|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Vaalikaa omaa paikallisidentiteettiä ja paikallista yhteisöä”
05.01.2010Loviisan kirkossa vietettiin historiallista uudenvuodenaaton messua torstaina. Messu oli Loviisanseudun seurakuntayhtymän juhlallinen aloitus. Uusi seurakuntayhtymä muodostui kolmen hiippakunnan alueella olleista seurakunnista. Ruotsinpyhtää vaihtoi vuoden vaihteessa hiippakuntaa Mikkelistä Helsinkiin, mikä siirto kuvainnollisesti messussa piispojen läsnä ollessa tehtiin. Messun toteuttivat Mikkelin piispa Seppo Häkkinen, Porvoon piispa Björn Vikström, Helsingin piispa Eero Huovinen, Loviisanseudun viiden seurakunnan kirkkoherrat sekä seurakuntien kanttorit. Saarnan pitivät piispat Häkkinen ja Vikström. Piispa Huovinen toimitti ehtoollisliturgian.

Saarnassaan piispa Seppo Häkkinen kiitti erityisesti Helsingin hiippakuntaan siirtyviä Ruotsinpyhtään seurakunnan jäseniä. Hän nosti muutoksen kynnyksellä esiin Jeremian kirjan sanat:
”Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.”
Kyseinen raamatunkohta on katkelma vanhimmasta Raamatussa säilyneestä hengellisestä kirjeestä, tilanteesta, jossa Juudan kansalaisia vietiin pakkosiirtolaisuuteen Babyloniaan. Profeetta Jeremia kantoi huolta pakkosiirretyistä ja lähetti heille kirjeen avuksi ja tueksi.
Vaikka Loviisan seudun ihmisiä ei olla pakkosiirretty, totesi Häkkinen Jeremian kirjeen näkökohtien sopivan myös tänne, jossa seurakuntalaisten asema ja tilanne muuttuvat.
- Jeremian kirjeessä on kaksi kehotusta. Ensinnäkin vaalikaa omaa paikallisidentiteettiä ja –yhteisöä. Kuntien ja seurakuntien rakennemuutos on särkenyt tai ainakin muuttanut perinteisiä paikallisyhteisöjä. Se on luonut turvattomuutta ja epävarmuutta. Totuttu elämänmeno järkkyy, kun rakenteet muuttuvat. Tilanne on tietyssä mielessä samanlainen kuin pakkosiirtolaisuuteen siirretyillä Juudan asukkailla. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan erityisesti oman lähiyhteisön ja identiteetin vaalimista. Ihminen tarvitsee yhteisön, johon kuulua.

Omat paikalliset tavat, perinteet, rakennukset, muistomerkit, juhlat ja muut tällaiset tekijät ovat arvokkaita lähiyhteisön elämälle. Ne ovat osia hyvän elämän rakentamisessa ja osallisuuden vahvistamisessa. Paikallisyhteisöjen tukeminen ja vaaliminen on hyvinvoinnin kannalta ratkaisevan tärkeää. Siitä ovat vastuussa niin suurten yksiköiden päättäjät ja vastuunkantajat yhtä hyvin kuin paikallisyhteisöjen jäsenet ja asukkaat.
Toinen kehotus on toimia samalla suuremman yhteisön hyväksi, tehdä konkreettisia tekoja ja vaikuttaa kaupungin, seurakuntien ja seurakuntayhtymän elämään.

- Samalla se tarkoittaa myös rukousta tämän paikkakunnan ja sen kaikkien asukkaiden puolesta. Siihen Jeremia erityisesti opastaa. Se on seurakunnan ja jokaisen kristityn etuoikeus, kiteytti Häkkinen.
Porvoon piispa Björn Vikström totesi omassa saarnassaan seuranneensa surulla Espoon ampumatapausta ja pohtineensa monen muun tavoin, onko kyseessä yksittäinen tragedia vai merkki jostain muutoksesta yhteiskunnassamme. Merkkejä hän sanoi etsittävän arjesta muutenkin, esimerkiksi tilanteissa, joissa ollaan tekemässä merkittäviä valintoja vaikkapa työpaikan tai muuton vuoksi.
- Tällaisissa tilanteissa etsimme merkkejä siitä, miten tulisi toimia. Merkit voivat olla hyvin arkipäiväisiä, esimerkiksi jonkun läheisen mielipide tai pienet tapahtumat, joille valintatilanteessa antaa merkitystä. Jos uskomme, että Jumala on keskuudessamme ja haluaa johdattaa meitä, saavat merkkien etsinnät henkisiä ulottuvuuksia. Uudenvuoden evankeliumissa Jeesus kuitenkin varoittaa, että harvoin tulkitsemme merkkejä oikein. Me ihmiset voimme tehdä suunnitelmia ja todennäköisyyslaskelmia, mutta tulevaisuus pysyy aina avoimena. Tämä koskee myös Loviisaa ja vuoden vaihteen muutoksia. Paljon on valmisteltu ja pidetty kokouksia, mutta kukaan ei varmuudella pysty sanomaan, kuinka käy, totesi Vikström toivoen yhteisöllisyyden ja vahvan paikallisseurakunnan tunteen säilymistä. Edelleen hän toivoi solidaarisuuden ja huolenpidon naapureiden ja kyläläisten kesken vahvistuvan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI