|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Vaaliliitot sähköistivät hallitusneuvottelut
06.11.2009

Loviisan uusi 59-jäseninen kaupunginvaltuusto kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa maanantai-iltana Loviisan seurakuntakeskuksessa. Puheenjohtajistojen sekä 11-jäsenisen kaupunginhallituksen kokoonpanoista odotetaan saatavan ryhmien välinen neuvottelutulos vielä ennen kokousta, jotta repiviltä äänestyksiltä vältytään. Valtuuston pienryhmät näyttivät liittoutuneen kahteen pienempään leiriin, mikä muutti ja sähköisti hieman asetelmia. Vaalien jälkeiseen 15 valtuutetun vaaliliittoon ovat ryhmittyneet kokoomus, perussuomalaiset, keskusta ja kristillisdemokraatit. Äänestyksissä se olisi yhtä paikkaa isompi kuin 14 valtuutetun demariryhmä. Lisäksi oman viiden valtuutetun liittonsa muodostavat Vihreät ja Vasemmistoliitto sekä sitoutumattomat.

Aiemmin tällä viikolla valtuustoryhmät pääsivät jo yhteisymmärrykseen valtuuston ja hallituksen puheenjohtajuuksista. Rkp:n sovittiin saavan valtuuston puheenjohtajuuden, kokoomus 1. varapuheenjohtajan paikan ja Sdp:n 2. varapuheenjohtajuuden. Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus sovittiin Sdp:lle, varapuheenjohtajuus Rkp:lle ja 2. varapuheenjohtajuus kokoomukselle. Ei ole syytä epäillä, etteikö ryhmien sopimus puheenjohtajuuksista pitäisi loppuun saakka.

Ryhmien liikkumavapaus paikkoihin valittavista henkilöistä ei ole kovin suuri, sillä fuusiosopimuksen mukaan 11-jäsenisiin hallitukseen ja lautakuntiin on valittava vähintään kaksi edustajaa jokaisesta neljästä kunnasta eli liikkumavaraa on käytännössä 3 paikan verran. Lisäksi tasa-arvolain vaatimus kaventaa entisestään valintamahdollisuuksia. Myös kaupunginhallituksen paikkajako on enää vain hienosäätöä vailla. Vaalituloksen perusteella näyttää selvältä, että 25 valtuutetun Rkp saa hallituksesta 5 paikkaa. Myös pienimmälle 5-jäseniselle vaaliliitolle on tulossa yksi hallituspaikka, joka on menossa Vihreille. Lisäksi voidaan pitää varmana, että 14-henkinen Sdp:n ryhmä saa vähintään 2 hallituspaikkaa.

Epävarmaa näyttäisi olevan vain 3 hallituspaikan jako 15 valtuutetun vaaliliiton sisällä, jossa kokoomuksella on 8, keskustalla 3, perussuomalaisilla 3 ja kristillisdemokraateilla 1 valtuutettu. Vaaliliiton selvästi suurin ryhmä kokoomus tuskin suostuu vähempään kuin 2 hallituspaikkaan, vaikka se saisikin yhtä piirua odotettua painavamman valtuuston varapuheenjohtajuuden.

Vaaliliiton sisällä kompromissia etsitään hallituksen varajäsenyyksistä sekä toimikausien vuorottelusta, sillä kolmivuotinen valtuustokausi jakautuu kahden vuoden ja yhden vuoden toimikausiin. Eli Keskustan ja Perusuomalaisten voi olettaa suostuvan jakavan keskenään yhden hallituspaikan niin, että toinen istuu aluksi kaksi vuotta ja toinen sen jälkeen yhden vuoden hallituksessa. Vuoden lyhyemmän kauden istuva puolue saisi esimerkiksi yhden varamiespaikan enemmän. Kipein kysymys lienee se, aloittaako hallituksessa keskustan vai perussuomalaisten edustaja. Vaalituloksen perusteella aloittajan paikka kuuluisi Perussuomalaisille.

Valtuustoryhmien keskinäistä kauppaa käydään lähipäivinä myös lautakuntapaikoista, vaikka niistä päätetään virallisemmin vasta joulukuun valtuustossa.

Syntyneissä vaaliliitoissa mielenkiintoista on se, että Vasemmistoliitto on liittoutunut Vihreitten ja sitoutumattomien eikä demareiden kanssa, mikä olisi saattanut tuoda vasemmistokoalitiolle kolme hallituspaikkaa.

Mikäli vaaliliitot pysyvät kasassa ja paikat jaetaan vaalituloksen mukaan, valitaan maanantaina uuden Loviisan hallitukseen vuosiksi 2010-2011 yhteensä 5 rkp-läistä, 2 demaria, 2 kokoomuslaista, 1 perussuomalainen ja 1 vihreitten edustaja. Silloin tynkäkaudeksi 2012 perussuomalainen hallituspaikka vaihtuisi keskustalaiseksi. Vihreät saattavat luovuttaa paikkansa viimeiseksi vuodeksi esimerkiksi vasemmistoliitolle tai sitoutumattomille.

Tällaisessa jaossa saamapuolella olisivat kokoomus ja vihreät. Menettäjinä olisivat Demarit, jotka saisivat 14 valtuutetullaan saman verran hallituspaikkoja kuin kokoomus 8 valtuutetullaan. Tosin lautakuntapaikoilla on vielä mahdollista säätää vallanjakoa niin, että kukin puolue saa äänestystuloksen mukaiset osuutensa vallankahvasta.

Sikainfluenssa-aalto saapui Loviisaankin

Keväästä saakka huolestuneina odoteltu sikainfluenssan ensimmäinen aalto on saapunut Loviisan seudulle, ja ruuhkauttanut terveyskeskuksen neuvonnan. Sairastapauksia raportoidaan ympäri seutukuntaa, ja muun muassa Lapinjärven sivarikeskus on jouduttu sulkemaan muutamaksi päiväksi. Riskiryhmien rokotukset Loviisassa on päätetty aikaistaa keskiviikosta ensi maanantaiksi. Hyvä niin.

Jotkut kansalaiset ovat päättäneet olla ottamatta rokotetta lainkaan. Silti on ihmeteltävä miten epätasaisesti rokotuksia Suomessa järjestetään. Joillakin alueilla on jo siirrytty perusterveiden kansalaisten rokotuksiin, kun useimmilla paikoilla rokotetta on riittänyt vasta riskiryhmille. Lähiviikkoina kuntalaisten on syytä varautua siihen, että sikainfluenssaan liittyvät poissaolot aiheuttavat häiriöitä eri puolilla yhteiskuntaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI