|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


KHO hylkäsi Rosenbergin ja Wahlroosin ydinvoimalavalitukset
26.02.2010Korkein hallinto-oikeus on hylännyt ruotsalaisen kansanpuolueen kahden valtuutetun sekä yhden ruotsinpyhtääläisen tekemät valitukset Loviisan ja Ruotsinpyhtään valtuustojen myönteisistä ydinvoimalalausunnoista. KHO:n mukaan Loviisan kaupunki ja Ruotsinpyhtään kunta olivat toimivaltaisia ja toimivat laillisesti. Helsingin hallinto-oikeus oli aiemmin päätynyt samaan lopputulokseen. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan KHO:n päätös mahdollistaa ydinvoimalaesitykset ministeriöstä jo maaliskuussa ja niistä päättämisen eduskunnassa vielä ennen juhannusta.

KHO:n päätöksen mukaan sen oli ratkaistava, ovatko Loviisan kaupunginvaltuusto sekä Ruotsinpyhtään kunnanvaltuusto voineet antaa työ- ja elinkeinoministeriön pyytämän lausunnon. -Tässä kunnallisasiassa ei tule ratkaistavaksi, onko työ- ja elinkeinoministeriö toiminut lainmukaisesti lausuntoa pyytäessään, KHO:n päätöksessä todetaan.

KHO:n mukaan Ruotsinpyhtään ja Loviisan toimielimet ovat olleet kuntajakolain 33 §:ssä säädetyin rajoituksin toimivaltaisia 31.12.2009 saakka valtioneuvoston kuntajaon muutosta koskevan päätöksen jälkeenkin. Työ- ja elinkeinoministeriön pyytämän lausunnon määräaika päättyi 15.6.2009. Tuolloin ei ollut sellaista kuntajakolain 33 §:n mukaista viranomaista, jolle Ruotsinpyhtään kunnanvaltuusto olisi voinut siirtää lausunnon antamista koskevan asian. Loviisan kaupungin sekä Liljendalin, Pernajan ja Ruosinpyhtään kuntien välinen yhdistymissopimukseksi otsikoitu sopimus on kuntajakolain 9 §:n 1 momentin mukainen sopimus, jota kyseisen lainkohdan mukaan noudatetaan vasta kuntajaon muutoksen voimaantulosta lukien.

Loviisan kaupungin ja Ruotsinpyhtään valtuustojen päätökset antaa työ- ja elinkeinoministeriölle lausunto ydinlaitoshanketta koskevasta periaatepäätöshakemuksesta ei KHO:n mukaan ole kuntajakolain vastainen. Näin ollen hallinto-oikeuden päätöksen lopputuloksen muuttamiseen ei ole perusteita, KHO päätti.

Kaksi ruotsalaisen kansanpuolueen valtuutettua Thomas Rosenberg ja Kim Wahlroos valittivat Korkeimpaan Hallinto-Oikeuteen Helsingin Hallinto-oikeuden päätöksestä hylätä kuuden RKP-valtuutetun valitukset.

Alunperin valituksen takana oli kuusi Rkp:n valtuutettua, mutta kolmen valtuutetun valitus hylättiin, koska niissä ei ollut allekirjoitusta. Yksi alkuperäisistä valittajista Hans Hellner tyytyi Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisuun.

Loviisa 3-hanketta koskenut myönteinen ydinvoimalalausunto annettiin Loviisan valtuuston kokouksessa toukokuussa 2009. Tuolloin Loviisan valtuusto hyväksyi myönteisen lausunnon Fortumin hakemukseen äänin 20-7. Vastaan äänestivät Rkp:n Agneta Alm, Kim Wahlroos, Thomas Rosenberg, Hans Hellner, Jaana Visavuori-Terävä, Tuula Åminne sekä vihreitten Sonja Ilvetsalo-Koskinen.

Valituksen tehneiden kuuden valtuutetun mielestä lakkautettavan Loviisan kaupunginvaltuusto ei ollut laillinen viranomainen antamaan lausuntoa asiassa.

Thomas Rosenberg kertoi valituksenteon aikoihin haluavansa hakea tulkintaa kuntajakolain ja ydinenergialain ristiriitaisuuksiin.
-Haemme KHO:lta ratkaisua tähän periaatekysymykseen. Meidän mielestä ei ollut olemassa sellaista syytä, joka olisi pakottanut Loviisan antamaan lausuntoa tässä asiassa, joka oltaisiin voitu siirtää uudelle Loviisalle, kommentoi Thomas Rosenberg joulukuussa.

Loviisalaispoliitikkojen lisäksi ruotsinpyhtääläinen yrittäjä Jyrki Ikonen valitti KHO:lle Ruotsinpyhtään Fennovoima-päätöksestä HO:lle tehdyn valituksen hylkäämisestä. KHO hylkäsi myös Ikosen valituksen.

Rkp:n valtuutettu Thomas Rosenberg kommentoi perjantaina KHO:n päätöstä pettymykseksi.

-Sinänsä oli hyvä, että päätös tuli aika nopeasti, mutta olen pettynyt, ettei KHO:n päätöksessä ole uusia perusteluja hallinto-oikeuden päätökseen nähden, vaikka itse toimme esille uusia perusteita valitukselle, Rosenberg sanoi.

-Loviisan kannalta on hyvä, että ratkaisu on selvillä, vaikka ydinvoiman vastustajana olisi ollut tietenkin hyvä, jos tällaiset ratkaisut viipyvät, Rosenberg sanoi perjantaina.

Loviisan Sanomien uutinen valtuuston päätöksestä, josta valitettiin:

KHO:n päätös Loviisan rkp-läisten valitukseen:
KHO:n päätös ruotsinpyhtääläisen yrittäjän valitukseen:

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI