|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ydinvoiman lisätarve "kaksi miinus jotain" reaktoria
25.10.2009Pääministeri Matti Vanhanen ei ota suoraan kantaa tulevien ydinvoimalalupien määrään, mutta haarukoi yhden viiva kahden uuden ydinvoimalan esittämistä hallitukselta eduskunnalle. Kolmen luvan myöntämiseen Vanhanen ei usko, mutta arvioi päättäjien olevan valmiita ”ydinenergian hallittuun lisäämiseen” eli vähintään yhteen lisäydinvoimalaan. Loviisassa lauantainavieraillut Vanhanen totesi luparatkaisujen riippuvan paljolti lähiaikoina valmistuvasta sähkötarvelaskelmasta.


-Veikkaisin, että se (sähköntarve) olisi aika lähellä yhden luvan tarvetta. Ajattelisin, että se keskustelu tulee tapahtumaan noin yhden ja kahden välimaastossa eli kaksi lupaa miinus jotakin, Vanhanen arvioi lauantaina Loviisassa. Siihen vähennetäänkö, kahdesta nolla, yksi tai kaksi, Vanhanen ei suoraan vastannut, mutta antoi ymmärtää, että keskusteluja käytävän yhden ja kahden luvan välillä

-Sitten on harkittava sekin, että jos annettaisiin lupa tai kaksi lupaa, niin voidaanko sallia niiden jaksotus ja ajoitus eli alkaisivatko ne heti vai tulisiko siinä aloituksessa sallia viivettä, Vanhanen pohti.

-Sitten tulee näitä epävarmuustekijöitä eli osa hallituksessa pohtii, voidaanko ydinenergiaa lisätä ollenkaan. Nollallekin on kannatusta. Niissäkin arvioissa, että tulisi yksi lupa, lähdetään olettamuksesta, että sähkönkulutus kasvaa huomattavasti nykyisestä, Vanhanen puntaroi.

“Kolme hanketta ei käynnistyisi samanaikaisesti”

Pääministeri Vanhanen ei usko, että kolmea voimalaitosta ryhdyttäisiin samanaikaisesti rakentamaan, vaikka kolme lupaa myönnettäisiinkin.
-Luulen, että jos kaikki kolme saisivat luvan niin nähtäisiin, ettei kaikkia rakennettaisikaan, vaan osa jäisi hamaan tulevaisuuteen. Niin eikös siitä päätös kuulu niille eduskunnille, jotka ovat lähempänä niitä hetkiä. Ei olisi sopivaa, että yksissä vaaleissa valittu eduskunta päättäisi monen eduskunnan yli kuuluvista hankkeista, Vanhanen totesi. Hänen mukaansa ydinvoimalupia ei voida myöntää ”varastoon”. -Tähän vaikuttaisi osittain myös tekniset tekijät, koska rakennuskapasiteettia ei olisi tarjolla riittävästi samanaikaisesti. Eikä olisi missään nimessä mahdollista eikä tarpeen, että kymmenessä vuodessa rakennettaisiin maahan niin paljon lisäkapasiteettia, kun ottaa huomioon vielä uusiutuvan energian lisäykset, Vanhanen laski.

“Ydinvoimaa ei pidä rakentaa vientiä varten”

Pääministeri Vanhanen sallisi myös ajoittaisen ydinsähkön viennin, mutta ei lisäydinvoimanrakentamista pelkästään vientiä varten.
-Suomen sähköjärjestelmä on rakennettava niin, että se on kaikissa oloissa, kovilla pakkasillakin omavarainen. Vuoden sisällä on kuitenkin aikoja, jolloin omaa tuotantoa on Suomessa enemmän kuin omaa kulutusta ja silloin on perusteltua tehdä sähköä myös vientiin. Käytännössä täysi omavaraisuus tarkoittaa, että jopa noin 50 viikkoa vuodessa sähköä voitaisiin viedä Suomesta ulos, jos oma kulutus on ajoittain alempaa, Vanhanen totesi.
-Eli sähkön vientiä ja tuontia voida millään rajata, mutta ei sekään ole yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, että rakennettaisiin ydinvoimakapasiteettia automaattisesti vientiä varten, Vanhanen linjasi.

“Vientireaktori pudottaisi ydinvoiman kannatusta”

-Kokonaisuutena suhtautuminen ydinvoimaan muuttuisi eduskunnassa ja todennäköisesti myös kansalaisten keskuudessa astetta kielteisemmäksi, jos omaksuttaisiin sellainen ajattelutapa, että Suomi hoitaa jätteet ja sähkö hyödynnetään muualla, Vanhanen sanoi.

-Tällä hetkellä, ilmastosyistä johtuen, vaikkei se gallupeissa ehkä näy, on päättäjien keskuudessa ehkä ymmärtävä suhtautuminen ydinvoiman hallittua lisäämistä kohtaan, mutta jos ydinvoimaa ryhdyttäisiin rakentamaan lisää vientiä varten, osa heistä, itsekin kuulun niihin, muuttaisi suhtautumistaan kielteiseksi ydinvoiman lisäystä kohtaan, Vanhanen arvioi.

“Luvansaajan valinta poliittista harkintaa”

Matti Vanhanen ei halunnut asettaa kolmea hakijaa Fennovoimaa, TVO:ta ja Fortumia paremmuusjärjestykseen, mutta totesi kullakin olevan omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Vanhasen mukaan ydinenergialaki ei suoraan anna vastauksia hakijoiden prioirisointiin. Hänen mukaansa sijoituspaikkojen priorisointi kuuluu hakijayhtiölle.
-Olettaisin, että yhtiöiden pitäisi itse priorisoida myös sijoituspaikat eli tämähän koskee vain Fennovoimaa, jolla on useita paikkavaihtoehtoja, Vanhanen sanoi.
-Meillä on ydinenergialaki, joka säätelee ydinvoiman rakentamista Suomessa, Vanhanen sanoi. Ei lakia laadittaessa ollut kenelläkään mielessä, että useampia hakemuksia voisi tulla samaan aikaan. Ensin katsotaan mitä eväitä ydinenergialaki antaa, ja loppu on poliittista harkintaa, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan kolmen hakijan asettaminen järjestykseen on visainen haaste.
-Monet katsovat, että TVO on saanut edellisen luvan ja heillä on vuoro jo ollut, mutta toisaalta heille on kertynyt osaamista ja kokemusta sekä valmiutta hankkeen aloittamiseen. Fennovoimaa puoltaa se , että heillä on paljon osakeenomistajia, mukana myös suurteollisuutta ja kunnallisia yhtiötä. Fennovoimalla on ehkä TVO:takin vahvempi osaaminen takanaan E.ONin kautta, vaikka TVO:lla onkin suomalaisista toimijoista kovin kokemus, Vanhanen pohdiskeli.

“Ydinvoiman jatkuvuus pitää turvata Loviisassa”

-Fortumin ylivoimaisesti vahvin puoltava tekijä on, veikkaisin tässä, että Fortumilla on joka tapauksessa näköpiirissä, että nämä vanhat voimalat pitää uudistaa, ja jatkuvuutta pitää tänne Loviisaan saada. Jotkut katsovat myös, että Fortum ikään kuin vetäytyi edellisestä kierroksesta eikä kilpailua sillä tavalla syntynyt kuin nyt, ja nyt olisi ikään kuin Fortumin vuoro, mietti Vanhanen. Hänen mukaansa vuorottelujärjestelmä suosisi Fortumia.
Loviisa ykkönen on määrä sulkea vuonna 2027 ja Loviisa kakkonen vuonna 2030.
-Eli ennen vuotta 2020 pitäisi tehdä päätös korvaavasta laitoksesta, Vanhanen laski.

-Ihmisten perusmielipide on suopea ydinvoiman lisärakentamista kohtaan. Täällä Loviisassa selvästi Fortumin vaihtoehto on paljon suositumpi näistä kahdesta hakijasta, Vanhanen kertoi havainneensa.

Samaan aikaan Vanhasen Loviisan vierailun kanssa Loviisan torilla SAK:n Lauri Lyly kannatti lupien antamista kaikille kolmelle hakijalle. Myös kokoomuksen Jyrki Katainen on kolmen luvan kannalla. Vanhasen mukaan periaate, että kaikki hakijat saisivat aina luvat, mikä juridiset ja tekniset edellytykset täyttyvät, on kestämätön.

-Monien mielestä olisi helpompaa hyväksyä kaikki hakemukset, jotka täyttävät nämä juridiset ja tekniset edellytyksen, mutta ei sekään olisi ydinenergialain hengen mukaista. Entä jos hakijoita olisi vaikka kuusi, pitäisikö kaikille antaa lupa?, Vanhanen sanoi.

Kysyttäessä, eivätkö ydinvoimalahankkeissa markkinat silloin toimisi, koska kukaan ei haluaisi rakentaa ylikapasiteettia, joka jäisi myymättä. Eihän kukaan rakenna hiilivoimalaitoksia eikä tuulivoimalaitoksiakaan enempää kuin on tarvetta ja on järkevää ja markkinoille mahtuu. Miksei ydinvoiman kohdalla uskota, että markkinat säätelisivät itseänsä? Vanhanen arvioi, että markkinat toimisivat niin, ettei kolmea laitosta ryhdyttäisi rakentamaan samanaikaisesti.

“Bioenergiaa jo kahden ydinvoimalan verran”

Matti Vanhasen mukaan hallituksen tavoite uusiutuvan energian määrän lisäämiseksi on toteutettavissa. Tuulivoiman osalta syöttötariffi tulee niin houkuttelevaksi, että tavoitteet saavutetaan Vanhasen mukaan ”ilman muuta”.
-Kolmen vuoden aikana bioenergiaa on tullut lisää kahden ydinvoimalan edestä. Ja lisää tulee koko ajan, Vanhanen sanoi.

Jos tuulivoimatavoite toteutuu täysimääräisesti, se edellyttää suuria määriä säätövoimaa – vesivoimaa ja kaasuvoimaa -, kuka rakentaa ne laitokset?
-Pohjola on tässä mielessä optimaalista aluetta, koska yhteisillä pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on valtavasti vesivoimaa, jota voidaan käyttää säätämiseen, Vanhanen sanoi.

Pääministeri Matti Vanhasen haastattelu tehtiin lounastapaamisen yhteydessä Loviisan Safcafe-ravintolassa lauantaina, 24.10.2009. Lue aiheesta lisää Loviisan Sanomista, 27.10.2009.Safcafen yrittäjä Jarmo Savolainen esitteli ravintolansa ruokalistaa kiireiselle pääministeri Matti Vanhaselle lauantaina.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI