|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pukaron Paronin laajennus putosi maakuntakaavasta
19.02.2010Lapinjärveläisen Pukaron Paronin omistaja ja yrittäjä Hannu Kohtaniemi on harmissaan ympäristöministeriön päätöksestä olla vahvistamatta maakuntakaavaan vähittäiskaupan suuryksikköä Pukarolle.

Hän toteaa, että nämä päätökset ovat osin poliittisia. Hän viittaa asuntoministeri Jan Vapaavuoren kielteisiin näkemyksiin kaupan suuryksiköistä taajamien ulkopuolella.
Hän kuitenkin aikoo tutkia ministeriön päätöksen. Ministeriö esittää päätöksen perusteena, että suuryksikön vahvistaminen tyssäsi selvitysten puuttumiseen.
Kohtaniemi muistaa kuitenkin, että Pukarolla käydyssä neuvottelussa ympäristöministeriön korkea virkamies kertoi, että ympäristövaikutusten arviointia (YVA) ja muita lisäselvityksiä ei tarvita. Tätä mieltä on ollut myös hankkeen kokenut rakentajayhtiön edustaja.
Kohtaniemi on keskustellut tilanteesta asiantuntijatahojen kanssa.
-Tutkitaan asiaa vielä, hän sanoo.
Kohtaniemi on odottanut maakuntakaavan lopullista hyväksymistä aloittaakseen laajennuksen rakentamisen mahdollistavan kaavaprosessin. Kun laajennusta ei tule ei toteudu huomattava työpaikkojen lisäyskään.
-Työllistävä vaikutus olisi ollut arviolta 30 työpaikkaa, ehkä ylikin, hän kertoo.
Pukaron Paronin myymäläryppäässä työskentelee talviaikaan 50 henkeä ja kesäsesonkina 80.
Yritys saavutti nykyisen kokonsa vuonna 2003, kun laajennus valmistui. Paroni on nyt 2.700 neliömetrin suuruinen. Kaatuneessa laajennusyksikössä olisi ollut 10.000 neliömetriä. Kohtaniemi avasi Paronin vuonna 1989, jolloin tiloja oli 1.100 neliömetriä.
Valtatie kuuden varressa sadan kilometrin päässä Helsingistä sijaitsevassa autoilijoiden palvelukeskuksessa on bensamyynnin lisäksi kahvila-ravintola ja useita erikoismyymälöitä.
Yrityksen liikevaihto on 15 miljoonan euron luokkaa.

”Ei elämän ja kuoleman kysymys”

Pukaron Paroni on ollut vuosia maan suosituimpien ei-pääsymaksullisten matkailukohteiden joukossa. Siellä käy vuodessa noin miljoona asiakasta. Hannu Kohtaniemi kertoo, että noin 65 prosenttia asiakkaista on ohikulkijoita.
Nyt hän keskittyy suunnittelemaan pienempää laajennusta ja kehittämään muutenkin nykyistä toimintaa.
-Täytyy kehittää valikoimaa yhä enemmän kiinnostavaksi. Ei laajennus ole elämän ja kuoleman kysymys.

Hyperkaupat torpannut maakuntakaava käy Loviisalle

Ympäristöministeriön kielteinen kanta vähittäiskaupan suuryksiköitten rakentamiseen ei ole ongelma Loviisan kaupungille. Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan tuore maakuntakaava ei ole suuri pettymys, koska hypermarketeille ei ole täällä tarvetta.
Ympäristöministeriö vahvisti Itä-Uudenmaan maakuntakaavan tiistaina. Ministeriö jätti kuitenkin vahvistamatta vähittäiskaupan suuryksiköt Porvoon Kuninkaanportin lisäksi myös entisen Pernajan Vanhassakylässä, Loviisan Määrlahdessa ja Lapinjärven Pukarolla. Vähittäiskaupan suuryksiköitä voi kuitenkin rakentaa keskusta-alueille, eli Loviisassa esimerkiksi Valkontien risteykseen Harmaakallion alueen tuntumaan. Ympäristöministeriön mielestä Vanhankylän erikoiskaupan keskittymä sijoittuu irralleen yhdyskuntarakenteesta ja julkisten liikenneyhteyksien järjestäminen alueelle on hankalaa. Lisäksi erikoiskaupan suuryksikkö sijoittuisi valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle. Voimassaoleva asemakaava antaa ministeriön mielestä kuitenkin mahdollisuudet kehittää alueen kaupallisia palveluita.
Määrlahden suunnitelmista puuttuvat ministeriön mukaan tarvittavat selvitykset, joiden pohjalta tarpeet ja alueidenkäyttötavoitteet voitaisiin määritellä. Selvitysten ja vaikutusten arvioinnin puuttuminen oli perusteena myös Pukaron suuryksikön hylkäämiseen ministeriössä.

Länsiportin suuret kaupan varaukset jäivät vahvistamatta

Ympäristöministeriö vahvisti tiistaina Loviisan pohjoisosien ja Tesjoen yhteisen yleiskaavan. Ministeriö jätti vahvistamatta mittavat vähittäiskaupan varaukset, joita oli osoitettu Loviisan Länsiportin ja läntisen sisääntulotien ympäristöön. Poikkeuksen tekivät ne vähittäiskaupan suuryksiköt, jotka oli jo merkitty asemakaavoihin.
Yleiskaava olisi sallinut huomattavien erikoiskaupan suuryksiköiden tai myymäläkeskittymien rakentamisen Loviisan keskustan länsipuolelle. Myös elintarvikkeita myyvän suuryksikön rakentaminen olisi ollut mahdollista.
Selvitysten mukaan Loviisan seudulla on tarvetta tilaa vaativalle kaupalle, mutta muun erikoiskaupan osalta painopisteen tulisi olla Loviisan keskustassa.
Yleiskaavassa ei esitetty kaupan mitoitusta eli arviota kaupan kerroslasta ja sen jakautumisesta eri toimialoihin. Kaavaa laadittaessa ei myöskään selvitetty riittävästi vaikutuksia, joita sen toteuttamisella olisi palvelujen saatavuuteen Loviisan keskustassa.
Ympäristöministeriö vahvisti Loviisan keskustan itäpuolelle Määrlahteen yleiskaavassa osoitetun vähittäiskaupan suuryksikön alueen. Varaus voitiin vahvistaa, sillä se on pinta-alaltaan pieni ja sallii ainoastaan alueella jo olemassa olevan myymälän laajentamisen.

Atomitie suoraan moottoritielle

Yleiskaavassa varaudutaan valtatie 7:n rakentamiseen moottoritienä sekä Helsinki-Kotka-Vainikkala-Pietari radan rakentamiseen Loviisan ja Tesjoen kohdalle. Ydinvoimalaan johtava Atomitie linjataan suoraan moottoritielle, mikä luo mahdollisuuden kehittää Loviisan itäiseen liittymään monipuolinen yrittäjiä ja teollisuutta palveleva alue.
Kun läpikulkuliikenne siirtyy moottoritielle voidaan nykyisen valtatien varren maankäyttöä kehittää. Asuinalueita ja palveluja kehitetään niin Tesjoella kuin keskustan itäpuolella Määrlahdessa.
Yleiskaavasta tehtiin yksi valitus. Valitus hyväksyttiin niiltä osin kuin se koski Länsiportin alueen kaupan varauksia.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI