|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pernajan saaristossa käynnistyy viiden miljoonan euron vesi- ja viemärihanke
15.01.2010Kabböle-Malmsbyn ja Sarvisalon vesiosuuskunnat yhdistyvät uudeksi Pernajan saariston vesiosuuskunnaksi. Uusi osuuskunta on käynnistämässä noin viiden miljoonan euron vesi- ja viemärihanketta. Talousvesi saaristoon johdettaisiin Loviisasta ja jätevesi palautuisi Vårdön jätevedenpuhdistamoon Valkoon. Samalla vedettäisiin valokuitukaapeli.

Sarvisalon vesiosuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Juhani Räty ja Kabböle-Malmsbyn vesiosuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Dan Högström esittelivät hanketta tiistaina. Osuuskunnat ryhtyivät yhteistyöhön jo syksyllä. Hyvin sujuneen yhteistyön myötä osuuskunnat yhdistävät voimavaransa.
–Tarvitsemme ympäristö- ja muita lupia, tukirahoja, takauksia ja muuta tukea Loviisan kaupungilta ja viranomaisilta. Ympäristöviranomaiset suhtautuvat vakavammin isoihin vesiosuuskuntiin, koska he näkevät että tekniset ratkaisut ja ylläpito jatkossa on mahdollista järjestää tehokkaasti ja ympäristöä säästäen, kertoo Högström.
Pernajan saariston vesiosuuskunta on Suomen oloissa varsin suuri. Yleensä osuuskunnat ovat kyläkohtaisia, keskimäärin 60-100 kiinteistön muodostamia.
–Uusi osuuskunta kattaa melkein koko entisen Pernajan kunnan lounaisen saariston. Alueella on noin tuhat kiinteistöä. Tavoitteena on saada nopeasti mukaan noin 450 kiinteistöä, selvittää Högström.
Esisuunnitelma on mitoitettu 570 kiinteistölle. Osakkaita on jo nyt yli 200. Alueen kiinteistöistä noin kolmannes on vakituisia, loput vapaa-ajan käytössä.
Sarvisalossa vesihuoltoratkaisuja ryhdyttiin miettimään jo vuonna 2001. Kabböle-Malmsbyn hanke käynnistyi 2008 ja molemmat vesiosuuskunnat perustettiin viime vuonna. Taustalla oli valtioneuvoston asetus talousjätevesien asianmukaisesta käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla. Jätevesiasiat on oltava kunnossa vuoden 2014 alkuun mennessä. Lisäksi vesihankkeen käyntiin panija oli Juhani Rädyn mukaan huoli Pernajanlahtien ja saariston vedenlaadusta. Alue on Natura-aluetta ja lisäksi se on liitetty kansainvälisesti merkittävien kosteikkojen luetteloon niin sanotuksi Ramsar –kohteeksi.
Räty mainitsee, ettei meren tila ole saaristossa hyvä. Vedenvaihto ulkomeren kanssa on heikkoa tai olematonta ainakin kesäaikana. Kuormitus vaikuttaa lahtien ja saariston vedenlaatuun, ravinteet eivät kulkeudu muualle, vaan levät ja rantakasvillisuus hyödyntävät ne heti paikallisesti. Asiaan vaikuttaa maatalouden lisäksi yhdyskuntakuormitus.
–Yhteisellä isolla puhdistamolla päästään tehokkaampaan jäteveden puhdistustulokseen kuin useammalla pienpuhdistamolla, toteaa Räty.
Pernajan saariston vesiosuuskunnan tavoitteena on johtaa jätevedet Loviisan vesi- ja viemärilaitoksen Vårdön jätevedenpuhdistamoon.
–Toimimme katalysaattorina ”vesiosuuskuntien liitossa” yhdessä Loviisan kaupungin kanssa. Tarkoituksena on ratkaista kokonaisuutena Lounais-Loviisan jätevesien puhdistaminen ja hyödyntää Vårdön infraa, selvittää Högström.
Pernajan saariston vesiosuuskunnan alustavissa luonnoksissa vesi-, viemäri- ja valokuitukaapelilinjaa on tarkoitus jatkaa Rönnäsiin ja sieltä meriteitse Pitkäpäähän ja edelleen Loviisaan. Meren pohjassa putkisto kulkisi noin 15 kilometriä.
–Haluan korostaa, että kysymys on vasta luonnoksesta, meidän näkemyksestämme. Loviisan kaupunki ei ole sitä vielä hyväksynyt, jatkaa Högström.

Kunnollista talousvettä saaristoon

Osuuskunnan on tarkoitus hankkia talousvesi Loviisasta. Saaristossa talousveden laatu ei välttämättä täytä vaatimuksia eivätkä porakaivotkaan ole aina tuoneet ratkaisua radon- tai suolaisuusongelmien takia.
–Olimme jo sopineet, että hankimme talousveden Porvoosta. Mutta koska jätevesi on menossa Vårdöhön, päätimme antaa Loviisan vesi- ja viemärilaitokselle mahdollisuuden toimittaa myös talousveden meille. Näin saadaan volyymiä sekä jäte- että talousveden kiertoon, jatkaa Högström.
Loviisan vesi- ja viemärilaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Nils Vainio katsoo, että talousveden toimittaminen osuuskunnalle olisi tärkeä lisä vesilaitokselle.
–Veden käyttö on ollut liian pientä ja se on tuonut ongelmia rahoituspuolelle. Tuntuisi aika hullulta, jos osuuskunta ostaisi veden kilpailijalta, arvelee Vainio.
Vesi- ja viemärijohtojen lisäksi on tarkoitus vetää valokuitukaapeli, jolla alueelle saataisiin nopea laajakaistayhteys. Siitä on neuvoteltu Loviisan Puhelin Oy:n kanssa.
–Samalla kertaa vedettynä liittymä tulee edullisemmaksi kuin erillisenä hankkeena, mainitsee yhtiön toimitusjohtaja Gustaf Forsberg.

Liittymän hinta noin 10.000 euroa

Vesiosuuskunnan kiinteistökohtaiseksi liittymän hinnaksi on arvioitu noin 10.000 euroa ja hankkeen kustannusarvioksi noin viisi miljoonaa euroa. Forsbergin ja Rädyn mukaan työt on tarkoitus aloittaa keväällä. Siihen, että vesi virtaa molempiin suuntiin kulunee ainakin pari vuotta.
–Suunniteltu rakennusprojekti on iso, Suomen mittakaavassa suurimpia vesiosuuskuntahankkeita. Sen läpiviemiseksi tarvitsemme kyläläisten tuen ja työn lisäksi palkattua ammattitaitoista henkilökuntaa valvomaan, ohjaamaan, dokumentoimaan ja jatkossa ylläpitämään ratkaisua, he toteavat. Hanke etenee nyt tarkempaan suunnitteluun.
Pernajan saariston vesiosuuskunta järjestää alueen asukkaille yleisen tiedotustilaisuuden hankkeesta 14.2. Se pidetään Isnäsissä Solbackassa kello 14.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI