|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)
Tass: Venäjän mukaan Suomella ei todisteita GPS-häirinnän alkuperästä (19.11.2018 17:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sivistystoimenjohtaja ehdottaa yhtenäiskoulua Porlammille
11.12.2009Sivistystoimenjohtaja Jaana Härmävaara on nostanut Lapinjärvellä esiin mahdollisuuden perustaa yhtenäiskoulu Porlammille.

Hänen ajatuksensa on, että yhtenäiskouluun kuuluisivat Hilda Käkikosken alakoulu, Porlammin yläkoulu ja lukio. Härmävaaralla on käytännön kokemusta yhtenäiskoulusta. Hän oli perustamassa Anjalankoskella yhtenäiskoulua 2000-luvun alussa.
Anjalankoskella syntyi yli 300 oppilaan koulu. Kokonaisuutta johti kaksi rehtoria. Rehtori vastasi koko koulusta ja vararehtori oli alakoulun vastuuhenkilö.
-Koulujen omat rakennukset säilyivät ja piha oli yhteinen, Härmävaara kertoo.
Koulupedagogiikassa puhutaan tärkeästä nilvelvaiheesta kunkin oppilaan koulunkäynnissä. Se tarkoittaa siirtymistä alakoulun kuudennelta ja viimeiseltä luokalta yläkoulun ensimmäiselle luokalle eli peruskoulun seitsemännelle.
Anjalankoskella oppilaat olivat yhdessä tässä tärkeässä nivelvaiheessa ja se madaltui.
-Vuorovaikutus parani. Syntyi uusia sosiaalisia kontakteja. Kahdeksasluokkalaiset tytöt hyppäsivät narua ekaluokkalaisten tyttöjen kanssa. Siis isotkin uskalsivat olla lapsia, Härmävaara toteaa.
Yhtenäiskoulun etuna on myös, että aineopettajia voidaan käyttää myös alakoulussa kielissä ja kädentaitoaineissa. Erillistä tuntiopettajaa ei tarvitse palkata.
Taloudellista säästöä syntyisi Porlammilla yhden rehtorin palkkauksen verran. Nyt Porlammilla on yläkoulussa ja lukiossa rehtori ja vararehtori ja alakoulussa rehtori.

Perustana jatkumo

Oppimispolku on yksi koulumaailman nykyisiä avainsanoja. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa lapsi saa mahdollisimman pitkään käydä samaa koulua. Härmävaaran painottaa, että yhtenäiskoulu perustuu jatkumoon ja oppimispolun viimeinen jakso on Porlammilla lukio.
Yhtenäiskoulu antaa myös paremmat mahdollisuudet lapsille aloittaa koulu joustavasti. Kaikki lapsethan eivät aloita koulua seitsemän vuoden iässä.
Yhtenäiskoulussa voidaan myös ottaa ryhmiin eri-ikäisiä oppilaita ja muodostaa oppilaiden edellytysten mukaisia ryhmiä.

”Rajattomat mahdollisuudet”

Härmävaara rauhoittelee, ettei kysymys ole mistään vallankumouksesta. Koulujen yhteistyökuvio on jo tavallaan olemassa Porlammilla. Opettajien vaihto on laajaa. Yhtenäiskoulu tarjoaa pehmeän vaihtoehdon aloittaa säästötoimet. Koulun sisällä uudistus tarjoaa mahdollisuuden synnyttää uutta toimintakulttuuria.
-Mahdollisuudet ovat rajattomat, Härmävaara luonnehtii. Hän ennustaa varovaisesti, että Porlammin yhtenäiskoulu toteutuu seuraavien viiden vuoden sisällä.
Aloite sai ainakin hyvän vastaanoton koululautakunnan koulukyselyn tuloksia pohtineessa työryhmässä. Se suhtautuu muistiossaan asiaan positiivisesti ja on valmis jatkoselvityksiin. Työryhmän käsityksen mukaan yhtenäiskoulumalli voisi olla asia, joka varmistaisi parhaiten koulutoiminnan kilpailukyvyn ja houkuttelevuuden Porlammilla myös tulevaisuudessa.

Työryhmä vaatii: Kouluille työrauha

n Syksyisen koulukyselyn tuloksia puinut työryhmä katsoo, että tässä tilanteessa on Lapinjärvellä ehdottomasti vältettävä koulujen tai virkojen laukkauttamisia tai siirtoja.
Työryhmä perustelee näkemystään sillä, että kunnan taloudellinen tilanne on hyvä, eikä syitä paniikkiratkaisuihin ole. Tilanne on työryhmän mukaan rauhoitettava ja kouluille on annettava työrauha ainakin nykyiseksi valtuustokaudeksi eli vuosille 2009-2012.
Valtuuston hyväksymän strategian mukaan Lapinjärvi on elinvoimainen, turvallinen ja vetovoimainen asuinpaikka, jonka väestörakenne on kestävällä pohjalla ja asukasluku kasvaa. Työryhmä katsoo, että valtuustostrategian toteutuminen edellyttää laadukkaita peruspalveluita ja satsaamista myös sivistyspalveluihin.
Lapinjärven kouluissa on tehty loka-marraskuussa valtuustoaloitteen mukainen koulukysely. Kyselyn tuloksia on käsitellyt erillinen työryhmä. Se jätti koululautakunnalle joulukuun alussa sihteerinä toimineen Markku Lautamäen kokoaman muistion.
Lautakunta merkitsi muistion tiedoksi ja vie asian eteenpäin kunnanhallitukselle.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI