|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Hallitus perääntyy: Poliisin ja verottajan haukkuma lakiuudistus haudataan (16.11.2018 16:20)
Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi (16.11.2018 15:45)
Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ?antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua? (16.11.2018 14:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koulujen johtokuntien valitseminen jäi pöydälle valtuustossa
12.02.2010Lukioiden ja peruskoulujen johtokuntien valitseminen sai aikaan kaksi äänestystä Loviisan kaupunginvaltuustossa eilisiltana. Johtokuntien kokoonpano oli esillä kahdessa pykälässä: ensin käsiteltäessä uutta sopimusta yhteisestä koulutoimesta ka myöhemmin lukioiden ja peruskoulujen johtokuntien valintapykälässä.

RKP:n valtuustoryhmä oli pohjaesityksen kannalla käsiteltäessä uutta koulusopimusta. Sen mukaan koulujen johtokuntiin valittaisiin ainoastaan lasten huoltajia. Vihreiden Vesa Noroviita teki kuitenkin vastaehdotuksen, jonka mukaan johtokuntiin voitaisiin valita myös huoltajien edustajia. RKP jäi tiukemman linjauksen kanssa vähemmistöön, kun muut valtuustoryhmät kannattivat väljempää muotoilua.
Noroviita perusteli vastaehdotustaan sillä, että valintoihin saadaan pelivaraa. Ehdotusta kannattivat SDP:n, kokoomuksen, vihreiden, vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien, perussuomalaisten, keskustan ja sitoutumattomien ryhmät. RKP:n Thomas Rosenberg perusteli tiukempaa linjaa sillä, että väljemmän muotoilun mukaan koulun johtokuntaan voitaisiin valita kuka tahansa.
Äänestyksessä väljempi muotoilu sai 33 ääntä ja RKP:n tiukempi linja 25.
Johtokuntien kokoonpano-ongelmat tulivat kuitenkin jälleen esiin, kun päästiin käsittelemään johtokuntien valintoja. RKP:n Leena Lindfors otti edustuksen uudelleen esille. Ryhmät olivat valmistelleet ehdokkaansa etukäteen.
–Mukana on paljon sellaisia nimiä, joita ei voi laskea huoltajan edustajiksi. Mukana on paljon eläkeläisiä ja myös henkilöitä, jotka ovat kaukana ko. koulusta. Johtokuntiin pitäisi saada edustajia, jotka ovat aidosti kiinnostuneita koulun ja lasten asioista. Lindfors esitti asian panemista pöydälle.
SDP:n ryhmä ilmoitti Kalevi Lappalaisen suulla, että ehdokaslistassa on korjaamisen varaa ja sanoi ryhmänsä olevan RKP:n ehdottaman pöydällepanon kannalla.
Kokoomuksen Camilla Antas syytti tiukan linjan valtuutettuja ikärasismista.
–Ikä ei tee huonoksi johtokunnan jäsene4ksi. Eläkeläisetkin voivat olla aikaansa seuraavia ja valveutuneita.
Myös kristillisdemokraattien Marjatta Weckström ihmetteli RKP:n ja SDP:n kantaa.
–Johtokuntiin alkaa olla vaikea saada innostuneita ihmisiä. Ikä ei voi olla peruste.
Myös Timo Noroviita pelkäsi, että tiukasta linjasta voi syntyä tilanne, että kaikkia koulujen johtokuntia ei kerta kaikkiaan saada kasaan.
Äänestyksessä asian pöydällepanon kannalla olevat voittivat äänin 40-18. RKP ja SDP sekä vihreiden Sonja Ilvetsalo-Koskinen äänestivät pöydällepanon puolesta. RKP:n Petra Paakkanen jääväsi itsensä äänestyksestä koulun johtajana ja perussuomalaisten Antti Väkevä oli poissa kokouksesta.

Strategiapaperi puhutti

Valtuuston kokous aloitettiin hiljaisella hetkellä kaupungin teknisen johtajan Yrjö Meltauksen kuoleman vuoksi. Kaupungin johto oli pukeutunut tummiin ja valtuusto puheenjohtaja Mats Lobbas lausui muutaman sanan Meltauksen muistoksi.
–Hän nukkui eilen pois inhimillisesti katsoen aivan liian aikaisin. Koulujen johtokuntavalintoja lukuun ottamatta valtuutetut pääsivät vauhtiin vasta kokouksen loppupuolella, kun alettiin käsitellä kaupungin siirtymäkauden strategiaa vuoksiksi 2010-2012.
Sekä RKP:n Leena Lindfors että vihreiden Janne Länsipuro kiinnittivät huomiota siihen, että strategiapaperi on laadittu jo kauan aikaa sitten ja esimerkiksi taloudellinen tilanne on ehtinyt muuttua. Lindfors piti paperia kuitenkin hyvänä pohjana kaupungin strategiatyöhön.
Kokoomuksen Camilla Antas toi esiin oman, tällä kertaa hyvin varamiesvetoisen ryhmänsä kannan. Antas katsoi, että strategiassa tulisi voimakkaasti priorisoida Loviisan kolmatta ydinvoimayksikköä. Hän ihmetteli, miten kaupunginjohtaja Olavi Kaleva voi olla poissa delegaatiosta, joka menee lobbaamaan Loviisa 3:sta elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle 18. maaliskuuta.
–Kaupunginjohtaja on lomalla, kun pitäisi olla Pekkarisen puheilla. Asia vaatii varsinkin kunnanjohtajan sitoutumista. Joko on varattava uusi aika tai kaupunginjohtaja siirtää lomaansa. Kaleva kommentoi Antaksen kritiikkiä toteamalla, ettei ”todellakaan tule keskeyttämään lomaa puolen tunnin takia ja lentämään Helsinkiin ja takaisin”.
–Tapaan TEMin (työ- ja elinkeinoministeriö) väkeä maaliskuun alussa. Ei sota yhtä miestä kaipaa ja hyvät miehet ovat menossa Pekkarisen luo.
SDP:n Bo Lindfors luonnehti strategiapaperia raakileeksi, jonka pohjalta ryhdytään rakentamaan. Hän kiinnitti huomiota muutamaan epämääräiseen ilmaukseen ja muun muassa siihen, että Länsi- ym. portteja mainittaessa yksi suunta eli meri on jäänyt kokonaan huomiotta.
–Vapaa-ajan liikenne mereltä on hyvä mainita.
Myös keskusten ja risteyksien työnjako tuntui Lindforsista epämääräiseltä ilmaukselta. Kaleva selitti pyrkimyksen niin, että teiden risteysalueille pyritään etsimään omat profiilit.
Myös kokoomuksen Kirsti Keckman kiinnitti huomiota epämääräisiin ilmauksiin.
RKP:n Thomas Rosenberg muistutti, että ydinvoima on tutkitusti kaupungin imagolle ongelma , oli sitten ydinvoiman puolesta tai sitä vastaan.
–Loviisa on levännyt yhden pilarin varassa ja se on ongelma. On hyvä, että strategiassa varaudutaan molempiin vaihtoehtoihin, eli ydinvoimalaa ei rakenneta tai rakennetaan.
Länsipuro ihmetteli, miksi strategiassa nojataan vain yhteen ydinvoimapolkuun.
–On totta, että ydinvoima äänestettiin kärkihankkeeksi, mutta vain yhden äänen enemmistöllä. Eli valtuustossa ei ole yhteistä eikä yksimielistä tahtotilaa. Kannattajienkaan ei pitäisi hirttäytyä asiaan. Hän ihmetteli myös sitä, onko valittu strategia sellainen, joka halutaan laittaa nettiin kaiken kansan nähtäville, varsinkin koska strategiassa on jo nyt vanhentuneita kohtia. Kristillisten Marjatta Weckström arvosteli strategiaa visioiden puutteesta.
Kokoomuksen Antas puolusti voimakasta priorisointia.
Keskustelun loppupuolella valtuutetut ryhtyivät miettimään avoimuuden todellista sisältöä. Ilvetsalo-Koskinen arvosteli kaupungin blogin sensuroinnista ja ensi viikon kouluinfotilaisuuden järjestämisestä vain valtuutetuille.
Strategiapaperi hyväksyttiin kuitenkin lopulta yksimielisesti.
Kiinteistötoimitusten uskotuiksi miehiksi valittiin Mats Lobbas, Patrik Flinck, Ove Sundvik, Leena Heino, Ted Nybondas, Margareta Ollas, Guy Broman, Jens Rinne, Jari Kekkonen, Jan-Anders Winqvist, Martti Hannula, Juha Ollas, Pentti Rantanen, Pertti Lohenoja ja Miriam Stenvall.
Käräjäoikeuden lautamiehiksi valittiin Robert Valkama, Christer Selenius, Joan Hafrén, Lars Bäcklund, Bertil Ollas, Harri Rajansalo, Maria Virtanen, Henry Tikander, Riitta Sinkkonen ja Tapani Huuhtanen.

Loviisan valtuustossa sanottua 11.2.2010

Leena Lindfors, RKP:
”Lasten parasta ajatellen olisi hyväksi, että koulujen johtokuntiin valittaisiin edustajia, jotka ovat lähellä lapsia, ja ovat aidosti kiinnostuneita koulun kehittämisestä.”

Camilla Antas, KOK: ”On ikärasismia, ettei esimerkiksi eläkeläisiä ei pidetä edustajina, jotka olisivat sopivia koulujen johtokuntiin. Ei ikä tee ketään sopimattomaksi koulun johtokuntaan.”

Timo Noroviita, Vihreät: ”Pienissä kouluissa on ikävä tilanne, jos koulujen johtokuntiin ei saada ihmisiä, jotka ovat innostuneita asiasta.”

Leena Lindfors, RKP: ”Loviisan strategia on tehty viime kesänä virkamiestyön. Sen jälkeen monet asiat ovat muuttuneet. Tämä käy meille siirtymäkauden strategiaksi, mutta tämän jälkeen meidän on ryhdyttävä yhdessä laatimaan uutta strategiaa.”

Camilla Antas, KOK: ”Loviisan kehittämistä on ohjattu kuten autoa, jossa on kaksi rattia.”

Olavi Kaleva, ydinvoimalobbausmatkasta: ”En todellakaan tule keskeyttämään lomaani puolen tunnin ministeritapaamisen takia. Ei sota yhtä miestä kaipaa”.

Thomas Rosenberg, RKP: ”Kaikki tutkimukset osoittavat, että ydinvoima on ongelma kaupungin imagon rakentamisen kannalta. Loviisan ongelma on, että se on levännyt yhden tukikortin, ydinvoiman varassa. Kaupungin on varauduttava myös siihen, ettei ydinvoimaa rakenneta.”

Janne Länsipuro, Vihreät: ”Loviisan strategia puhuu ajasta, joka meni jo. Onko tämän strategian esillepano kaupungin edunmukaista.”

Janne Länsipuro, Vihreät: ”Ydinvoimalan lobbaaminen ei ole koko valtuuston tahtotila, vaan se on valtuuston enemmistön tahtotila”.

Marjatta Weckström, KD: ”Visio on kaiken alku ja juuri sitä meidän pitäisi ensin miettiä”.

Camilla Antas, KOK: ”Meillä on kuuden miljardin euron investointi tulossa, miksi sanoisimme sille ei. Sen aika on nyt. Toki me satsaamme muihin hankkeisiin, kun niiden aika on.”

Sonja Ilvetsalo-Koskinen, Vihreät: ”Ei ole hyvältä näyttänyt, että kaupungin sivuilta blogeista on sensuroitu ihan asiallisia palautteita kaupunkilaisilta. Asioita valmistellaan pimeässä ja salaa.”

Thomas Rosenberg, RKP: ”Nimettömät kirjoitukset eivät kuulu paikallislehtien palstoille eivätkä ainakaan kaupungin kotisivuille, vaan pikemminkin vessan seinille”

Elias Erämaja, KOK: ”Tuo kuulostaa ihan Kiinan kansantasavallan touhulta. Olen Rosenbergin kanssa täysin eri mieltä, että pienen ihmisen pitäisi tulla aina esille omalla nimellä, että saisi antaa palautetta päättäjille. Kyllä meillä päättäjillä olla selkärankaa ottaa vastaan nimetöntäkin palautetta kaupunkilaisilta.”

Janne Länsipuro, Vihreät: ”Rosenbergin ajatukset kuulostavat pelottavilta. Pitääkö seuraavaksi avata vaalisalaisuus, että ihmisten pitää tulla esille omalla nimellään ketä on äänestänyt”.

Kalevi Lappalainen, SDP: ”Vanha Loviisa oli sulkeutunut ja sisäänlämpiävä Loviisa. Emme me halua sellaista. Avoimmuus on a ja o.”

Thomas Rosenberg, RKP: Kun minua syytetään sensuurista ja jopa vaalisalaisuuden poistamisesta. meillä on täysin eri käsitys avoimuudesta. Minusta avoimmuus on sitä, että uskaltaa avoimesti esittää mielipiteensä. Kaupungin ei pidä sallia nimettömiä kirjoituksia.”

Pauli Kopiloff, KOK: ”Loviisa on Suomen viidenneksi hyvätuloisin kaupunki, mutta kaikki on mennyt.”
Pauli Kopiloff, KOK: ”Yritysjohtaja voi kyllä perua lomansa, jos yritykselle tärkeä hanke sitä vaatii, mutta kaupunginjohtaja ei näköjään voi, vaikka on kaupungin tärkein kärkihanke.”

Nina Björkman-Nysten, RKP: ”Myös kaupunginjohtajalla on oikeus pitää lomaa.”

Janne Länsipuro, Vihreät: ”Rauman seudun Alkon johtaja sanoi, että heille ydinvoima on ollut hyvä hanke. Samoin Rauman poliisin edustaja sanoi, että se on työllistänyt heitä. Vaikutuksia on monenlaisia.”

Asko Vilamaa, Keskusta: ”Strategia on kehittyvä asiakirja, jota päivitetään koko ajan.”

Agneta Alm, RKP: ”Me tarvitsemme asukkaita, työpaikkoja ja hyvät peruspalvelut. Me tarvitsemme tekoja.”

Kalevi Lappalainen, SDP: ”Haluamme muistuttaa menneisyydestä, ja ottaa oppia vanhan Loviisan virheistä.”

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI