|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hoitohenkilökunnan rokotukset alkoivat
29.10.2009Potilaiden parissa työskentelevien rokottaminen H1N1- eli sikainfluenssaa vastaan alkoi eilen Loviisan terveyskeskuksessa. ”Piikkiä” hakevia tuli kahden kollegan vastaanotolle tasaiseen tahtiin valmiiksi täytetyn esitietokaavakkeen kanssa.

–En halua itse sairastua enkä sairastuttaa muita. Tiedän miten vakava sairaus voi olla. Olen myös hoitanut mahdollisia sikainfluenssatapauksia ja he ovat tosi kipeitä, perusteli Loviisan työterveyshuollon vastaava työterveyshoitaja Carita Schröder.
Loviisan seudun terveyskuntayhtymä tarjoaa sikainfluenssarokotuksen koko hoitohenkilökunnalleen. Samalla käynnillä voi ottaa myös rokotuksen kausi-influenssaa vastaan. Rokotukset voi ottaa myös erikseen. Terveyskeskuksessa saavat halutessaan sikainfluenssarokotuksen myös ulkopaikkakuntalaiset, jotka kuuluvat hoitohenkilökuntaan.
Sairaanhoitajana terveyskeskuksen vuodeosastolla työskentelevällä Kerttu Lähteenmäellä on omakohtaisia kokemuksia kausi-influenssasta. Sairastaminen oli sen verran uuvuttavaa, että rokotuksen ottaminen on tullut jo aiemmin tutuksi. Nyt Lähteenmäki on päättänyt ottaa rokotussuojan sekä kausi-influenssaa että sikainfluenssaa vastaan. Eilen hän otti sikainfluenssarokotteen. Kausi-influenssarokotteen hän aikoo ottaa myöhemmin.
–Vaikka rokotuksesta tulisi pieniä sivuvaikutuksia, niin ne ovat pienempi paha kuin kuumeinen influenssa, Lähteenmäki puntaroi.

Boikottiaikeet hiipuneet?

Loviisan seudulla on liikkunut huhuja, joiden mukaan joillakin hoitoalan työpaikoilla esiintyisi kollektiivista halua jättää rokote ottamatta.
Työterveyshuollossa työskentelevä Carita Schröder ei ole kuullut sikainfluenssarokotteen boikotointiaikeista.
–Sellaista tunnelmaa ei ole, ettei rokotetta tultaisi ottamaan. Sen sijaan työterveyshuollon palveluja käyttävien hoitolaitosten työntekijät ovat jo aktiivisesti kyselleet rokotuksista.
–Mehän hoidamme juuri työikäisiä, joihin sikainfluenssan odotetaan iskevän eniten.
Työterveyshuoltoon tulee tällä hetkellä Schröderin mukaan viikoittain useita potilaita, joilla rajujen oireiden perusteella epäillään sikainfluenssaa.
Työterveyshuoltoon on paras ensin soittaa, jos epäilee sairastavansa sikainfluenssaa. Työterveyshuollossa sairastuneille on varattu omat tilat. Terveyskeskuksessa on sama menettely. Siellä potilaat ohjataan lääkärin vastaanotolle ambulanssisisäänkäynnin kautta, niin että sikainfluenssapotilaat pysyvät erillään muista potilaista.
Hoitohenkilöstön rokotukset terveyskeskuksessa jatkuvat huomenna ja rokotuksen voi ottaa myöhemminkin, jos rokotettavaksi ei ole tällä viikolla päässyt.
Raskaana olevien ja riskiryhmien rokottaminen sikainfluenssaa vastaan alkaa terveyskeskuksessa ensi viikolla. Rokoteannoksia saadaan viikoittain vähintään 500 rokoteannoksen erinä.

Koululaiset rokotetaan marraskuun lopulla

Peruskoululaisten vanhemmilta kysytään parhaillaan lupaa lapsen rokottamiseen sikainfluenssaa vastaan. Esimerkiksi Länsiharjun koululaisille lupakysely on jo lähetetty, mutta osassa kodeista lupalappua vielä odotellaan.
Länsiharjun koulun kouluterveydenhoitaja Lotta Lehtola kertoo, että lapset, joiden vanhemmat antavat rokotusluvan, rokotetaan koulussa viikolla 48. Riskiryhmiin kuuluvat koululaiset voidaan rokottaa jo viikolla 46, jolloin rokotus täytyy käydä ottamassa terveyskeskuksessa. Riskiryhmäläiset voivat ottaa rokotteen vaihtoehtoisesti vasta viikolla 48, jolloin heidät rokotetaan muiden koululaisten kanssa omassa koulussa.
Koska rokotuksen ottaminen on vapaaehtoista, koululaisen vanhemmalta on pyydettävä kirjallinen rokotuslupa. Lupa koskee 2099-2010 sikainfluenssaa vastaan tarjottavia rokotuksia. Lupakyselyssä kerrotaan muun muassa, että 3-24-vuotiaat on sairastuneet tautiin eniten. ”Vaikka heidän tautinsa on usein lievä, osa sairastuneista saa vaikean taudin. Sikainfluenssan jälkitaudeista yleisimpiä ovat keuhkokuume ja keuhkoputkentulehdus.”
Rokotuksen antama suoja muodostuu noin kahdessa viikossa. Suurin osa rokotetuista välttyy influenssalta kokonaan. Rokotuksen jälkeen voi kuitenkin esiintyä lievää sairaudentunnetta tai lihas- ja nivelsärkyjä. Runsaalle kymmenelle prosentille rokotus voi aiheuttaa kuumetta, ärtyneisyyttä, huonovointisuutta tai päänsärkyä.
Parin päivän sisällä rokottamisesta pistokohtaan voi ilmaantua punoitusta, kuumotusta, turvotusta tai kipua.
Sikainfluenssarokote aiheuttaa todennäköisesti rokotuskohdan reaktioita herkemmin kuin tavallinen influenssarokote. Oireita voi hoitaa tavallisilla kipu- ja kuumelääkkeillä.
Voimakkaasti kananmunalle allergiset tai edellisestä influenssarokotuksesta allergisen reaktion saaneita neuvotaan keskustelemaan rokotuksen ottamisesta terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI