|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)
ST1-miljardööri Mika Anttonen lyttää EU:n ilmastotoimet ? ?Naiivi ja vastuuton kuvitelma? (14.11.2018 11:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kylien ääni kuuluisi kyläasiamiehen ja kunnanosalautakuntien avulla
13.10.2009Itä-Uudenmaan Kylät ry ja Forum Östra Nyland järjestivät eilisiltana vaalikeskustelun ruotsinkielisellä yläasteella. Keskusteluun osallistui 10 panelistia: piraattien Mikael Böök, ruotsalaisten Petra Paakkanen, kokoomuksen Janne Pekkola, vasemmiston Per Hällfors, perussuomalaisten Kimmo Nykänen, demareiden Bo Lindfors, vihreiden Anna-Kaarina Kippola, kristillisdemokraattien Marjatta Weckström, keskustan Lenita Niemelä ja sitoutumattomien Marjo Vuokko.

Tiukkaa kuria pitivät puheenjohtajina Silmu ry:n toiminnanjohtaja Cia Åström ja Itä-Uudenmaan kylät ry:n edustaja Mia Aitokari.
Alun esittelyiden jälkeen otettiin ensimmäinen yleisökysymys, joka koski ydinvoimaa. Christer Alm halusi tietää panelistien ydinvoimakannan ja kannan uraaninlouhintaan jos kannattaa ydinvoimaa. Suurin osa panelisteista ilmoittautui ydinvoiman vastustajaksi. Janne Pekkola kannatti ja Kimmo Nykänen varovasti, Bo Lindfors vastustaa Fennovoiman hanketta. Pekkola totesi, ettei muuta niin puhdasta ja tehokasta tapaa kuin ydinvoima löydy. Uraaninlouhintaa hän ei pitänyt nyt Suomessa ajankohtaisena. Nykänen muistutti hiilidioksidipäästöistä, ja tuulivoiman vaatimasta säätöenergiasta. Niemelä totesi puolueessa pääsääntöisesti kannatettavan ydinvoimaa, mutta ei itse liputa sen puolesta. Hän katsoi uusiutuvan energian kehittämisessä olevan mahdollisuuksia maaseudun kehittämiseen. Böök vastustaa ydinvoimaa ja panostaisi aurinkovoimaan keskitetyssä energiantuotannossa ja hajakeskitetyssä käyttäisi muita energiantuotantotapoja. Paakkanen vastustaa, mutta toteaa puolueessa enemmistön puoltavan Hästholmenin hanketta, mutta liki kaikkien vastustavan Fennovoiman hanketta.

Miten hoidetaan vanhukset?

Stig Kurki
yleisöstä kysyi vanhustenhuollon järjestämisestä uudessa Loviisassa. Hällsten lisäisi henkilöstöä, mutta sen rahoitus voisi vaatia veron korotusta. Nykänen perustaisi ”monitoimihoitoloita” jossa vauvat ja vaarit voitaisiin hoitaa samoissa, muunneltavissa tiloissa. Niemelä tukisi kotona asumista mahdollisimman pitkään. Kippola huomautti yksilöllisyyden huomioimisesta ja kolmannen sektorin mukaanotosta. Weckströn totesi perhehoidon olevan yhden hyvän hoitomuodon. Vuokko kertoi Pernajassa vanhusten asioiden olevan hyvällä mallilla ja sieltä voitavan ottaa mallia. Paakkanen totesi uudessa Loviisassa olevan pitkät etäisyydet ja korosti, että on pohdittava sitä, ettei työntekijöiden aika kuluisi autossa istumiseen. Pekkola laittoi toivoa kylien säilymiseen asuttuina, jolloin myös naapuriapua olisi saatavilla.

Kulttuuritalo keskustaan?

Tuovi Putkonen
kysyi millaisella asiantuntemuksella kulttuurin tukirahat jaetaan uudessa Loviisassa, puolueen kulttuuripolitiikasta ja pitäisikö Loviisan keskustaan rakentaa kulttuuritalo. Nykänen arvioi tulevan valtuuston saavan tuhat toivetta ja puolueensa painottavan ensin peruspalveluja. Kulttuuriväkeä hän vinkkasi menemään vanhusten luokse. Kulttuuritalon sijaan jo olemassa olevia kylätaloja hyödyntäisivät Niemelä, Hällsten ja Pekkola. Pekkola kysyi, miksi joka toimintaan pitää rakentaa oma talo, ja painottaisi monitoimitaloja ja –tiloja.
Kippola kannatti kulttuuritalon rakentamista ja arveli sen rakentamisen työllistävän siinä kuin ydinvoimalankin. Tärkeänä pidettiin, että uuteen Loviisaan tulee kulttuurilautakunta ja että siihen valittaisiin kulttuurin parissa olleita edustajia.
Panelistit pohtivat myös Heli-radan tarpeellisuutta sekä kunnallisten palvelujen lisäämistä. Kippola muistutti virheiden esimerkiksi vanhustenhoidossa johtuvan useimmiten siitä, ettei palvelusopimuksia noudateta ja halusi kunnan ottavan suuremman vastuun.
Kysymykseen miten kylien ääni saadaan kuulumaan uudessa Loviisassa Kippola kannatti aluelautakuntia ja kyläasiamiestä, Weckström kyläasiamiestä ja tiedon kulkua, Niemelä perehdyttäisi valtuuston koko alueen maantieteeseen, Böök jakaisi budjettivallasta osan kyliin, Paakkanen järjestäisi asukasiltoja, Pekkola veisi valtuuston ainakin ensimmäisenä vuonna kokouksiin eri kyliin, Hällsten hyödyntäisi kyläyhdistyksiä ja toivoi, että puolueet voisivat jakaa lautakuntapaikkoja alueet huomioiden, Nykänen kannatti kunnanosalautakuntia.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI