|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |




  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS




    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  







LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Autoja Suomeen tuova yritys: ?Tällaista räjähdysmäistä kasvua ei ole nähty koskaan aiemmin? (17.11.2018 09:26)
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskee



MAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT












UUTISET


Uusi koeviikkojärjestelmä kuumentaa tunteita lukiossa
20.11.2009



Myllyharjun lukiossa tänä syksynä käyttöön otettu uusi koeviikkojärjestelmä ei miellytä kaikkia lukiolaisia Loviisassa. Aiemmin käytössä ollut koeviikko poistettiin ja kokeet pidetään nyt muun opetuksen lomassa.

Koeviikkojärjestelmää päätettiin muuttaa viime keväänä Loviisan ruotsinkielisen lukion mallin mukaiseksi, niin että koulut voisivat tarjota yhteisiä kursseja.
Opiskelijoita hiertää myös se, että muutosta suunniteltaessa oppilaskunnan mielipidettä ei kysytty lainkaan ja koeviikkojärjestelmän vaihtumisesta tiedotettiin vasta syyslukukauden alussa.
Myllyharjun lukiossa käytössä olleeseen vanhaan koeviikkojärjestelmään lukiolaiset olivat tyytyväisiä: kokeet oli sijoitettu yhdelle viikolle kurssin lopussa ja kokeen suorittamiseen oli varattu neljä tuntia. Kokeen jälkeen pidettiin joko seuraavan päivän kokeen valmennustunti tai vaihtoehtoisesti päivä päättyi ja oppilaat pääsivät valmistautumaan seuraavan päivän kokeeseen kotiin. Uudessa järjestelmässä kokeen tekemiseen on varattu kaksi tuntia. Kokeen jälkeen ohjelmassa on normaalia opetusta lukujärjestyksen mukaisesti, joten koulupäivä saattaa päättyä vasta kello 16 aikaan. Lukiolaisten mukaan koeviikot alkavat, ennen kuin kurssisisältöjä on edes ehditty käsitellä loppuun. Lukiolaisten Varauloskäynti-blogissa aiheesta on alkanut keskustelu. ”Uusi johtokunnan vahvistama päätös on että kokeiden pituus puolitetaan ja koulupäivä jatkuu normaalina lukujärjestyksen mukaisesti. Tällöin kokeiden sisältöä joudutaan supistamaan ja valinnanvaraa tehtävissä jää vähemmän. Opiskelijoiden motivaatio oppiaineita kohtaan koeviikon aikana kärsii huomattavasti – kuka haluaa mennä esim. matikantunnille, jos on jo kyseisen aineen kurssikokeen tehnyt?” kirjoittaa abiturientti Linda Frank.
Lukiolaisten mukaan ainakin osa opiskelijoista on kokenut uuden koeviikkojärjestelmän niin paljon vanhaa kehnompana, että mieleen on tullut koulun vaihtaminen. –Koulun vaihtamista miettiviä on muutamia, kertoo eräs lukiolainen.
Koeviikkojärjestelmän muutos haittaa hänen mukaansa varsinkin niitä, joilla on paljon pitkiä ja päällekkäisiäkin kursseja, esimerkiksi fysiikkaa.

Muutoksen tavoite kurssitarjonnan säilyttäminen

Lukion rehtori Eveliina Passi sanoo koulun olleen asiassa puun ja kuoren välissä: oli joko vähennettävä kursseja tai tarjota täysimääräiset kurssit yhteistyössä ruotsinkielisen lukion kanssa. Myllyharjun lukio valitsi koulujen yhteistyön.
–Sillä turvattiin kurssivalikoima.
Tuntikehys on määritelty kunnallispoliitikkojen päätöksellä: Passin mukaan keväällä Myllyharjun tuntikehyksestä nipistettiin kolme tuntia ja gymnasiumilta kuusi tuntia.
Lisäksi Myllyharjun lukiossa oli mietittävä, miten turvata Myllyharjun koulussa kaksi vuotta saksaa opiskelleiden mahdollisuudet jatkaa kieliopintojaan lukiossa ja kirjoittaa saksa ylioppilaskirjoituksissa.
Saksan opiskelun järjestäminen onnistui vain yhteistyössä ruotsinkielisen lukion kanssa, eli Myllyharjun lukion saksan lukijat, joita on kolme, opiskelevat kieltä gymnasiumissa. Lisäksi yhteistyön avulla saatiin järjestymään kahdelle opiskelijalle espanjan kurssi sekä 16 oppilaalle tanssinopiskelu gymnasiumissa. Myllyharjun koulussa puolestaan musiikkia opiskelee yksi gymnasiumin oppilas.
Passin mukaan yhteistyön avulla ollaan yritetty pitää kiinni opiskelijoista: supistunut kurssivalikoima olisi ajanut lukiolaisia muihin kouluihin. Hän huomauttaa, että ruotsinkielisessä lukiossa koeviikkojärjestelmää kohtaan ei esiinny ”protestimielialaa”.
Passi korostaa, että pienen lukion tuntiresurssit eivät riitä kaikkien kurssien järjestämiseen yksin, vaan yhteistyötä tarvitaan. Gymnasiumin lisäksi koulu tekeekin yhteistyötä Linnankosken lukion, Porlammin lukion ja Askolan lukion kanssa. Lisäksi Myllyharjulla on mahdollisuus Internetix-verkko-opintoihin.
Passi viittaa myös vanhan koeviikkojärjestelmän seurauksena syntyvään opetustuntien vajaukseen: opetustunnit jäävät opiskelijalta saamatta vähintään viiden viikon ajalta lukuvuoden aikana. Tästä on huomauttanut myös kuntatyönantaja, joka suosittelee ”maan tavaksi” muodostuneen koeviikkojärjestelmän poistamista.

Kapina ei ainakaan vielä näy porvoolaiskoulussa

Porvoolaisen Linnankosken lukion rehtori Aira Leiviskä kertoo, etteivät loviisalaislukion oppilaat ole tänä syksynä kyselleet mahdollisuuksia koulun vaihtamiseen. Viime keväänä porvoolaiskouluun hakeutui muutama opiskelija Loviisan seudulta, mutta siirtymishalujen taustat olivat muut kuin koeviikkojärjestelmään liittyvät. Hän ymmärtää loviisalaiskoulujen yhteistyön edut ja reunaehdot.
Linnankosken lukiossa seitsemän päivän koeputkea kokeisiin valmistavine tunteineen on käytetty aina siitä saakka, kun kurssimuotoiseen lukioon siirryttiin.
–Järjestelmään on oltu tyytyväisiä.
Porvoolaislukiossa ei ole koettu tarpeelliseksi muuttaa systeemiä. Sen minkä järjestely opetustunneista leikkaa, pystyvät opettajat huomioimaan opetusta suunnitellessaan, Leiviskä toteaa.

”Vanha järjestelmä oli miellyttävämpi”

Myllyharjun lukion abi Erika Piipponen kertoo pitäneensä vanhasta koeviikkojärjestelmästä enemmän kuin tänä syksynä käyttöön otetusta.
Uudessa systeemissä ei ehdi lukea kokeeseen yhtä paljon kuin aiemmin, sillä muiden aineiden läksyt on nekin tehtävä.
–Melkein kaikki vastustivat ensin uutta järjestelmää, mutta nyt on ollut hiljaisempaa. Ei tämä uusikaan paha ole, mutta edellinen oli miellyttävämpi.
Koeviikkojärjestelmän vuoksi koulun vaihtoa suunnittelevista hän ei ole itse kuullut, mutta pitää niitä hyvin mahdollisina. Erika Piipposella ei ole enää yhteisiä kursseja gymnasiumin kanssa, koska hän ehti jo kirjoittaa saksan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalle



Omat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:






Loviisan






Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI