|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Mikä on Fortumin varavaihtoehto?
05.03.2010

Kolmessa ydinvoimayhtiössä ja neljällä paikkakunnalla eletään näinä päivinä jännityksessä, kun työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan päähallituspuolueiden johdon kaitselmuksessa esitystä Fennovoiman, Fortumin ja TVO:n ydinvoimalahakemuksista. Takana on miljoonia euroja sekä useita henkilötyövuosia vaatineita ympäristö-, markkina-, rahoitus-, turvallisuus- ja muita selvityksiä sekä tutkimuksia, yleisötilaisuuksia ja kolme massiivista periaatepäätöshakemusta, joiden sivulauseidenkin sanamuotoa on yhtiöissä hiottu hartaasti. Lopulta kaikki pelkistyy yhteen hallituspuolueiden johtajien palaveriin, jossa tuskin puhutaan esimerkiksi Fortumin hakemuksen osana olevasta Loviisan Atomitien alueen lepakkoselvityksestä, vaan käydään Suomen energiahistorian kutkuttavin numerovääntö lupien lukumäärästä; 1, 2 vai 3.

Yksi lupa lienee varma, kaksi epävarmaa ja kolme epätodennäköistä. Ensimmäisen luvan saa melkoisella varmuudella Fennovoima. Jos lupia myönnetään kaksi, Fortum voi saada luvan tai jäädä ilman. Loviisan seudun kannalta tärkein kysymys onkin; mitä Fortum tekee, jos sen hakemus Loviisa 3:sta hylätään jälleen kerran. Loviisassa elämä jatkuisi kuten tähänkin saakka, mutta mitä tekisi Fortum, joka on ydinvoimakiertueillaan toistanut tarvitsevansa välttämättä suurvoimalan verran uutta tuotantoa ensi vuosikymmenellä. Mikäli yli 30 vuotta orastanut Loviisa 3-hanke kaatuu, jääkö Fortum vielä kerran yhdessä Loviisan kanssa kiltisti odottelemaan joskus tulevaisuudessa ehkä mahdollista uutta usean vuoden valmistelu-, selvittely- ja hakukierrosta, jonka lopputulos olisi yhtä epävarma kuin on nytkin.

Kysyin helmikuussa Fortumin johtajalta Matti Ruotsalalta mikä on Fortumin varasuunnitelma Loviisa 3:n kaatumisen varalta, johon hän vastasi, että ”sanon vain lyhyesti, että me keskitymme nyt täysillä tähän Loviisa 3-hankkeeseen”. Uutinen jäi sillä erää saamatta. Pörssiyhtiön johtaja tuskin voisi muuta sanoakaan. Kuka tahansa suuryhtiöiden toimintaan tunteva voi kuitenkin helposti arvioida, ettei mikään pörssiyhtiö jättäisi tärkeimmän bisnesalueensa tulevaisuutta yhden hyvin epävarman kortin varaan. Ihmettelisin, mikäli Fortumin suurinta omistajaa valtiota ei askarruttaisi miten yhtiö aikoo hankkia tarvitsemansa kapasiteetin, jos valtioneuvosto ja eduskunta eivät anna sille lupaa toteuttaa 6 miljardin euron Loviisa 3-investointia kotimaassa.

Vaikka Suomen valtio on Fortumin enemmistöomistaja, on Fortumilla jo nyt tuotantoa ja henkilöstöä enemmän Suomen rajojen ulkopuolella. Se omistaa myös ydinvoimaa ulkomailla jo enemmän kuin Suomessa. Suomi on toistaiseksi ollut ainoa Pohjois-Euroopan maa, joka on avannut mahdollisuuden ydinvoiman lisärakentamiselle ja osallistumisen jopa EON:in kaltaiselle vierasmaalaiselle toimijalle, joka ei ole saanut rakentaa uutta ydinvoimaa kotimaahansa Saksaan.

Markkinat ovat kuitenkin vauhdilla muuttumassa. Tunnetusti eurolla ei ole isänmaata, eikä ole megawatillakaan. Tällä hetkellä halpa sähkö siirtyy Pohjolasta Pohjois-Euroopan suuntaan. Noin 3.900 megawatin siirtokapasiteetti muodostaa pullonkaulan Tanskan ja Saksan välille. Optimaalisin sijoituspaikka suurelle eurooppalaiselle ydinvoimalalle olisikin jossain Pohjois-Saksassa. Ns. vastavirtasiirron ansiosta se olisi optimaalisin myös pohjoismaisen sähköverkon kannalta. Saksa ei kuitenkaan salli uusien ydinvoimaloiden rakentamista, joten lähimmät sopivat sijoituspaikat uudelle ydinvoimalalle olisivat Itä-Euroopassa. Esimerkiksi Venäjän enklaavissa Kaliningradissa, Liettuassa, Virossa tai Unkarissa miljardi-investointiin valmistautunut ydinvoimayhtiö Fortum saattaisi olla hyvinkin haluttu kumppani.

Suomen arvaamattomasta ydinvoimaratkaisusta huolimatta markkinasähkö on hyvin johdonmukainen tuote. Loviisassa on varauduttava Fortumin hankkeen toteutumisen lisäksi yhtiön mahdolliseen varasuunnitelmaan investoida Loviisa 3:a varten varatut miljardinsa muualle. Se saattaisi merkitä Hästholmenin hiipumista suomalaisen atomivoiman ulkomuseoksi.

Salibandykausi huipentuu nousukarsintoihin

Ykkösdivisioonassa lähes lyömättömän Loviisan Torin salibandyjoukkueen mahdollisuudet nousta takaisin salibandyliigaan ratkeavat viikonlopun ja ensi viikon aikana, kun Tor kohtaa porilaisen FBT Porin paras viidestä-periaatteella käytävissa karsintaotteluissa. Tor on lauantaina Loviisassa alkavien karsintojen ennakkosuosikki, joka on hävinnyt vain yhden runkosarjan otteluista.

Paluu salibandyliigaan nostaisi Loviisan jälleen kansakunnan salibandypiireihin ja kasvattaisi entisestään lajin arvostusta ja suosiota seutukunnalla. Loviisan Tor on aiemmin tullut tunnetuksi innokkaista kannattajistaan ja kotiotteluidensa karnevaalitunnelmasta. Sellaista tarvitaan ensi viikonloppunakin, jotta Tor yltää parhaimpiin suorituksiinsa, sillä myös porilaiset mielivät tosissaan liigaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI