|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uusi suomenkielinen koulu voisi olla valmis jo 2012
17.11.2009Länsiharjun koulun sisäilmaongelma tunnustetaan nyt niin vakavaksi, että vanhan purku ja uuden rakentaminen näyttää etenevän. Uuden Loviisan valtuusto kokoontui viime torstaina infotilaisuuteen, jonka olivat kutsuneet koolle kaupunginjohtaja Olavi Kaleva, henkilöstöpäällikkö Minna Uusitalo, tilapäällikkö Antti Kinnunen ja sivistystoimenjohtaja Thomas Grönholm. Tilaisuudessa vallitsi yksimielisyys siitä, että pikaisia toimia tarvitaan vakavan sisäilmaongelman vuoksi. Toimet tarkoittavat koko Ratakadun puoleisen koulun osan purkamista, koulun siirtämistä parakkeihin ja uuden koulun rakentamista.

Uuden koulun kokonaiskustannukseksi on arvioitu noin 11 miljoonaa euroa. Tähän voitaisiin saada valtionapua 35-40 prosenttia, eli noin 4-4,5 miljoonaa euroa. Vanhan koulun purkamista esitetään ensi kesäksi. Jos uuden rakennustöihin päästäisiin ihanneaikataulussa ja rakentaminen sujuisi Antti Kinnusen luonnehdinnan mukaisesti “kuin elokuvissa”, voisi uusi koulu olla käytössä jo loppuvuodesta 2012.
- Tämä on erittäin optimistinen aikataulu, muistuttaa Grönholm. Sitä, miten koululaisten oleskelu parakeissa ja koulun pihalla sujuisi rakennustöiden aikana, on Grönholmin mukaan pohdittu ja alustavien selvitysten osoittavan, että tilaa koululaisille jäisi pari tuhatta neliötä käyttöön.

Miksi uudestaan suolle?

Uuden koulun sijoittamista nykyisen paikalle on kritisoitu tuoreeltaan valtuuston iltakoulun jälkeen. On arvioitu, että pikaratkaisulla halutaan varmistaa, että esillä olleet visiot eri kieliryhmien yhteisestä koulurakennuksesta haudataan samaan suohon. Grönholm myöntää paljon puhetta syntyneen siitä, että miksi rakennetaan “suolle” uudestaan.
- Sijainti on seuraava selvityksen kohde. Vaihtoehtoisia heittoja on ollut, muun muassa esitettiin, että palokunta siirtyisi teollisuusalueelle ja uusi koulu rakennettaisiin sen tilalle, hieman korkeammalle. Jos lähdetään tekemään kaikkia kouluja koskevia suunnitelmia, se vie paljon kauemmin eikä ensi kesänä päästäisi tekemään mitään. Suomenkielinen koulukeskus on kuitenkin ykkösprioriteetti.

Ensi vuonna tarvitaan 1,9 miljoonaa euroa

Arvioiden mukaan suomenkielinen koulukeskus nielee ensi vuonna 1,9 miljoonaa euroa. Suurin kustannus on keskuskeittiön perustaminen Amistoon, noin 1,1 miljoonaa euroa. Korkea kustannus johtuu siitä, että Amistossa ei ole tilojen lisäksi mitään koneita eikä laitteita, eikä nykyisten keittiöiden laitteista juuri mitään voitane käyttää. Keskuskeittiöstä on kaavailtu niin suurta, että sieltä voitaisiin nykyisen noin 850 annoksen sijaan tuottaa 1 700 – 2 000 annosta päivässä. Tällöin keskuskeittiötä käyttäisivät kaikki keskustan koulut, joihin jäisi lämmityskeittiöt. Vanhan koulun purkukustannukseksi on arvioitu 300 000 euroa. Lisäparakkien asennus maksaa noin 125 000 euroa ja niiden vuokra 70 000 euroa viideltä kuukaudelta, eli syyslukukaudelta. Uudet tilat joudutaan ensi vuoden syksystä alkaen etsimään myös Valkon kansalaisopistolle ja kaupungin arkistolle. Rakennusten lämpökeskus säästetään, sen kunnostukseen varataan 50 000 euroa. Amiston vuokraan menee 20 000 euroa ja varastoihin 10 000 euroa. Liikuntatilojen ollessa pois käytöstä, varataan lisäkustannuksiin 10 000 euroa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että koululaisille voidaan tarjota saliliikunnan sijaan vaihtoehtoista liikuntaa, esimerkiksi keilailua tai uintia.

1-2 luokka yläkoulun puolelle keskiviikkona

Opettajan oireilu Länsiharjun tiloissa on vaikeuttanut koulun pienempien koulutien alkua. 1-2 luokka on ollut pitkään ilman opetusta väistötilojen etsimisen vuoksi. Nyt luokka on siirtymässä ylihuomenna Myllyharjun yläkoulun tiloihin. Maanantaina siirrettiin jo luokan tuolit ja pulpetit ja tiistaina opiskellaan “lattiatasosta”.
Lasten vanhemmilla on ollut suuri huoli tilojen soveltuvuudesta alaluokkalaisille, ja on toivottu lisäparakkia. Loviisan suomenkielinen koulutusjaosto päätti viime tiistaina kokouksessaan äänin 3-4 esittää kaupunginhallitukselle, että Länsiharjun koululle tilataan mahdollisimman nopeasti kaksi parakkia lisää koulun tilaongelmien ratkaisemiseksi.
Pohjaehdotuksessa esitettiin, että Länsiharjun koulun 1-2. luokka siirrettäisiin nykyisestä luokasta välittömästi viereisessä Myllyharjun koulussa oleviin tiloihin eikä lisää parakkeja tilata. Vastaehdotuksen teki Sonja Ilvetsalo (vihr) ja sen puolesta äänestivät jaoston puheenjohtaja Nina Pere (kok), Vesa Peltoluhta (PS) ja Miriam Stenvall (rkp).
Hävinneen pohjaehdotuksen kannalla olivat Pentti Lohenoja (sdp), Sari Eriksson (sdp) ja Koskenkylän koulun rehtori Rauno Mononen Pernajasta.
Jaoston esitystä ei käsitelty uuden Loviisan kaupunginhallituksessa eilen, vaan asia siirtyy 23.11. pidettävään vanhan Loviisan kaupunginhallituksen kokoukseen. Kokouksessa päätettiin myös, että kahden viikon kuluessa järjestetään vanhempainilta, johon myös jaosto osallistuu. Sivistystoimenjohtaja haluaa kuulla vanhempien mielipiteen siitä, miten 1-2 –luokkalaisilla on koulussa sujunut ja mitä mieltä vanhemmat ovat.
Sivistystoimenjohtaja Thomas Grönholm ei osaa sanoa, miten pikaparakkeja onnistutaan saamaan. Hän pitää parempana tehdä kokonaisratkaisu, jossa koko koulu syksyllä siirtyy parakkeihin. Sitä, onko joku vanhempi miettinyt lapsen siirtämistä esimerkiksi Valkon kouluun, jos ei koe väistötilaa turvallisena, ei Grönholm ole kuullut. Hän toivoisi otettavan yhteyttä, jos pelkoa lapsen koulupäivästä on. Siitä, korvaisiko kaupunki matkakulut Valkoon kuljetuksesta, pitäisi tehdä tapauskohtaisia päätöksiä.
- Länsiharjulla on vanhempien huoli tiedostettu. Toivon mukaan tilanne on nyt saatu rauhoitettua ja vanhemmat uskaltavat laittaa lapsensa kouluun.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI