|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ehdokkaiden enemmistöltä ”Kyllä” Fortumille ja ”Ei” Fennovoimalle
20.10.2009Selkeä enemmistö uuden Loviisan kuntavaalien ehdokkaista hyväksyy uuden ydinvoimalan rakentamisen Hästholmeniin, mutta vastustaa uuden yksikön rakentamista Ruotsinpyhtään Gäddbergsölle. Enemmistön mielestä Loviisan ja Ruotsinpyhtään valtuustojen keväällä tekemät myönteiset ydinvoimapäätökset tulisi käsitellä uudelleen uuden Loviisan valtuustossa. Tiedot ilmenevät Loviisan Sanomien ehdokaskyselystä, jossa kartoitettiin kymmenen puolueen ja ryhmän kaikkien 228 ehdokkaan näkemyksiä ydinvoimakysymyksiin, tuulivoimaan, koulujen tilaratkaisuihin sekä kunnanosalautakuntien tarpeellisuuteen. Kyselyyn vastasi 219 ehdokasta eli vastausprosentti oli noin 96.

Linkki yksittäisten ehdokkaiden vastauksiin:Ehdokkaiden vastaukset puolueittain kolmeen ydinvoimakysymykseen.

Kaikkien puolueiden selkeä enemmistö vihreitä lukuun ottamatta asettui kannattamaan uuden ydinvoimalan rakentamista Hästholmenille. Yhteensä 228 ehdokkaasta peräti 160 kannatti ja 53 vastusti Loviisa 3:n rakentamista. Neljä ei osannut sanoa ja 9 ehdokkaan vastaukset puuttuivat.
Myönteisimpiä Loviisa 3:lle olivat kokoomus, demarit, keskusta sekä perussuomalaiset, mutta myös Rkp:n 62 ehdokkaasta 43 ilmoitti kannattavansa ja vain 17 vastustavansa lisäydinvoiman rakentamista Hästholmeniin. Vihreitten ehdokkaista kaikki 25 ilmoittivat, etteivät hyväksyisi lisäydinvoimaa sen enempää Hästholmeniin kuin Gäddbergsöllekään.

Kok ja Perus ydinvoimamyönteisimpiä

Yhteensä 228 ehdokkaasta 153 sanoisi Ei ja 55 sanoisi Kyllä Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle Gäddbergsön alueella. Kymmenen ei osannut sanoa kantaansa. Fennovoiman hakemuksen hylkäisi Rkp:n, demareiden, vihreitten, kristillisten ja vasemmistoliiton ehdokkaiden enemmistö. Puolueista kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokkaiden enemmistö kannatti Fennovoiman hakkeen toteuttamista. Keskustan 14 ehdokkaasta puolet oli vastaan ja toinen puoli puolesta.

Ydinvoimasta halutaan uudet päätökset

Ehdokkaiden enemmistön mielestä sekä Loviisan että Ruotsinpyhtään keväällä tekemät ydinvoimalapäätökset tulisi käsitellä uudelleen uuden Loviisan valtuustossa. Ruotsinpyhtään kunnanvaltuusto hyväksyi tuolloin Fennovoiman hakemuksen ja Loviisan valtuusto puolestaan hyväksyi Fortumin hakemuksen. Molemmista päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuteen. Työ- ja elinkeinoministeriön tulkinnan mukaan aiemmat periaatepäätöslausunnot ovat voimassa ja sitovia. Nykykäsityksen mukaan ainakin Fennovoiman hanke tulee uuden Loviisan valtuustoon, kun alueen kaavat tulevat vahvistettavaksi.
Ehdokkaista 125 oli uuden käsittelyn kannalla, kun 81 ehdokasta piti asiaa loppuunkäsiteltynä ja 11 ei osannut sanoa kantaansa. Puolueista uuden valtuustokäsittelyn kannalla olivat selkeästi Rkp, vihreät, vasemmistoliitto sekä kristilliset, kun taas demareiden, kokoomuksen, perussuomalaisten sekä keskustan enemmistön mielestä päätökset on kertaalleen tehty eikä niitä ole syytä uudelleen avata.

Näin ehdokaskysely tehtiin

Loviisan Sanomien kyselykaavakkeet lähetettiin jokaisen puolueen vaalipäällikölle jaettavaksi edelleen omille ehdokkaille. Lisäksi kysely lähetettiin kaikille niille ehdokkaille, joiden sähköpostiosoite oli tiedossa. Kysymykset julkaistiin myös LS:n nettisivuilla. Lisäksi vastaamatta jättäneiden ehdokkaiden vastauksia kyseltiin soittamalla. Vain 9 ehdokkaan vastaus on toistaiseksi tulematta. Kysely julkistetaan myös LS:n nettisivuilla, jonne puuttuvien ehdokkaiden vastaukset täydennetään.

Kysymykset ehdokkaille

1) Hyväksytkö uuden ydinvoimalan rakentamisen Hästholmeniin?
2 Hyväksytkö uuden ydinvoimalan Ruotsinpyhtään saaristoon?
3) Tulisiko Loviisan ja Ruotsinpyhtään valtuustojen keväällä tekemät ydinvoimapäätökset käsitellä uudelleen uuden Loviisan valtuustossa?
4) Hyväksytkö tuulivoimapuiston rakentamisen Loviisanlahden itärannalle?
5) Voisivatko suomen- ja ruotsinkieliset koulut toimia samassa koulurakennuksessa?
6) Tulisiko uuteen Loviisaan perustaa erillisiä kaupunginosalautakuntia lakkautettavien kuntien alueille?
Vastaukset ”Kyllä”, ”Ei” tai ”En osaa sanoa” (EOS).

Tuulivoimalle varovaisempaa kannatusta

Loviisan itärannalle hyväksyisi tuulivoiman rakentamisen suurin osa rkp:n vastaajista, 37. Tuulivoimaa itärannalle ei hyväksyisi puolueesta 12, saman verran ei osannut sanoa ja yhden vastaukset puuttuivat. Demareissa tuulivoimalle itärannalla sanoo kyllä 28 vastaajaa, ei 11 vastaajaa, kuusi ei osannut sanoa ja kolmen vastaukset puuttuivat. Piraattipuolue ei hyväksy tuulivoimaa itärannalle. Kristillisdemokraateista kaksi hyväksyy, kahdeksan ei ja yksi ei osannut sanoa itärannan tuulivoimaloista. Vihreistä 22 hyväksyy itärannan tuulivoimalat, yksi ei, kolme ei osannut sanoa. Perussuomalaisista 12 ei hyväksy, viisi hyväksyy, yksi ei osannut sanoa ja kahden vastaukset puuttuivat. Vasemmistosta viisi hyväksyy itärannan tuulivoimalat, yksi ei osannut sanoa ja kahden vastaukset puuttuivat. Keskustasta kyllä itärannan tuulivoimaloille sanoo yhdeksän vastaajaa, neljä sanoo ei ja yksi ei osaa sanoa. Kokoomuksesta kyllä sanoo 10 ehdokasta, 17 sanoo ei. Kantaansa ei osannut sanoa seitsemän ehdokasta.

Kannatusta yhteiselle koulurakennukselle

Kysymykseen voisivatko suomen- ja ruotsinkieliset koulut toimia samassa koulurakennuksessa valtaosa vastaajista vastasi kyllä. Ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaista yhteistä koulurakennusta vastustaa enemmistö, 34 vastaajaa. 16 hyväksyy yhteisen koulurakennuksen ja 11 ei osannut sanoa. Yksi vastaaja puuttui. Demareista 35 vastaajaa hyväksyy yhteisen koulurakennuksen, kahdeksan ei. Kaksi ei osannut sanoa kantaansa ja kolme vastaajaa puuttui. Kokoomuksen ehdokkaista 33 kannattaa yhteistä koulurakennusta, yksi vastustaa ja yhden ehdokkaan vastaukset puuttuivat. Perussuomalaisista yhteisen koulurakennuksen kannalla oli 14 vastaajaa. Yhteistä koulurakennusta ei hyväksynyt kolme vastaajaa, yksi ei ottanut kantaa ja kahden vastaukset puuttuivat. Vasemmiston ehdokkaista viisi on yhteisen koulurakennuksen kannalla, yksi vastustaa. Kahden ehdokkaan vastaukset puuttuivat. Keskustalla yksi ei hyväksy yhteistä koulurakennusta, muut 13 hyväksyvät. Samoin vihreistä yksi vastustaa yhteistä koulurakennusta, sen kannalla on 22 vastaajaa ja kolme ei osannut sanoa kantaansa. Sitoutumattomista kaksi kannattaa, yksi ei osaa sanoa. Kristillisdemokraatit ainoina rkp:n lisäksi on pääsääntöisesti yhteistä koulurakennusta vastaan. Yhteistä koulurakennusta vastustaa viisi ja kannattaa kolme kristillisdemokraattia. Kolme ei osannut sanoa.

Kaupunginosalautakuntiakin haluttaisiin

Kysymys kaupunginosalautakunnista aiheutti hajaannusta. Selkeimmin niiden kannalla olivat kristillisdemokraatit, joiden ehdokkaista 10 oli erillisten kaupunginosalautakuntien kannalla ja yksi vastusti sekä vihreät, joiden ehdokkaista 20 oli erillisten kaupunginosalautakuntien puolella, neljä vastusti ja kaksi ei osannut sanoa. Perussuomalaisista kaupunginosalautakuntia kannatti 11, vastusti neljä, kolme ei osannut sanoa ja kahden vastaukset puuttuivat. Vasemmistosta viisi kannattaa kaupunginosalautakuntia, yksi ei osannut sanoa ja kahden vastaukset puuttuivat. Keskustan ehdokkaista viisi kannattaa ja seitsemän vastustaa erillisiä kaupunginosalautakuntia. Kaksi ei osannut ottaa kantaa. Kokoomuksesta erillisten kaupunginosalautakuntien kannalla oli 13 ehdokasta, 20 vastusti. Yksi ei osannut sanoa ja yhden vastaukset puuttuivat. RKP:ssä kaupunginosalautakuntia piti tarpeellisina 22 ehdokasta, 36 ei. Kolme ei osannut sanoa ja yhden vastaukset puuttuivat.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI