|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ydinvoiman kannattajat ihmettelevät ”Uraani – Tappavin Metalli” -luentoa
08.01.2010Ydinvoimaa vastustavan Loviisa-liikkeen suunnitelmat järjestää Loviisan molempien lukioiden oppilaille ydinvoimanvastainen oppitunti on herättänyt närkästystä monien ydinvoimaa kannattavia luottamushenkilöiden keskuudessa. Loviisa-liike on yhdessä Luonnonsuojelyhdistyksen sekä Forum Östra Nylandin kanssa kutsunut Myllyharjun lukion ja Lovisa Gymnasiumin kaikki oppilaat ensi keskiviikkona kello 9-10 kuuntelemaan kanadalaisen ydinvoimakriitikon Gordon Edwardsin luentoa ”Uranium – The Deadliest Metal” eli ”Uraani –Tappavin Metalli”.

Koululaistilaisuuden lisäksi Edwards esiintyy tiistai-iltana myös avoimessa yleisötilaisuudessa. Loviisa-liikkeen tiedotteen mukaan 70-vuotias professori Gordon Edwards on jo kolmen vuosikymmenen ajan ollut Kanadan eturivin ydinvoimakriitikkoja. Edwards on aktiivisesti ottanut osaa Kanadassa vaikuttanut erinäisten ydinvoimaan liittyvien hankkeiden estämiseen tai viivyttämiseen.
Gordon Edwardsilla on harvinaisen hyvä kyky esittää asiansa selvästi ja vakuuttavasti, ja hän on siksi suosittu luennoitsija.
Uuden Loviisan valtuutetuista ainakin demareiden Atte Fellman, perussuomalaisten Kimmo Nykänen sekä kokoomuksen Vesa Viljanen sekä luottamushenkilöt Tapani Huuhtanen, sekä Elias Erämaja ovat ihmetelleet koulupäivän aikana järjestettävää ”lukioiden ydinvoimanvastaista oppituntia”.
-Pidän erittäin moraalittomana, että tällaista yksipuolista mielipiteenmuokkausta järjestetään oppilaille koulutunneilla. Koulussa pitää opiskella niitä asioita, jotka ovat opetussuunnitelmassa eikä järjestää tällaisia lobbaustunteja; ei ydinvoiman puolesta eikä vastaa eikä tuulivoimastakaan, kritisoi demareiden valtuutettu Atte Fellman. Hän aikoo ”ryhtyä toimenpiteisiin” tilaisuuden takia.

”Jos yhdelle lupa, niin muillekin ”

Myös perussuomalaisten valtuutettu Kimmo Nykänen pitää ”outona” Loviisa-liikkeen tilaisuutta.
-Jos annetaan yhdelle lupa, niin sitten pitää antaa tasapuolisesti muillekin. Tällainen oppitunti voisi olla ehkä paremmin hyväksyttävissä jonkin oppiaineen osana eikä tällaisena laajana yleisluentona. Ainakin pitäisi olla molemmat näkemykset esillä eli ydinvoimaa vastaa ja puolesta jonkinlaisessa paneelikeskustelussa, Nykänen pohti eilen.
Kokoomuksen varapuheenjohtajan Tapani Huuhtasen mukaan oppilaille pitää koulussa tarjota tietoa yhteiskunnallisista kysymyksistä, mutta tiedon olisi oltava objektiivista, jos tilaisuus järjestetään oppituntien aikana. Muuna aikana kukin voi järjestää millaisia tilaisuuksia haluaa.
-En välttämättä luota tämän kanadalaisen ydinvoimakriitikon objektiivisuuteen. Ainakin tilaisuudessa pitäisi olla mukana myös joku asiantuntija esimerkiksi Fortumista tai energia-alalta, Huuhtanen sanoi.
Lovarin keskustelupalstalla kokoomuksen varavaltuutettu ja Uudenmaan kokoomusnuorten puheenjohtaja Elias Erämaja edellyttää tasapuolisuutta kouluaikana järjestettävissä tilaisuuksissa.
-Myös me kokoomusnuoret pyrimme saamaan poliittisen debatin ja tietouden kouluihin, joten en sen takia lähtökohtaisesti vastusta tätäkään seminaaria koululaisille, jos samanlainen mahdollisuus on myös ydinvoimamyönteisille puhujille. Tämän kai voi tulkita niin, että nyt Loviisassa kaikilla on mahdollisuus?, kirjoittaa Erämaja Lovarin keskustelupalstalla.

”Professorilla on oikeat faktatiedot”

Luentotilaisuuden järjestäjä Loviisa-liikkeen johtaja ja Rkp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Thomas Rosenberg on yllättynyt valtuustokollegoidensa kritiikistä.
-Aika yllättävää. Se, että koulumaailmassa on yleensä suhtauduttu nuivasti yrityksiin, niin sen kyllä ymmärtää, koska yritykset markkinoivat itseään, mutta en kyllä ymmärrä, että tätä voi pitää kielteisenä asiana. Luennoitsija on sentään professori ja matemaatikko. Olen aivan varma, että professorilla on oikeat tiedot tästä aiheesta ja, että esitelmä pohjautuu faktatietoon, Thomas Rosenberg painotti. Hän olisi valmis hyväksymään myös ydinvoiman kannattajien esitelmät kouluissa.
-Tietysti. Mikäs siinä, jos vastaavan tyyppinen tilanne ja vastaavantasoinen henkilö olisi tulossa, opettajan tehtävässä työskennellyt Rosenberg mietti.

”Myös kannattajat tervetulleita koululle”

Myllyharjun lukion rehtori Eveliina Passi kertoi eilen, että lukionoppilaille on viikkotiedotteessa kerrottu, että kyse on vapaaehtoisesta oppitunnista, ja kukin oppilas voi itse päättää lähteäkö kuuntelemaan Gordon Edwardsin luentoa vai ei. Niille, jotka eivät lähde, järjestetään normaalit oppitunnit. Oppilaiden pitää viimeistään maanantaina ilmoittautua, jos haluavat osallistua luennolle. Rehtori Passin mukaan ajatus lukiolaisten kutsumisesta ydinvoimakriitikon luennolle tuli yläasteen opettajalta ja Loviisan Vihreitten valtuutetulta Timo Noroviidalta. Passin mukaan ulkopuolisten luennoitsijoiden kutsuminen kouluihin ei ole mitenkään kiellettyä, jos aihe sopii opetusohjelmiin. Fennovoima, Fortum tai muut ydinvoiman kannattajat eivät Passin mukaan ole edes pyytäneet päästä kouluille puhumaan. Viime vaalien alla yksi puolue pyysi saada pitää koulussa vaalipaneelin, mutta Passin mukaan se ei silloin sopinut koulun ohjelmiin.
-Myös uskonnollisiin ryhmiin suhtaudutaan pidättyväisesti, ellei aihe sitten sovi esimerkiksi uskonnon opetussuunnitelmaan, Passi sanoi.
-En minä voi kieltääkään oppilaita menemästä kuuntelemaan Gordon Edwardsia. Kyse on omaehtoisesta opiskelusta. Esitys on lisäksi englanninkielinen eli se on samalla myös kansainvälisyyskasvatusta. Jos esitys on liian yksipuolista, niin ainahan oppilas voi lähteä kesken pois. Aion itsekin mennä kuuntelemaan. Myös minulla on mahdollisuus komentaa oppilaat pois, jos koen, ettei (luento) ole asiallista, sanoi rehtori Eveliina Passi.

Myös Gymnasium avoin kaikille

Lovisa Gymnasiumin rehtori Jan Lindh pitää erinomaisena, että kouluun saadaan Edwardsin kaltaisia päteviä ulkopuolisia luennoitsijoita. Hän avaisi koulujen ovet muillekin, jopa yrityksille.
-Tietenkin jossakin menee joku raja, mutta tässä pitää käyttää maalaisjärkeä. Tämän päivän koulujen pitää olla avoimia laitoksia. Se on elintärkeää, että olemme ajassa kiinni ja tartumme ajankohtaisiin aiheisiin. Se voi olla ydinvoima tai muslimiasia tai joku muu merkittävä aihe, Lindh sanoi eilen. Hän korosti, että tilaisuus on vapaaehtoinen eikä ketään pakoteta paikalle.
-On tärkeää, että kaikki osapuolet pääsevät esille. Myös ydinvoiman kannattajat ovat tervetulleita luennoimaan kouluun. Minulla ei henkilökohtaisesti ole mitään firmasponsorointiakaan vastaan. Miksei opetusta voisi sponsoroida. Jos joku firma toteaa, että jukra tässä on hieno koulu, jota voisi tukea, niin kyllä se meille sopii. Kyllä meidän itsetunto sen kestää, rehtori Lindh totesi.
Ydinvoimaa kannattavan Loviisan puolesta –liikkeen puheenjohtajan Magnus Rögårdin mielestä yhden asian edustajia ei yksin pitäisi päästää puhumaan oppitunneille.
-Jos näitä järjestöjä päästetään kouluihin, niin on puolueettomuuden nimissä päästettävä myös näiden järjestöjen vastustajia, jotka monesti Suomessa ovat samat kuin viranomaiset. Loviisan puolesta –yhdistys voi olla mukana paneelissa, missä näitä asioita käsitellään, mutta ei yksin koskaan missään oppilaitoksessa esitelmöimässä kiistanalaisista asioista, Rögård totesi eilen.

Fortum ei saarnaa kouluissa

Loviisa 3:n rakentamista lobbaavan Fortumin edunvalvontapäällikön Peter Tuomisen mukaan yhtiö ei kierrä kouluissa ”saarnaamassa” ydinvoimasta, mutta koululaisryhmiä voidaan ottaa vastaan tutustumaan voimalaitoksiin. Fortum osallistui myös Lovisa Gymnasiumin kanssa järjestettyyn sähkönsäästöä, energiatehokkuutta ja päästötöntä energiaa edistävään ”Grön Flagg” -projektiin.
-Siinä yhteydessä ei viitattu ydinvoimaan. Meillä on yhtiössä linjapäätös siitä, että emme pyri koulujen kautta vaikuttamaan ydinvoima-asenteisiin. Minun mielestä ydinvoimalobbaus, ei puolesta eikä vastaan, ei kuulu kouluihin. Koulujen pitää antaa objektiivista opetusta eikä kumpikaan taho ole uskottavasti objektiivinen, kertoi Peter Tuominen eilen.
Yleisölle avoin Gordon Edwardsin toinen esitelmä ”Can Nuclear Power Solve the Climate Crisis?” järjestetään tiistaina, 12.1.2010 kello 18.30 – 20.30 Lovisa Gymnasiumissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Gordon Edwardsin esitelmän sisältöä

Lovarin keskustapalstalla keskustellaan aiheesta:

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI