|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Hallitus perääntyy: Poliisin ja verottajan haukkuma lakiuudistus haudataan (16.11.2018 16:20)
Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi (16.11.2018 15:45)
Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ?antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua? (16.11.2018 14:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sadanmiljoonan euron raja ei ylittynyt budjettiäänestyksissä
16.12.2009Uuden Loviisan ensimmäisen budjetin käsittely venyi vartin yli puolen yön tiistain puolelle. Budjettiin tehtiin yhteensä 18 muutosta, joista kymmenestä jouduttiin äänestämään ja loput hyväksyttiin yksimielisesti. Valtuuston suurimmat ryhmät Sdp ja Rkp puolustivat kaupunginhallituksen esityksiä ja pitivät huolen, ettei menolisäyksiä juurikaan hyväksytty. Pienryhmien ajamat muutaman kymmenentuhannen euron lisämäärärahat lapsille, nuorille ja senioreille torpattiin populistisina suurten ryhmien äänillä.

Kokonaisuutena valtuuston yli kuusituntinen budjettikokous sujui yllättävänkin sopuisasti ja jouhevasti. Kokouksen sujuvuus oli paljolti valtuuston puheenjohtajan Mats Lobbaksen (rkp) sovittelevan tyylin ansiota. Monien muutosesitysten kohdalla puheenjohtaja Lobbas sovitteli ja niputti samansuuntaisia ehdotuksia yhteen sekä kyseli kulloinkin sopisiko muotoilu kullekin ehdottajalle. Useimmiten sopi, ja aikaa vieviltä äänestyksiltä vältyttiin.

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen tarkastuslautakunnan jäseneksi valittu Kari Hagfors (kok) esitti tilintarkastusresurssien lisäämistä.
-Uuden Loviisan myötä tarkastuskohteet lisääntyvät merkittävästi. Nykyisinkään tarkastajat eivät annetussa 20 päivässä ehdi käymään läpi kaikkea mitä pitäisi. Tarkastukselle pitäisi varata riittävästi resursseja. Esitän, että tarkastukseen varattu noin 25 päivää pitäisi lisätä 32 päivään, Hagfors esitti.
Vihreitten Janne Länsipuro, Nina Pere sekä tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi valittu Pertti Lohenoja (sdp) kannattivat lisäresursseja tarkastukselle. Lisäysesitys kaatui lähinnä demareiden ja rkp:n äänin 36-23.

Loviisalle ilmastostrategia äänin 55-4

Vihreitten Janne Länsipuro esitti, että kaupungille laaditaan ilmastostrategia ja perustetaan ulkopuolisilla asiantuntijoilla vahvistettava työryhmä esittämään keinoja päästövähennysten saavuttamiseksi.
-Ilmastostrategioiden laatiminen tulee pakolliseksi vuoteen 2012 mennessä, mutta olemalla proaktiivisia selviämme helpommalla. Myös Porvoosta ja Lapinjärveltä puuttuu tällainen strategia, joten voimme tehdä yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Kyse ei ole kustannuslisäyksestä, vaan säästöistä energiakustannuksiin, esitti Länsipuro. Esitys sai salissa runsaasti kannatusta. Äänestyksessä Länsipuron esitys hyväksyttiin selvin luvuin 55-4.

Ydinvoimalobbaukselle vauhtia täpärin äänin 31-28

Kokoomuksen Kari Hagfors halusi, että ydinvoima mainitaan budjetin tekstin tavoitteiden joukossa.
-Esitämme, että puhumme suoraan ydinvoimasta ja lisäämme budjetin seuraavan tekstiin. Tämän Fortumin ydinvoimalaitoksen lisäkapasiteettia koskevan lupahakemuksen menestymistä valtionhallinnon päätöksenteossa edistetään kaikin mahdollisin keinoin. Ydinvoiman lisärakentamiseen varaudutaan kaikilla sektoreilla elinkeinoelämän kehittämisen ykkösstrategiana talouden ja työllisyyden hyvän kehityksen takaamiseksi Loviisassa ja päästöttömän energian tuotannon mahdollistamiseksi laaja-alaiseen käyttöön, Hagfors esitti. Esitys ydinvoiman korostamisesta tekstissä hyväksyttiin yllättävänkin täpärin äänin 31-28.

Leena Lindfors (Rkp) esitti, että tekstistä poistetaan maininta pyrkimyksestä eheään yhdyskuntarakentamiseen ja keskustojen lisäksi myös haja-asutusalueita kehitetään. Muutos hyväksyttiin äänin 31-28.

Lasten, nuorten ja vanhusten lisämäärärahat nurin

Kari Hagfors (kok) esitti Janne Länsipuron (vihr), Antti Väkevän (ps), Armi Lindellin (vas), Marjatta Weckströmin (kd) ja Varjo Vuokon (sit) kannattamana lasten ja nuorten palveluihin 30.000 euron lisämäärärahaa.

Perusturvajohtaja Sten Frondénin mukaan lisämääräraha tarvitaan pikemminkin vanhustenhuollossa kuin nuorten palveluissa. Rkp:n ryhmän Leena Lindfors totesi, että kyse on lakisääteisistä menoista, joten jos tarvetta lisärahalle on, niin asia pitää hoitaa.
Kalevi Lappalainen (sdp) oli samoilla linjoilla.

Äänestyksessä Hagforsin esitys kaatui selkein luvuin 38-21. Esityksen takana olivat valtuuston pienryhmät, mutta molemmat isot ryhmät rkp ja demarit, Sari Erikssonia (sdp) lukuunottamatta, eivät olleet lisämäärärahan kannalla.

Armi Lindell (vas) ehdotti Kimmo Nykäsen (ps), Antti Väkevän (ps) ja Janne Länsipuron (vihr) kannattamana perusturvakeskukselle lisärahaa 30.000 euroa senioripalveluihin. Hagfors oli samoilla linjoilla ja muistutti, että Loviisan väestöstä peräti 30,8 prosenttia on seniori-ikäisiä, ja heidän osuus on yhä kasvussa.

"Hallinnon puolelta resursseja hoitotyöhön"

-Senioreiden avohoito tulee halvemmaksi kuin laitoshoito. Senioreiden tuntema turvattomuuden tunne on kasvanut hoitajapulan takia. Ajattelin esittää ensin 50.000 euroa lisämäärärahaa, mutta kun täällä tehtiin aiemmin jo 30.000 euron lisäysesitys, niin pudotan esitykseni lisämäärärahasta senioripalveluihin 20.000 euroon, joten lisäys tälle momentille olisi yhteensä 50.000 euroa, Hagfors ynnäsi.

Sekä demareiden Kalevi Lappalainen että rkp:n Leena Lindfors totesivat kuin yhdestä suusta, että esitykset ovat hyviä, mutta kumpikaan ei halunnut lisätä määrärahaa budjettiin. Rkp:n Petra Paakkanen kertoi, että hallinnon puolelta voidaan siirtää resursseja hoitotyöhön. Myös perussuomalaisten Kimmo Nykänen teki saman esityksen, kunnes kävi selville, että Paakkanen oli todennut saman ruotsiksi.
-Sori, en ymmärtänyt, Nykänen totesi.

Rkp:n Thomas Rosenberg ihmetteli, että Hagfors, joka kokouksen alussa kauhisteli budjetin alijäämää, on nyt esittämässä menolisäyksiä, mutta ei lainkaan säästökohteita. Äänestyksessä valtuusto hylkäsi ensin Lindellin 30.000 euron lisämäärärahaesityksen äänin 36-23 sekä Hagforsin 20.000 euron esityksen äänin 39-20.

Yvonne Wilenius (sdp) kysyi onko kriisiavun järjestämisestä uuden Loviisan alueella. Perusturvajohtaja Sten Frondénin mukaan sellainen puuttuu, mutta ryhmä tullaan kokoamaan kevään aikana.

Ammattikoulutukselle lisää houkuttelevuutta

Vihreitten Timo Noroviita esitti, että ammattikoulutuksen tavoitteeksi nykyisten ammattikoulutuspaikkojen määrän säilyttäminen, suunnitelmallinen opiskelijarekrytointi, ammattikoulutuksen näkyvyyden parantaminen ja oppisopimukseen ohjauksen tehostaminen. Kokoomuksen Kari Hagfors piti ammattikoulutuksen kehittämistä tärkeänä, ja esitti, että yhteistyötä kehitetään yhdessä Amiston ja Inveonin kanssa. Noroviita ja Hagfors eivät esittänee lisämäärärahaa, joten muutosesitykset tekstiin hyväksyttiin yksimielisesti.

Loviisa ei pyrikään eheään yhdyskuntarakentamiseen

Rkp:n Leena Lindfors esitti demareiden Kalevi Lappalaisen kannattamana, että maininta ”eheään yhdyskuntarakenteen kehityksen tukeminen” poistetaan. Vihreitten Janne Länsipuro ihmetteli, että yksi puolue haluaa poistaa pyrkimyksen eheään yhdyskuntarakentamiseen, vaikka se on yksi ilmastostrategian keskeisiä tavoitteita. Perussuomalaisten Kimmo Nykänen oli samaa mieltä ja totesi, että maakuntakaavassakin pyritään eheään yhdyskuntarakentamiseen. Lindforsin muutosesitys hyväksyttiin selkein äänin 43-16.

Investointiosassa Kari Hagfors esitti ponnen Länsiharjun koulun uusimiseen varattujen rahojen kohdalle. Hagfors halusi, että kyseessä olisi suunnitteluraha ensi vuodeksi, jonka aikana selvitetään muun muassa mahdollisuudet rakentaa kieliryhmien yhteiset koulutilat. Puheenjohtaja Mats Lobbaksen ja kaupunginjohtaja Olavi Kalevan arvion mukaan ponsi laajentaisi liiaksi budjettiesitystä eikä sitä siksi voida liittää pöytäkirjaan.

”Kuka pussailee ketä ja on kenenkä kanssa”

Vihreitten Janne Länsipuro kysyi mihin budjetissa olevat sivistyskeskuksen valvontakamerat on tarkoitus asentaa. Thomas Grönholmin mukaan kameroita on tulossa koulujen takapihoille sekä muihin sellaisiin kohteisiin, jotka ovat erityisesti alttiina ilkivallalle. Länsipuron mukaan koulujen ilkivaltaa pitäisi vähentää muilla tavoin kuin kameroita asentamalla, vaan koulujen ilmapiiriä ja arvostusta parantamalla.
-Kuka on kenen kanssa, ja kuka pussailee ketä ja kuka polttaa tupakkaa, ei sellaista tarvitse kameran käyttäjien tietää. Esitän, että kameramääräraha poistetaan budjetista, Länsipuro sanoi.

Thomas Grönholm sanoi, ettei kameroilta suinkaan katsella pussailuja, vaan ilta-aikaista toimintaa ja ilkivaltaa kouluilla.

-Ei näitä kameroita kukaan ehdota uteliaisuuttaan. Kotkassa asennettiin kouluun kameroita, ja ilkivalta loppui välittömästi, Ismo Kokko (kok) sanoi.
Sari Eriksson (sdp) kysyi paljonko ilkivalta on tänä vuonna kaupungille maksanut.
-Joka viikonloppu rikotaan ikkunoita ja kustannukset on kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Kamerat on välttämätön asia, jolla ilkivaltaa saadaan vähenemään. Jos esimerkiksi päiväkodin pihalle rikotaan pulloja, niin joudutaan usein pihan sorat vaihtamaan, teknisen keskuksen johtaja Yrjö Meltaus sanoi.

-Keskitetty kamerahankinta tuntuu ylimitoitettuna, mutta ehkä joihinkin kriittisiin paikkoihin voidaan asentaa muutama kamera, mutta ei näin systemaattista kokonaisvaltaista kameroiden hankintaa. Kannatan Länsipuron ehdotusta, Timo Noroviita (vihr) sanoi.
-Kamerat hankkivat hintansa nopeasti takaisin. Yhteiskunta on siinä tilassa, että kameroita tarvitaan, Asko Vilamaa (kesk) muistutti.
-Pitää olla lainsäädäntö, pitää olla valvontaa, pitää olla vartioita, poliiseja ei ehkä riitä joka paikkaan, Kalevi Lappalainen (sdp) puolusti kamerahankintoja.

Armi Lindellin (vas) mukaan kameroilla hoidetaan oireita eikä syitä. Pitäisi panostaa enemmän nuorisotyöhön.

Valtuusto asettui äänin 49-7 ja kolmen äänestäessä tyhjää kameroiden kannalle. Vastaan olivat Vihreitten koko ryhmä, Rkp:n Jonathan Rikberg, demareiden Jens Rinne, vasemmistoliiton Armi Lindell ja sitoutumattomien Marjo Vuokko. Tyhjää äänestivät kokoomuksen Kari Hagfors, Elias Erämaja ja Pekka Heikkilä.

Seppäläntien jatkamista ei hyväksytty

Leena Lindfors (rkp) esitti, että Forsby skolan ilmanvaihdon parantamisen määrärahoja aikaistetaan ja myönnetään jo ensi vuonna 50.000 määrärahaa ja rahat otetaan Seppäläntien jatkamisesta. Antti Väkevä (ps) kannatti ensimmäisenä Lindforsin esitystä. Myös muut ryhmät kannattivat Lindforsin esitystä, joka hyväksyttiin yksimielisesti.

Kalevi Lappalainen (sdp) esitti Seppäläntien jatkamiseen varatun 150.000 euron määrärahan poistamista ja sen sijaan turvalaitteiden asentamista Rauhalantien ylikäytävälle (tasoristeys). Myös Rantatien peruskorjaus 330.000 euroa on Lappalaisen mukaan tässä vaiheessa turha, ja hän esitti sen siirtämistä. Rkp:n Leena Lindfors kannatti molempia ehdotuksia.

Sensijaan Valkonlammentien turvallisuuden parantamista Lappalainen piti tärkeänä. Hän halusi, että Valkolammentielle rakennetaan uudet linja-autopysäki sekä liikennejakaja Fantsnäsintien risteykseen. Myös Perussuomalaisten Antti Väkevä oli Seppäläntien jatkon poistamisen kannalla, ja esitti Rauhalantien tasoristeykselle turvalaitteita. Muutosesitykset hyväksyttiin äänestyksittä.

Lisäksi Antti Väkevä (ps) esitti 60.000 euron määrärahaa kevyen liikenteen väylille aiemman 60.000 euron lisäksi. Esitys kaatui äänin 42-17.


59-jäseninen mammuttivaltuusto hyväksyi ensi vuoden budjetin yli 6 tunnin maratonkokouksessa.EU:n ulkovalodirektiivi saa odottaa

Leena Lindfors (rkp) esitti, että ulkovalaistuksen perusparannuksiin varatut 150.000 euroa poistetaan ja lamput vaihdetaan sitä mukaan, kun ne palavat loppuun. Yrjö Meltauksen mukaan ulkovalaistuksen vaihtaminen on EU-direktiivin vaatimaa toimintaa, jossa pelkkien lamppujen vaihtaminen ei riitä, vaan koko järjestelmä on uusittava vuoteen 2015 mennessä.

-Ei meidän kannata tässä kiirehtiä. Suomalaiset kiirehtii yleensä heti tottelemaan EU:ta, meidän pitäisi toimia kuten Italiassa ja antaa asian vielä olla. Vuonna 2015 voi ratkaisuna olla jo led-lamput ja sitten jouduttaisiin taas lamput vaihtamaan, totesi Ismo Kokko (kok).

-Meidän on ehkä jonkin verran lamppuja vaihdettava, mutta mieluummin etanan vauhdilla, Kimmo Nykänen (ps) komppasi. 150.000 euron valaistusmääräraha poistettiin ensi vuoden budjetista yksimielisesti.

Ensimmäisestä vuodesta lähes 3 miljoonaa euroa alijäämää

Muutamia minuutteja vaille puoltayötä pidetyllä neuvottelutauolla ryhmät sopivat, että Lappalaisen kaikki kolme muutosesitystä hyväksytään yksimielisesti. Uuden Loviisan valtuuston ensimmäinen budjettikokous päättyi kello 00.15. Tehtyjen muutosten jälkeen käyttötalouspuolen loppusumma jäi hitusen vaille sadan miljoonaan euroon eli oli tasan 99.729.609 euroa. Investointiosan loppusumma oli 5.857.000 euroa, mikä on vain hieman suurempi kuin vanhan Loviisan 4,2 miljoonan euron investointi budjetti tänä vuonna.

Uuden Loviisan ensimmäisen vuoden tulos näyttää budjetin mukaan peräti 2.803.000 euron alijäämää. Se on tarkoitus kattaa omaisuutta, lähinnä rantatontteja myymällä.

Kokouksen päätteeksi hieman jälkeen puolenyön demareiden ryhmänjohtaja Kalevi Lappalainen luki puhujapöntöstä aloitteen ilmastotrategian ja ilmasto-ohjelman laatimisesta uudelle Loviisan kaupungille.
Kokouksen jälkeen ulko-ovella yksi päättäjistä kehui kuinka nopeasti uuden Loviisan valtuusto käsittelee valtuustoaloitteita.
-Täällä aloitteet hyväksytään näköjään jo ennen kuin ne jätetään, kertoja sanoi ja viittasi aiemmin kokouksessa äänin 55-4 tehtyyn päätökseen laatia ilmstostrategia uudelle Loviisan kaupungille.

Lue Lovarin uutinen valtuuston budjettikokouksen alkuosasta klo 18-20.30.

Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva, hallintojohtaja Anu Kalliosaari, valtuuston puheenjohtaja Mats Lobbas, hallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo sekä talousjohtaja Ralf Sjödahl (oik) hioivat uuden Loviisan budjettia valtuuston kuusituntisessa kokouksessa.

Takarivissä istunut vasemmistoliiton Armi Lindell esitti muiden pienryhmien kannattamana seniorityöhön 20.000 euron lisämäärärahaa.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI