|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan tilinpäätös 2 - 4 miljoonaa euroa miinuksella
23.10.2009Loviisan kaupungin kuluvan vuoden tilinpäätös painuu rutkasti alijäämäiseksi. Alustavat arviot alijäämän loppusummasta liikkuvat kaupunginjohtaja Olavi Kalevan sekä -kamreerin Börje Husmanin mukaan 2 – 4 miljoonan euron haarukassa. Synkimpien arvioiden mukaan alijäämä saattaa painua jopa 4,3 miljoonaan euroon. Alijäämän suuruudesta ja sen julkistamisesta kiisteltiin keskiviikkona kiivaasti Loviisan valtuustossa.

-On mahdollista, että tämän vuoden alijäämä voi nousta jopa 4,3 miljoonaan euroon, mutta puhuisin mieluummin haarukasta miinus 2 - 4 miljoonaa euroa, koska tässä on vielä niin paljon epävarmuuksia, Husman arvioi. Hänen mukaansa arviointia hankaloittaa kaupungin puutteellinen atk-järjestelmä, jota ei ole uuden Loviisan rakentamisen takia ryhdytty enää uudistamaan.
-Yksi merkittävä muuttuva tekijä on nämä lomarantatontit. Meillä oli tämän vuoden budjetissa arvioitu, että lomatonttien myynnistä saadaan 0,5 miljoonaa euroa, ja jossain vaiheessa syksyllä arvioitiin, että rantatontteja myymällä saadaankin 3 miljoonaa, mutta jos niitä ei myydä, niin budjettiin nähden siitä tulee ainakin tuo 0,5 miljoonaa lisää miinusta, tai jos myydään, niin sen verran plussaa, Husman selitti.

”Taloustietoja ei ole yritetty pimittää”

Myös kaupunginjohtaja Olavi Kaleva sysää syyn talousennusteiden epävarmuuksista atk:n epäluotettavuuden piikkiin. Tietoja ei ole hänen mukaansa mitenkään pimitetty hallitukselta eikä valtuustolta.
-Kukaan ei ole tässä oikeassa taikka väärässä, koska tarkkaa tietoa ei voi olla kenelläkään. Tässä on vielä niin monia avoimia tekijöitä, kuten tämä lomatonttien myynti, jolla on suuri merkitys sille, miltä lopullinen tulos näyttää. Ei pidä tuijottaa yksittäisiin lukuihin, vaan pitää ymmärtää kokonaisuus, Kaleva muistutti.
-Loviisan kaupunki on usean vuoden ajan tehnyt hyvää taloudellista tulosta, ja pystynyt näin ollen keräämään puskuria huonojen aikojen varalle eli meillä on onneksi ylijäämää, jolla voidaan tasapainottaa tilannetta, hän muistutti.
Kalevan mukaan sosiaali- ja terveystoimen ylitykset on nyt ennakoitu noin 0,6 miljoonaksi euroksi, mutta ylitykset voivat pahimmassa tapauksessa olla jopa miljoona euroa.
-Tähän kehitykseen ei voi vaikuttaa, sillä sairastumista ei voida estää ja laskut on maksettava, Kaleva sanoi. Hänen mukaansa vasta marraskuussa varmistuu kuinka paljon kaupunki joutuu palauttamaan saamiaan ylisuuria ennakkomaksuja. Enimmillään Loviisan voi joutua palauttamaan jopa 2 miljoonaa euroa.

Lomatonttien myynnistä helpotusta

-Lisäksi yhteisöverotuloja arvioidaan saatavan noin 1,6 miljoonaa euroa vähemmän kuin talousarviossa oli eli 5,8 miljoonan sijasta 4,2 miljoonaa euroa, Kaleva luetteli madonlukuja. Lisäksi kunnallisverotulojen arvioidaan alenevan ehkä noin 2 - 2,7 miljoonaa euroa.
Plussapuolella valtionosuudet kasvavat Kalevan arvion mukaan noin 0,4 – 0,7 miljoonaa euroa.
-Tilikauden tulos voi siis olla mikä tahansa, mutta lienee haarukassa 2 - 4 miljoonaa euroa riippuen pitkälti myös siitä saadaanko lomatontit myytyä, josta ollaan puhuttu, ja joita tuloja on useaan otteeseen tulosennusteessa huomioitu. Kaikki on vielä arvioita jotka ovat osittain hataralla pohjalla ja tilanteet tarkentuvat koko ajan niin verotulokertymän kuin mahdollisten ylitystenkin osalta, Kaleva muistutti.
-Nyt pitäisi kiinnittää huomiota todellisiin asioihin eli kokonaisuuteen ja toimintaan, kaupungin taloutta on hoidettu niin hyvin kuin se tässä taloudellisessa tilanteessa on ollut mahdollista eikä Loviisa ole suinkaan mikään paratiisi, joka säästyy huonojen taloudellisten aikojen vaikutukselta, Kaleva totesi.

Saattohoitovaltuusto kiisteli Loviisan taloudenpidosta

Loviisan valtuustossa repesi keskiviikkoiltana lihava riita kaupungin taloudellisesta tilasta. Talouden lisäksi tunnelmaa kuumensi lähestyvät vaalit, ja sinkoilleet syytökset politikoinnista sekä vaalikampanjoinnista. Ensin valtuusto kiisteli siitä otetaanko valtuutetuille jaettu tarkastuslautakunnan erityismuistio kaupungin taloudenpidosta ollenkaan esityslistalle vai ei. Tarkastuslautakunnan muistiota oli käsitelty kaupunginhallituksessa ja lautakunnan puheenjohtajan Kari Hagforsin (kok) mukaan asia piti tuoda valtuustolle. Samoin muisti myös demareiden Pertti Lohenoja. Kaupungin juristin Anu Kalliosaaren mukaan valtuusto voi ottaa listan ulkopuolelta käsiteltäväkseen asian, jos se on kiireellinen sekä päätös listalle ottamisesta on yksimielinen.
Rkp:n Thomas Rosenberg totesi ryhmänsä kantana, ettei asiaa ole valmisteltu eikä sitä ole mainittu kokouskutsussa eikä se ole kiireellinen. Puheenjohtaja Agneta Alm (rkp) luonnehti muistiota ”tarkastuslautakunnan puuhasteluksi”. Kiivaan sanavaihdon jälkeen asia päätettiin äänin 15-12 siirtää kuntavaalien jälkeen pidettävään seuraavan kokoukseen. Lykkäämisen kannalla oli kaikki 9 Rkp:n jäsentä sekä demareiden enemmistö. Hagfors jätti päätökseen eriävän mielipiteen ja puhisi valittavansa päätöksestä vielä hallinto-oikeuteen. Almin mukaan muistio käsitellään seuraavassa kokouksessa.
Puheenjohtajalla Agneta Almilla oli täysi työ hillitä valtuutettuja pysymään asiassa. Rkp:n Olof Gren viittasi teknisen keskuksen raporttiin, jossa oli maininta Hästholmenin kaavoituksesta.
-Keväällä meillä oli äänestys ydinvoimasta Gäddbergsölle, jolloin Kari Hagfors äänesti kyllä, mutta tässä meidän Pravdan Loviisan Sanomien gallupissa Hagfors ja demareiden Pentti Lohenoja ovatkin kääntäneet takkinsa, Olof Gren ihmetteli.
–Puheenjohtaja, työjärjestykseen. Tämä ei kuulu tähän aiheeseen, puhisi Hagfors, ja taas paukkui puheenjohtaja Almin nuija.

Talousraportoinnista moitteita

Sanailu yltyi uudelleen, kun tarkastuslautakunnan puheenjohtajana toimiva valtuutettu Kari Hagfors (kok) asteli puhujapönttöön ja väitti kaupungin tämän vuoden alijäämän kasvavan noin 4 miljoonaan euroon. Hän syytti kovin sanoin kaupungin johtoa taloustietojen sekä uhkaavan alijäämän piilottelusta.
-Kaupunginkamreerin muistiossa todetaan kahdeksan kuukauden johtopäätöksenä, että vuosikate oli budjetoitu 2,1 miljoonaa euroa ylijäämäisenä, mutta se toteutuukin 2,1 miljoonaa alijäämäisenä. Saamani selvityksen mukaan alijäämä tuleekin olemaan näillä näkymin noin 4 miljoonaa euroa ja meillä on edelleen kaksi kuukautta toimintaa tästä vuodesta toteuttamatta, Hagfors jyrisi.
-Uuden Loviisan kynnyksellä Loviisalla oli taseeseen kertyneitä ylijäämiä 4,4 miljoonaa, Liljendalilla 0,9 miljoonaa, Pernajalla 0,6 miljoonaa ja Ruotsinpyhtäällä miinus 0,8 miljoonaa euroa eli Loviisan tämän vuoden 4 miljoonan tappion jälkeen puskuriylijäämä tulee meidän loviisalaisten toimesta poissyödyksi. Tämä on vakava paikka, Hagfors esitti.

”Ristiriitaista tietoa taloudesta”

Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kiisti Hagforsin arviot 4 miljoonan euron alijäämästä ja muistutti, että tarkkaa lukua alijäämän suuruudesta ei ole tässä vaiheessa kenelläkään. Hänen mukaansa alijäämä tulee olemaan selvästi pienempi.
-Alijäämää tulee olemaan, mutta ei neljää miljoonaa. Sosiaali- ja terveyspuolella tulee ylitystä erityissairaanhoidossa. Lisäksi laskelmista puuttuu merkittävä osa tuloista. Kiinteistöverotulot puuttuvat kokonaan. Mitä olisi pitänyt tehdä, kun globaali tilanne on tällainen?, Kaleva kysyi.
Hagforsin syytöksistä suivaantui myös ryhmätoveri Reijo Kouvo.
-Minä vähän suivaannuin ryhmätoverin puheenvuorosta, ja väitteestä, ettei taloustilanne ole selvillä. Olen perusturvalautakunnassa, jossa on saatu aina hyvät raportit taloustilanteesta, Kouvo totesi.
-Kari (Hagfors) nosti esille vakavan väitteen 4 miljoonan euron alijäämästä. Tässä on nyt ristiriitaista tietoa, ja niihin (lukuihin) tarvittaisiin nyt täsmennystä. On huolestuttavaa, jos sanotaan, että valtuusto ei saa oikeaa tietoa. Mistä Hagfors on nämä luvut saanut, ihmetteli Bo Lindfors (sd).
-Hämmästelen itsekin näitä lukuja, mutta olen saanut ne Börje Husmanilta, ja minulle on kerrottu Raatihuoneelta, että se (alijäämä) on 4 miljoonaa euroa, Hagfors todisti.
-En tiedä mistä näitä ristiriitaisia lukuja tulee. Voi olla, että tämä 4 miljoonaa onkin uuden Loviisan vuoden 2010 budjetin vaje tässä vaiheessa, Kaleva sanoi.

Sektorijohtajien poissaolo ihmetytti

Demareiden Sari Eriksson kertoi odottaneensa, että sektorijohtajat olisivat paikalla, kun valtuusto käsittelee eri sektoreiden katsauksia. Hän kaipasi koulutuskeskuksen raporttiin muun muassa tietoja Myllyharjun koulun työhyvinvointiselvityksestä. Myös kokoomuksen Nina Pere kertoi haluavansa, että sektoreiden johtajat olisivat paikalla selventämässä vastuualueidensa raportteja. Keskiviikkona paikalla oli johtajista vain teknisen sektorin johtaja Yrjö Meltaus. Pere vaati, että talousluvut ovat tärkeitä ja niiden tulee olla kohdallaan.
Myös demareiden Sinikka Heikkinen ihmetteli Hagforsin väitteitä taloustietojen pimittämisestä.
-En ole vielä koskaan tavannut virkamiestä, joka olisi pimittänyt 40 miljoonan euron alijäämän. Käytöstavat on syytä muistaa. Täällä on käytetty ennenkuulumatonta kieltä ja käyty koko vuosi vaalikampanjaa, Heikkinen suuntasi sanansa Hagforsille.
Myös Rkp:n Thomas Rosenberg syytti Hagforsia politikoinnista vaalien alla.
-On hienoa, että Hagfors on aktiivinen ja työllistää lehdistöä, hallitusta ja valtuustoa, mutta emmekö me voisi jättää vaaliläskit sivuun, pyysi Rosenberg.
-Luotan tässä mitä Kaleva on meille sanonut. Meidän täytyy olla nöyriä näiden raporttien suhteen, koska keskushallinnolla on tärkeämpää tekemistä kuin viimeistellä meille raportteja, Thomas Rosenberg (Rkp) muistutti virkamiesten fuusiokiireistä.
-Minua ja kokoomusta on vaalikauden alusta alkaen syytetty politikoinnista. Te olette politikoineet, demarit ja ruotsalaiset viimeiset kymmenen vuotta niin, ettei täällä saa keskustella asioista, tuhisi tuohtunut Kari Hagfors.
Myrskyisän kokouksen lopuksi kokoomuksen Camilla Antas luki valtuustoaloitteen Gislomintien ja Niittykadun risteyksen liikenneturvallisuudesta ja liikennepeilin asentamisesta risteykseen. Perussuomalaisten koko ryhmä poistui yllättäen kokouksesta kesken aloitteenluvun.
-Ei voi olla niin, että lähinnä työnjohdolle kuuluvat pienet hankinnat ja toimenpiteet pitää tuoda valtuustoaloitteiksi, selitteli perussuomalaisten Kimmo Nykänen ryhmän poistumista salista. Kokouksen jälkipuinti jatkui valtuustosalin pihalla vielä pitkään.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI