|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Kadunnimet ankkuroivat kaupunkilaiset kotiseutuunsa”
06.11.2009Uuden Loviisan kadunnimistä eniten keskustelua aiheutti nimistöön viime hetkellä tehty muutos: Loviisan Seppäläntie on päätetty muuttaa Räfsbackantieksi. Seppäläntie joutui väistymään Ruotsinpyhtäällä sijaitsevan Sepäntien takia ruotsinkielisen Smedsvägen-muodon takia: Seppäläntie kun on ruotsiksi Smedsvägen.

Seppäläntien uudeksi nimeksi tulee nyt professori Olle Sirénin ehdotuksesta Räfsbackantie – Räfsbackavägen. Muutos on saanut kritiikkiä suomenkielisiltä kaupunkilaisilta ja erityisesti Seppäläntien varren asukkailta ja yrityksiltä. Professori Sirén puolustaa kuitenkin sitkeästi keksintöään.
–Kadunnimet kertovat jotain alueesta. Ne luovat kotoisuuden tunnetta ja viihtyvyyttä, pohjaavat nimet sitten henkilöihin, tapahtumiin tai vaikka kadun varrella toimiviin laitoksiin. Nimillä on paikallinen ankkurointi ja kadunnimien historiallinen ankkuroiminen alueeseen on yksi tärkeimmistä periaatteista. Käyttökelpoisuus on toinen.
Räfsbacka on kuvitteellinen paikka, jonka kirjailija Runar Schildt on yhdistänyt Haravankylästä eli Räfsbackasta ja Köpbackasta. Räfsbacka-nimi esiintyy muun muassa Schidltin Kotiinpaluu eli Hemkomsten -nimisessä kirjassa. Paikannimiä ei vakiintuneen käytännön mukaan käännetä. Loviisassa asuneella Runar Schildtillä on jo entuudestaan nimikkokatunsa.
Sirén ei usko, etteikö Räfsbackantie käänny myös suomenkielisen suussa.
–On väärä käsitys, ettei suomenkielinen pystyisi sanaa sanomaan, jos asenne on oikea. Ja vaikka ääntäminen ei sataprosenttista olisikaan, sitä on Sirénin mielestä turha kainostella.

Loviisaan pysyvä nimikomitea

Koska kadun- ja tiennimet ovat myös jokapäiväistä käyttötavaraa, hankalia tilanteita voi syntyä. Keravan hätäkeskukseen voi joutua selvittämään Räfsbackaa, jos tarvitsee pikaista apua. Eikö silloin helpompi osoite olisi kätevämpi?
–Kirjaimet voi ”latoa” peräkkäin, Sirén sanoo.
Loviisalaisittain kiperin osoite on jo pitkään sijainnut Chiewitzinkadulla. Sirénin mukaan Loviisan asemakaavan ja useita vanhoja rakennuksia suunnitellut arkkitehti on kuitenkin katunsa ansainnut, jos kuka.
–Jonkun verran on vaivaa nähtävä.
Sirén kuitenkin myöntää, että hankalat nimet saattaisivat sopia jatkossa paremmin puistoille ja muille paikoille. Silloin osoitteiden kanssa ei tarvitsisi taistella arjessa.
–Täytyy tunnustaa, että määrättyjä vaikeuksia on, vaikka ne eivät kovin hankalia olekaan.
Vastaisen varalle Sirén toivoo Loviisaan kadunnimitoimikuntaa tai komiteaa, joka pohtisi esimerkiksi uusien asuinalueiden tiennimistöä jo asemakaavoitusvaiheesta lähtien. Sirén on itse toiminut tällaisessa komiteassa, jonka muut jäsenet olivat Saara Tamminen sekä Karl-Erik Lundqvist ja myöhemmin Lasse Kosonen. Toimikunnan lakkautti kaupunginjohtaja Ralf Grahn.
Räfsbackantiestä ei Siréniin ole otettu yhteyttä. Hän on seurannut nimikeskustelua lähinnä tämän lehden yleisönosastosta.
Tiennimestä on tehty Helsingin hallinto-oikeuteen valitus, joten se saattaa vielä jossain vaiheessa muuttua joksikin muuksi. Kadunnimiä Loviisassa on muutettu aiemminkin: nykyinen Mannerheiminkatu oli vuoteen 1919 Pohjoinen Esplanadikatu, Norra Esplanadgatan.
Kesällä 1919 käytiin Suomen tasavallan esimmäiset presidentinvaalit. Vastakkain olivat Mannerheim ja Ståhlberg. Loviisan päättäjät olivat Mannerheimin kannalla ja kun kenraali oli tulossa läpikulkumatkallaan Loviisaan, häneltä kysyttiin kunnioittavasti lupaa ottaa nimi käyttöön.
Niinpä Suomen ensimmäinen Mannerheiminkatu nimettiin Loviisaan. Suomen ensimmäisen presidentin kunniaksi nimettyjä väyliä taitaa sen sijaan olla harvassa.
–Ehkä Ståhlberginkatu olisi hankalampi kuin Mannerheiminkatu.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI