|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koulujen säästökuuri iskee kovimmin yläkouluun
02.03.2010Loviisan kaupungin säästökuuri näkyy kouluissa tuntikehyksen supistuksina. Tänään opettajien on määrä saada lisävalaistusta siihen, miten säästöt kohdentuvat eri kouluihin. Torstaina sivistyslautakunta käsittelee säästöjen kohdentamista ensi lukuvuonna. Myllyharjun koulun toimintaan säästöjen uskotaan vaikuttavan lukiota kovemmin.

Myllyharjun koulun ja lukion opettajainhuoneessa vallitsi eilen huolestunut tunnelma. Opettajat arvelivat vyönkiristyksen vaikuttavan ainakin yläkoulussa valinnaisaineiden tarjontaan ja säästöihin erityisopetuksessa. Pitkällä tähtäimellä pätevien opettajien palkkaaminen saattaa vaikeutua, jos opettajien tunteja ei saada täyteen.
Koulut joutuivat leikkaamaan tuntikehyksiään jo vuosi sitten. Opettajat sanovatkin, ettei karsimisen varaa enää ole, vaan nyt säästöt tehdään suoraan opetuksesta ja opetusvälineistä. Laskennallisesti 82 tunnin nipistäminen tuntikehyksestä merkitsee neljää opettajaa. Säästövaade kohdistuu kaikkiin uuden Loviisan kouluihin perusopetuksesta lukioihin.
Yläkoulun opetusryhmiä ei enää voi kasvattaa, sillä ”seinät tulevat vastaan”.
–Koulussa ei ole enää mitään turhaa. Monet säästöt on tehty jo 1990-luvulla, huokaa Myllyharjun koulun vt. rehtori Päivi Outinen.
Opettajat arvelevat, etteivät päättäjät välttämättä tiedä, mitä tuntikehys tarkoittaa ja mitä kaikkea muutaman viikkotunnin nipistys käytännössä merkitsee.
–Moniko tietää, mitä tuntikehys tarkoittaa?

Osa lukiokursseista ”nilkuttamaan”

Luottamushenkilöt ovat edellyttäneet, että lukioiden vetovoimaa lisätään. Esimerkiksi vuoden 2010 talousarvion tekstiosassa todetaan: ”Lukiokoulutuksen houkuttelevuutta lisätään.”
–Lisää tässä nyt vetovoimaa!, opettajat puuskahtavat.
Esimerkiksi Myllyharjun lukiossa joudutaan vähentämään kurssitarjontaa niin, että niiden aineiden kursseja, joilla opiskelijoita on vähän, ei löydy tarjonnasta joka vuosi. Supistukset kohdistuvat reaaliaineisiin. Kurssitarjontaa yritetään pitää yllä lisäämällä edelleen yhteistyötä ruotsinkielisen lukion kanssa.
Loviisan kaupungin sivistyslautakunta päätti viime viikolla, että perusopetuksen ja lukiokoulutuksen tuntikehystä leikataan noin kaksi prosenttia eli 82 viikkotuntia lukuvuodeksi 2010-2011. Vuositasolla säästöä tulee noin 140.000 euroa. Lautakuntakäsittelyyn tuodussa sivistysjohtajan ehdotuksessa tuntikehystä olisi supistettu 23 viikkotuntia enemmän, eli 2,9 prosenttia. Lautakunta käsittelee tuntikehyskeikkauksen koulukohtaista jakoa tämän viikon torstaina.
Kaikilla kaupungin palvelusektoreilla joudutaan nyt etsimään säästöjä. Tavoite on neljän miljoonan rakenteellisten säästökohteiden löytäminen vielä tämän kuukauden aikana.

Vähemmän kursseja, enemmän yhteistyötä

Myllyharjun lukion rehtori Eveliina Passi arvioi, että tuntikehyksen supistaminen merkitsee lukiossa kolmen kurssin vähentämistä. Lukion 147 tunnin sijasta kehys supistuu nyt 144 tuntiin. Yksi tunti vastaa kolmea kurssia.
–Viime vuonna meni jo kolme tuntia, niin että kyllä tämä alkaa vaikuttaa. Emme voi tarjota samaa määrää kursseja kuin nyt.
Kurssitarjonnan kaventumisen vaikutuksia paikataan käytännössä kahdella tavalla: yhteistyötä Lovisa Gymnasiumin kanssa lisätään edelleen ja pienet oppilasryhmät pannaan ”nilkuttamaan”, eli samaa kurssia ei tarjota enää joka vuosi, vaan joka toinen vuosi. Pieniä oppilasryhmiä on tänä vuonna reaaliaineissa, kuten yhteiskuntaopissa, uskonnossa ja psykologiassa.
Passi tähdentää, että supistukset eivät saa estää ylioppilaskirjoituksiin osallistumista. Kurssit pystyy tekemään lukion aikana täysimääräisinä harvennetusta tarjonnasta huolimatta.
–Oppilaan kannalta ei ole ongelma, että kursseja ei järjestetä joka vuosi. Oppilaan kannalta se voi selkiyttää tilannetta. Opiskelua se ei venytä.
Tuntikehyksen supistaminen edellyttää Passin mukaan myös yhteistyötä muiden lukioiden kanssa.
–LG:n kanssa yhteistyö on ollut todella hyvää.
Porlammin lukion kanssa Myllyharjun lukio on järjestänyt yhteistyössä verkkokursseja. Tiiviimpi yhteistyö kaatuu kuitenkin siihen, että toisin kuin muissa itäuusmaalaisissa lukioissa, Porlammilla on käytössä 6-jaksojärjestelmä. Loviisassa ja esimerkiksi Porvoossa käytössä on 5-jaksojärjestelmä.
Uudet säästövaateet edellyttävät Passin mukaan ennen kaikkea suunnittelua ja sovittamista. Lukiossa ja Myllyharjun koululla on esimerkiksi yhteisiä opettajia, joiden opetustunnit on yritettävä saada täyteen. Passi lupaa, että kursseja tarjotaan lukiossa jatkossakin mahdollisimman laajalla rintamalla, vaikkakin kurssitiheyttä väljentämällä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI