|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ehdokkaista löytyi särmää nuorten vaalipaneelissa
16.10.2009Mielipide-eroja syntyi kuntavaaliehdokkaiden välille erityisesti suhtautumisessa ydinvoimaan ja kieliryhmille yhteisten koulujen rakentamiseen Loviisan ruotsinkielisen lukion vaalipaneelissa tiistaina. Lukiolaiset esittivät myös ahkerasti kysymyksiä ehdokkaille, joita oli saapunut paikalle viisi.

Paneelissa puheenjohtajina toimineet Mikael Ahleskog ja Svante Häggblom tivasivat ehdokkaiden mielipiteitä niin kuntatalouden kuin erityisesti nuoria koskettavien kysymysten tiimoilta. Tentattavina olivat Piraattipuolueen Mikael Böök, SDP:n Erika Kähärä, Vihreiden Åsa Riippa, RKP:n Jonathan Rikberg ja kokoomuksen Jan van den Wildenberg.

Ensimmäinen keskustelunaihe oli palvelujen sijoittaminen uudessa Loviisassa. Mitä mieltä ehdokkaat ovat palvelujen keskittämisestä Loviisan keskustaan?
Böök katsoi, että osa kaupungin budjettivaroista pitäisi suunnata kyliin paikallisen päätösvallan lisäämiseksi. Tämä voisi myös lisätä ihmisten kiinnostusta kunnalliseen päätöksentekoon. Kähärä sen sijaan arveli, että uusi kaupunki on sen verran pieni, että palvelujen pitäisi toimia. Isoja muutoksia on luonnollista pelätä, mutta jos päätösten perusteet pystytään kertomaan selkeästi, ongelmia ei pitäisi syntyä. Myös Riippa piti Loviisaa vielä pienenä kaupunkina. Rikbergin mielestä pulmista päästään hyvällä yhteistyöllä. Onnistumisen takeena päättäjiä pitäisi saada eri puolilta uutta kaupunkia. Wildenberg perustaisi kunnolliset palvelupisteet jokaisen vanhan kunnan keskustaan. Lisäksi Loviisaan on saatava hyvät liikenneyhteydet niin kunnan sisällä kuin reuna-alueilta keskustan suuntaan.
Seuraavaksi kysyttiin, olisivatko ehdokkaat valmiita korottamaan veroja vai ottamaan lainaa, jos kaupunki joutuu talousvaikeuksiin.
Riipan tietojen mukaan kaupungin talous on hyvässä kunnossa. Rikberg olisi valmis lisäämään lainanottoa. Wildenberg puolestaan laskisi veroja tehostamalla kunnallisia palveluja. Tätä ennen kaupunkiin pitäisi kuitenkin saada lisää sekä asukkaita että yrittäjiä. Välivaiheessa lainaakin voisi ottaa.
–Lainaa kaupungilla on nyt aika vähän, samaan aikaan kun korot ovat alhaalla.
Böök katsoi, ettei lainarahaakaan pitäisi pelätä. Tarvittaessa pitäisi uskaltaa myös nostaa veroja, mutta maltillisesti. Kähärä katsoi, että keskellä kriisiä on itsensä pettämistä luvata, ettei veroja koroteta. Rahaa tarvitaan erityisesti peruspalvelujen säilyttämiseen.

Ydinvoima jakoi kannat

Ydinvoima jakoi ehdokkaiden mielipiteet. Rikberg suhtautuu siihen kielteisesti, samoin Riippa ja Böök. Kähärä ja Wildenberg olivat valmiit lisäydinvoiman rakentamiseen.
Wildenberg hyväksyi sekä Fortumin että Fennovoiman hankkeet.
–Sanotaan, että Fennovoima on saksalainen yhtiö, mutta miten suomalainen on pörssiyhtiö Fortum?
Kähärän mielestä on realismia, että sähköä tarvitaan lisää. Hän suhtautui kuitenkin kielteisesti Fennovoiman hankkeeseen Gäddbergsössä.
Böök pani toivonsa Saharan aurinkovoimalasuunnitelmiin. Hän otti esiin ongelmajätteen ja erityisesti ydinjätteen päätymisen Välimereen.
–Välimereen on upotettu mafian avustuksella jätelaivoja, joista osan lastina on ydinjätettä. Jätteistä ”huolehtivat” voivat tehdä isoja mokia tai jopa rikoksia.
Wildenberg ampui alas Saharan aurinkovoimalakaavailut.
–Se on utopiaa eikä toteudu ainakaan 50 vuoteen. On elettävä nyt.
Tuulivoimaan kaikki ehdokkaat suhtautuivat myönteisesti, kunhan myllyille löytyy hyviä paikkoja.

Nuorille kokoontumispaikkoja

Seuraavaksi ehdokkaat joutuivat pohtimaan, miten nuoret saataisiin pysymään Loviisassa.
Pohjanmaalta Loviisaan muuttanut Riippa ihmetteli, missä nuoret täällä kokoontuvat. Muutkin ehdokkaat olivat sitä mieltä, että nuorille pitäisi saada omia kokoontumispaikkoja. Böök huomautti, että ihmisten erotteleminen esimerkiksi iän mukaan omiin paikkoihinsa ei ole välttämättä hyvä asia.
–Miten voisimme saattaa ihmisiä yhteen?
Kähärä totesi, että mahdollisuuksia korkean asteen koulutukseen Loviisaan tuskin saadaan. Siksi pitäisi miettiä keinoja, joilla nuoret saadaan opintojen jälkeen muuttamaan takaisin synnyinseudulleen.
Rikberg piti hyvänä houkuttimena kotiseutustipendiä, jota jotkut nykyiset kunnat maksavat muualla opiskeleville nuorille. Riippa tekisi takaisin muuttaville nuorille edullisia asuntoja.

Koulukysymys puhutti

Yhteisen suomen- ja ruotsinkielisen koulukeskuksen rakentamisajatus erotti ehdokkaita. Heistä Riippa ja Rikberg olivat tiukimmin yhteistä koulua vastaan. Myös enemmistö kuulijoista oli omien koulujen kannalla.
Kähärä muistutti, että yhteinen koulu ja kiinteistö ovat eri asioita. Riippa puolestaan katsoi, että kysessä on sama asia.
–Ruotsinkielinen ympäristö vain supistuisi.
Böök katsoi, että Isnäsissä, missä kieliryhmien koulut toimivat lähekkäin, järjestely on toiminut hyvin. Hän oli enemmän huolissaan yksikköjen suurentamisesta ja kyläkoulujen kohtalosta. Rikberg piti täytenä idiotiana liittää koulut yhdeksi isoksi yksiköksi. Kieliryhmien lähentäminen pitäisi hänen mielestään toteuttaa kielikylvyn tai kaksikielisten päiväkotien avulla. Hän kaipasi lisää yhteistyötä Loviisan ruotsin- ja suomenkielisten koulujen välille.
–Yhteisiä kieliopintoja ei hyödynnetä riittävästi.
Wildenberg lisäisi sekä yhteistyötä että rakentaisi yhteisen koulukeskuksen. Hollantilaissyntyinen Wildenberg kertoi itse käyneensä kaksikielistä koulua.
Hän kannusti molempia kieliryhmiä käyttämään molempia kieliä.
–Kieliryhmien on kunnioitettava toisiaan. Se on jokaisesta itsestä kiinni.
Riippa totesi, että Länsiharjun koululle on sen sisäilmaongelmien takia tehtävä pian jotain.

Uimahalli, liikuntahalli,vai molemmat?

Myös montitoimi/uimahallin suunnitelmat puhuttivat. Paneelin puheenjohtajat kysyivät, mitä pitäisi rakentaa, ja minne. Entä mitä tehdä nykyiselle liikuntahallille?
Böök puntaroi, olisiko perinteisestä kuplahallista ratkaisuksi. Hän painotti, että jos hallin rakentamiseen päädytään, siihen on satsattava rahaa, niin että saadaan homehtumaton halli.
Kähärän mielestä Loviisaan tarvitaan sekä liikunta- että uimahalli. Riippa rakentaisi liikuntahallin keskusurheilukentän tuntumaan, mutta uimahallia ei hänen mielestään tarvita, vaan uimassa voitaisiin käydä Kotkassa ja Porvoossa, kuten tähänkin saakka.
Rikberg oli samalla kannalla. Uimahalli olisi hänen mielestään liian iso investointi nykyisessä taloustilanteessa.
Wildenbergin mielestä liikuntahalli pitäisi rakentaa keskusurheilukentän lähelle. Uimahalli nousisi lainarahalla.
Yleisön joukosta kysyttiin peruspalveluista. Riippa ja Kähärä katsoivat, että lääkäripalveluja ei pitäisi joutua hakemaan Porvoosta saakka.
–Päivystys – myös öisin, on saatava Loviisaan.
Böök katsoi, etteivät terveyspalvelut ole toimineet huonosti. Yleisön joukosta kysyttiin myös kantaa äänioikeusikärajaan. Rikberg ja Wildenberg katsoivat, että äänioikeuden voisi laskea 16 vuoteen. Kähärä, Riippa ja Böök pitäisivät rajan nykyisessä 18 vuodessa. Yleisöstä noin puolet kannatti äänestysikärajan laskemista.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI