|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)
Verkkohyökkäys häiritsi Kelan, verottajan ja poliisin palveluita ? KRP: Ainoa epäilty menehtynyt (13.11.2018 14:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Asukas säikähti sisään kävellyttä ulkomaalaista naista
12.01.2010Loviisassa, etenkin Rantatiellä, on havaittu asukkaissa epäilystä herättänyttä valokuvausta ja talojen tarkkailua. Loppiaiskeskiviikkona Rantatiellä ulkomaalaistaustainen nainen siirtyi tarkkailusta astetta pidemmälle ja tuli ainakin kahteen taloon sisälle. Rantatien asukas kertoo jo viime maanantaina kiinnittäneensä lastensa kanssa huomiota venäläisissä rekisterikilvissä olleeseen hopeanväriseen henkilöautoon.

- Autossa oli yksin mieshenkilö, joka otti kuvia. Otin auton rekisterinumeron ylös, koska toiminta ei näyttänyt turistikuvaamiselta, hän kertoo.
Loppiaiskeskiviikkona hän jäi yksin kodin yläkertaan, kun mies lähti ulos. Hetken päästä hän kuuli, kun auto pysäytettiin pihaan.
- Sitten kuulin, kun ovi kävi. Kukaan ei kuitenkaan huutanut moi, ja kuului naisen puhetta. Lähdin katsomaan ja näin eteisessä noin 50-60 –vuotiaan naisen, joka oli pukeutunut pitkään kelsiturkkiin. Nainen lähti heti ulos. Avasin oven ja kysyin, mitä asiaa. Hän sanoi ontuvalla englannilla ”hotel”. Neuvoin heille tien hotellille. Vasta sitten tuli kova säikähdys. Yritin soittaa miehelleni, mutta en saanut häntä kiinni, hän kertaa tapahtumia.
Sisään omin luvin kävellyt nainen meni mustaan henkilöautoon, jossa oli venäläiset rekisterikilvet.

- Olin nähnyt saman auton aiemmin aamupäivällä pysähtyneenä Rantatielle ja mietin, oliko pariskunta jäänyt siihen eväitä syömään Lähdin autolla perään, jotta näkisin, lähtivätkö he hotellille päin. Näinkin auton tehneen u-käännöksen ja pysähtyneen pienen matkan päässä olevan talon eteen ja naisen menneen taloon sisälle. Soitin hälytyskeskukseen ja kun nainen oli poistunut, kävin kysymässä mitä oli tapahtunut.
Kotona oli ollut kaksi teini-ikäistä poikaa, joille nainen oli puhunut jotain kartasta ja yrittänyt väkisin sisälle.
- Halusivatko he nähdä eteisestä, onko esimerkiksi hälytyslaitteita, nainen pohtii.
Poliisille on tehty ilmoitus asiasta. Alueelta on tehty havaintoja epäilyttävistä autoista ja liikkujista useammastakin talosta. Liikehdintää on ilmeisesti ollut myös Rauhalan suunnalla. Rantatiellä naisen kodistaan löytänyt ei kokenut tilannetta uhkaavaksi, mutta hyvin epämiellyttäväksi.
- Pahalta tuntuu, kun joku vieras tunkeutuu kotiin. Hän ei soittanut ovikelloa, koputtanut tai muuta, tuli vain sisälle. Rikoskomisario Peter Fagerholm Porvoon poliisista ei pidä varmana, että kyseiset liikkujat enteilisivät asuntomurtoja.
- Aiemmista asuntomurtotapauksista ei ole selvinnyt etukäteen tehtyä valokuvausta. Pientä tarkkailua voi olla, mutta ei välttämättä valokuvausta tai asuntojen sisällä käymistä. Olisi harvinaista, jos näin tehtäisiin, Fagerholm pohtii.
Loviisan Rantatiellä havaituista autoista otettiin rekisterinumerot ylös ja annettiin poliisille. Fagerholm kertoo, että jos tulee jokin syy pyytää tietoja Venäjältä se tehdään, muuten ne ovat vain tiedossa.
Jos jotain outoa liikehdintää asuinalueellaan huomaa, on Fagerholmin mielestä asiallista ilmoittaa siitä poliisille. Naapuritarkkailun ja asunnon sekä pihan asutun näköisenä pitämisen lomienkin aikana hän nostaa tärkeäksi.

Ulkomaalaisten tekemät asuntomurrot kasvussa

Itä-Uudellamaalla ulkomaisten rikollisten tekemät asuntomurrot ovat yleistyneet. Loviisasta Vantaalle ulottuvalla Itä-Uudenmaan alueella tehtiin viime vuonan kaikkiaan 160 asuntomurtoa. Loviisan keskustan alueella rekisteröitiin kaksi varsinaista asuntomurtoa ja Loviisan alueella Lapinjärvi mukaan lukien noin kymmenen. Osa on mökkimurtoja. Loviisan keskustan tuntumassa sijaitsevaan omakotitaloon tultiin ilmeisesti läheisen pienen metsikön kautta. Ovesta sisään murtautuneet tekijät olivat yrittäneet pimentää ikkunoita, jotta touhuja ei huomattaisi.
- Talosta vietiin koruja ja muuta nopeasti otettavaa. On tyypillistä, että otetaan hyvin pientä, kuten koruja, kameroita ja kännyköitä. Harvemmin telkkareita tai muuta isoa. Riski kiinni jäämisestä kasvaa, jos tavara ei mahdu taskuun, kertoo tutkinnassa mukana ollut Fagerholm.
Murtoja tekevät yhä useammin ulkomaalaistaustaiset ryhmittymät. Avonaiset rajat mahdollistavat vapaan liikkumisen mm. Baltian ja Suomen välillä.

Ovet syytä pitää lukittuina

Murtoja vastaan suojautuminen on Fagerholmin mukaan vaikeaa.
- Jos sisään halutaan tulla, sinne päästään. En ole hälytyslaitteiden myyjä, mutta murtautuja voi pelästyä kun laite alkaa huutamaan. Tavarat kannattaa piilottaa, suoraan pöydälle ei kannata jättää lojumaan arvotavaraa. Arvokkaita esineitä voi laittaa kassakaappiinkin.
Etenkin omakotitaloissa asuvissa lapsiperheissä on tapana pitää ovat auki, kun ovessa kuljetaan edestakaisin.
- Suomi on turvallinen maa, eikä tarvitse tuntea pelkoa, mutta onko enää järkeä pitää ovia lukitsematta. Hyvin lyhytkin aika, kymmenen minuutin kauppareissu esimerkiksi, voi riittää, Fagerholm huomauttaa.
Porvoossa hän kertoo murtautujien tulleen sisään, kun isäntäväki oli nukkumassa, mutta tämän olevan erittäin harvinaista.
Jonkin verran asuntomurroissa vietyä tavaraa löytyy myöhemmin. Fagerholm kertoo tavaraa käydyn tunnistamassa ja hakemassa ulkomailtakin kotietsinnöissä. Fagerholm kertoo viime vuosina asuntomurtotekijöiden tulleen Itä-Euroopasta ja Baltiasta.
- Rajat ovat auki, eikä ole suurempaa valvontaa. Helsingin satamasta on löytynyt mm. liettualainen auto, jossa oli useiden tuhansien eurojen arvosta varastettua tavaraa. Kyse oli järjestelmällisestä kauppaliikkeistä tehdyistä anastuksista. Saaliina on ollut mm. elektroniikkaa kuten navigaattoreita, kalastusvehkeitä ja porakoneita.
- Jos autosta löytyy 6-7 tuhannen euron arvoinen yhden päivän saalis, voi miettiä mitä se tarkoittaa kaupalle ja edelleen veronmaksajalle. Ja kiinnijääneet ovat vain jäävuoren huippu, Fagerholm muistuttaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI