|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Räystäiden jääpadot aiheuttavat kymmeniä vesivahinkoja Loviisassa
26.02.2010Poikkeuksellisen lumitalven pelätään aiheuttavan keväällä jopa satoja vesivahinkoja myös Loviisan seudulla. Jo nyt lumi on aiheuttanut vesivahinkoja kymmeniin kiinteistöihin eri puolilla Loviisan seutua. Pelkästään pääkaupunkiseudulla vesivahinkojen määrän sanotaan nousevan tuhansiin, Pahimpien vesivahinkojen arvioidaan olevan vielä edessä, kun lumi alkaa todenteolla sulaa ja muuttua raskaammaksi. Monissa rakennuksissa vesi ei jäätyneiden rännien ja syöksytorvien takia pääse pois katolta, vaan tunkeutuu katon saumakohdista sisälle rakennukseen.

Kiinteistöjen vesivahinkosaneerauksiin erikoistuneen RKM-Kuivaustekniikka Oy:n loviisalainen aluepäällikkö Keimo Ahokanto kertoi käyneensä tänä vuonna kartoittamassa jo kymmenien kiinteistöjen vesivahinkoja.

”Viikonloppuna tulossa lisää vahinkoja”

-Ensi viikonlopusta voi tulla paha vesivahinkojen kannalta. Viikolla on tullut taas lisää lunta, ja jos lämpötila menee plussan puolelle, tulevat vedet sisälle monissa rakennuksissa, kertoi Ahokanto. Hänen mukaansa vettä on tullut jo nyt sisälle mitä erikoisimmista paikoista. Jäätä ja vettä on tullut jopa sivusuunnassa kattolevyjen pystysaumasta. Räystäiden lisäksi kattoikkunat ovat mahdollisia vuotokohtia.
-Tässä vaiheessa lumet kannattaa käydä luomassa pois katolta, mutta samalla on varottava vaurioittamasta kattoa. Esimerkiksi rautakangella ei pidä lähteä voimalla hakkaamaan jäätä katolta, koska katon pintaan tulee helposti reikiä. Tiilikate ei myöskään välttämättä kestä kävelyä, Ahokanto varoittaa.
Hänen mukaansa vakuutus korvaa vesivahinkoja vain harvoin, jos vuodon syynä on esimerkiksi oravan, rotan tai lintujen aikaansaama vuotokohta. Lumien sulamisvesistä aiheutuvia vesivahinkoja vakuutus ei korvaa.
-Kattojen pitäisi kestää vesi- ja lumisateet, Ahokanto kiteyttää.

Syke varoitti kattojen romahtamisvaarasta

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta varoitti, että erilaisten hallien kattoja saattaa sortua Etelä-Suomessa lisää lähipäivinä. Hänen mukaansa lumikuorma on ylittänyt jo paikoin mitoitusrajan, joka rakenteille on rakennusvaiheessa laskettu. Lumikerros on Etelä-Suomessa kasvanut paikoin yli 80 senttimetrin korkuiseksi. Painossa se tarkoittaa lähemmäs kahtasataa kiloa neliömetriä kohden.
Suomen ympäristökeskus kehottaakin keventämään kattojen lumikuormaa, jos katolla on lunta enemmän kuin puoli metriä tai jos paksu lumikerros on vettymisen vuoksi painunut. Keskimääräinen lumikuorma vaihtelee lumilinjamittausten ja mallilaskelmien mukaan eteläisimmässä Suomessa välillä 80–120 kiloa per neliömetri. Paikoitellen lunta voi olla keskiarvoihin nähden jopa 1,5-kertainen määrä eli etelärannikolla 180 kiloa per neliömetri.
Ympäristöministeriön vuonna 1998 antama rakenteiden nykyinen kattojen peruslumikuormanormi vaihtelee välillä 140–260 kiloa per neliömetri. Normi on alin maan lounais- ja länsiosissa, suurin Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella. Tavanomainen varmuuskerroin huomioon ottaen kattojen pitäisi voimassa olevien sääntöjen mukaan siis kestää paikkakunnasta riippuen vähintään noin 200–400 kiloa neliömetriä kohden. Peruslumikuorma on määritetty olettaen, että lunta on katoilla 20–30 prosenttia vähemmän kuin maastossa.

Lumikuormat voivat vielä kasvaa

Loviisan kaupungin johtavan rakennustarkastajan Rolf Skogbergin mukaan Loviisan leveysasteilla kattojen mitoituskuorma on 200 kiloa neliömetriltä. Se edellyttää noin 80-100 sentin lumikerrosta.
-Jos lunta on katolla 40-50 senttiä, ei lumen paino vielä muodosta ongelmaa, Skogberg sanoi. Hänen mukaansa sulamisvedet voivat kuitenkin aiheuttaa vesivahinkoja.
Lumikuorma muodostuu epätasaiseksi erityisesti monitasoisilla ja loivilla katoilla tuulen nietostaessa lunta epätasaisesti. Jos katolla on lunta epätasaisesti, lumikuormaa on syytä tasata pudottamalla sitä paksuimmista kohdista. Jos maan etelä- ja keskiosassa katolla on lunta enemmän kuin puoli metriä tai jos paksu lumikerros on vettymisen vuoksi painunut, lumikuorman kevennys on Ympäristökeskuksen mukaan paikallaan. Katoille on hyvä jättää noin 10 sentin kerros lunta katteen suojaksi.
-Koska talvi jatkuu suuressa osassa Suomea vielä ainakin kuukauden, lunta voi kertyä lisää merkittävästikin ja lumikuorman vähentäminen keskellä talvea on useissa tapauksissa suotavaa, ympäristökeskus neuvoo.

Myös Lovarissa vesivahinko

Loviisan Sanomissa koettiin omakohtaisesti poikkeuksellisen lumitalven ongelmat, kun toimitalon keittiön ja wc-tilojen sisäkatosta alkoi tiputtaa vettä. Vesi oli peräisin katolta. Lähempi tarkastelu osoitti, että kylmätilassa kulkevan ilmastointiputken pinnalta olivat irronneet lämpöeristeet, ja katonrajaan oli syntynyt suuri lämpövuoto. Hukkalämpö sulatti räystään kohdalta lunta ja paikalle oli muodostunut jääpato, joka esti sulamisveden valumisen räystäskouruun ja syöksytorveen. Jääpadon kohdalla vettä valui vähitellen kattolevyjen saumakohdista sisälle taloon. Vedentulo loppui, kun lämpövuotoa aiheuttanut putki eristettiin sekä katon lumikuormaa kevennettiin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI