joskus sattuu. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo selitti, että valtuuston esityslistat ehtivät jo postiin, ennen kuin kuntatyönantajan kanta nimitysasiaan saatiin.
Janne Länsipuro (vihr.) piti kysymystä sellaisena, että vastauksia olisi saatava vaikka sitten neuvottelutauon avulla.
–Jos asiaa ei pystytä selvittämään niin pannaan asia pöydälle. Myös Sonja Ilvetsalo-Koskinen halusi selkokielisiä vastauksia.
–On annettu ymmärtää, että virat ovat määräaikaisia. Onko tässä maailmantilanteessa järkevää, että meillä on kovapalkkaiset johtajat maailman tappiin? Ja samoissa tehtävissä?
Keskustelu siirtyikin epäviralliseksi ja kaupunginjohtaja pääsi puolustautumaan valtuutettujen arvostelua vastaan. Selitystä tivattiin sille, olivatko johtajat ottaneet tuolloin määräaikaisiksi mielletyt virat nurinoitta vastaan?
–Virat on perustettu väärin ja siitä seuraa, että tilanne on laiton, Kopiloff syytti.

Laittomuudesta ”vahva epäily”

Lopulta Kaleva pääsi vastaamaan. Hänen mukaansa kuntajohtajat allekirjoittivat fuusiosopimuksen virkansa puolesta, mutta siitä ei seuraa, että jokainen olisi hyväksynyt samalla virkansa muuttamisen määräaikaiseksi.
–Ei uutta organisaatiota ole perustettu määräaikaisuuden varaan.
Hän antoi ymmärtää, että kun edellisessä valtuustossa päivämääriä ryhdyttiin Hagforsin aloitteesta tarkentamaan, se sai kysymään neuvoa kunnalliselta työmarkkinalaitokselta. Lisäksi määräaikaisuuteen pitää aina olla perusteet, eikä niin tässä tapauksessa ollut.
Kopiloff ihmetteli, miksi Kaleva ei virkamiehenä ottanut tulkintaa esille, jos epäili sitä laittomaksi.
Välillä valtuutetut yrittivät muistaa, mitä fuusiosopimusta valmistelleissa pienryhmissä oli puhuttu ja päätetty.
Kimmo Nykäsen (perus.) mielestä määräaikaisuudelle löytyivät perusteet viiden vuoden irtisanomissuojan takia, sekä siksi, että talousjohtajan ja kehitysjohtajan virat ovat uusia.
–Jos on tehty virhe niin on tehty virhe. Mutta huolestuttavaa on, että valtuustoon tuodaan tietoisesti lainvastainen päätösesitys, Nina Pere arvosteli.
Kalevan mukaan päätöksen laittomuudesta oli aiemmin ainoastaan ”vahva epäily”.
–Siksi pyydettiin lausunto kunnalliselta työmarkkinalaitokselta.

Mikään ei pysy maailman tappiin

Bosse Lindfors (sd.) lohdutti, ettei nyt tehtävä päätös johtajien nimeämisestä virkoihinsa ole ”Loviisan kohtalo”.
–Esimerkiksi toimenkuvia voidaan muuttaa ja niitä pitääkin säätää uudessa kunnassa.
Myös Timo Noroviita (vihr.) ennakoi, että muutoksia saattaa olla tulossa.
–Nyt on puolitoista vuotta mennyt. Silloin tehtiin suur-Loviisaa. Mutta Loviisa on pieni 16.000 asukkaan kunta. Suunniteltu virkarakenne näyttää hieman isolta pieneen Loviisaan. Toivon, että kaupunginhallitus ja –valtuusto ovat jatkossa tarkkoina ja valmiita muuttamaan virkarakennetta vastaamaan niitä taloudellisia resursseja, jotka meillä on.
Länsipuro muistutti, että kaikki fuusiot ja fuusiosopimukset ovat määräaikaisia. Lobbas myönteli, että virkoja voidaan hyvin miettiä uudelleen kolmen vuoden kuluttua.
Lobbas summasi pitkän keskustelun lopulta Hagforsin ponteen, jossa valtuusto edellyttää kaupunginhallitukselta perusteellista perehtymistä esitettäviin esityksiin niin, että ne ovat valmiita päätettäväksi. Nina Pere jäi vastausta vaille kysymykseensä, joka koski laittomaksi epäillyn tulkinnan tuomista tammikuun valtuustoon.
Vasta kello 19 aikaan päästiin takaisin esityslistan seuraavaan pykälään. Leena Lindforsin ehdotuksesta Loviisan kaupungin palkkiosääntö palautettiin uuteen valmisteluun. Esityksestä löytyi kohta, josta kaupunginhallitus ei ollut päättänyt. Hagfors piti virhettä uutena osoituksena asioiden valmistelun kehnosta tilasta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI