|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Savusukeltajat saivat tuntea liekkien kuumuuden
13.10.2009Paksua savua tupruaa ulos ovista ja ikkunoista, kun savusukeltajat valmistautuvat sammutushyökkäykseen punaisen tuvan etuovella. Ensimmäinen savusukeltaja tunnustelee paljaalla kädellä ulko-ovea, jonka pinta on lämmin, ei kuuma. Toinen savusukeltaja raottaa ovea hieman, ja tempaisee pian oven auki. Liekit loimottavat katonrajassa. Savusukeltajat ryömivät sisälle ja peremmälle palavaan huoneistoon, jonka peräseinällä patja ja sänky palavat suurella liekillä. Savusukellusparin ensimmäinen mies ruiskaisee kolme nopeaa sumusuihkua kohti katonrajaa. ”Tsup, tsup, tsup”, ja liekit himmenevät nopeasti. Tulikuuma paksu savu- ja vesihöyrypatja laskeutuu alemmas.

Savusukelluspari ryömii savun ja noen täyttämässä talossa eteenpäin kohti ikkunaa sammutellen kyteviä pesäkkeitä. Kaikki sujuu ilman komentoja ja ohjeita sillä jokainen savusukeltaja tietää oman tehtävänsä. Kyseessä on Loviisan seudun ammatti- ja sopimuspalokuntien savusukeltajien niin sanotusta kuumaharjoituksesta. Se pidettiin sunnuntaina poikkeuksellisen todenmukaisissa oloissa Tesjoen Tervaksentiellä, jossa palokunnat saivat tehtäväkseen hävittää vanhan omakotitalon polttamalla.

Oikeassa talossa todenmukaista

-Tämä on nykyään aika harvinaista, että savusukellusharjoituksia saadaan järjestää aidontuntuisissa oloissa palavassa rakennuksessa. Yleensä kuumaharjoitukset järjestetään tarkoitusta varten rakennetussa teräskontissa, mutta oikea asuinrakennus on monta kertaa parempi ja todenmukaisempi, kertoi harjoitusta johtanut paloesimies Matti Rinne Loviisan pelastusasemalta.
Harjoitusta seurannut palomestari Timo Tähtinen Porvoosta arveli Naantalissa viiden nuoren hengen vaatineen tulipalon olevan useampien savusukeltajien mielissä. Hänen mukaansa savusukeltaminen on vaativaa osaamista, jota on pidettävä yllä säännöllisillä harjoituksilla. Hän kiitteli Henry Berlinin ja Matti Rinteen sekä Loviisan pelastusaseman henkilöstön aktiivisuutta kuumaharjoitusten järjestämisessä sopimuspalokunnille.

Paloesimieheltä paloivat hihat

Berlin ja Rinne osallistuivat itsekin savusukeltajien mukana sammutushyökkäyksiin palavaan taloon. Lämpötilat talossa nousivat ajoittain niin korkeiksi, että Matti Rinteen monikerroksisen sammutusasun pintakerros hiiltyi ja heijastimet sulivat. Kerran Matti Rinne tuli ulos talosta sammutusasun hihat liekeissä. Hihat sammuivat nopeasti vesisuihkulla. Lopuksi Rinne oli sammutusasu osin hiiltyneenä paksun mustan noen peitossa, mutta puvun sisällä mies säilyi vahingoittumattomana. Rinteen mukaan puvun sisällä on kuitenkin niin kuuma, että keho pukkaa lämpöä vielä myöhään illalla kotona. Hän pitää silti kuumaharjoituksia erittäin tärkeinä savusukeltajille.
-On tärkeä oppia lukemaan paloa savukaasuista. Jos oven ja ikkunoiden rakosista tulee ulos rikkaita palokaasuja, on riskinä, että ovea avatessa palo saa happea ja kaasut syttyvät rajusti palamaan ja syntyy pistoliekki, Rinne kertoi. Harjoituksen aikana liekit humahtelivat usein ulos talosta, mutta savusukeltajat saivat helposti pidettyä punaisen kukon aisoissa.
Matti Rinteen mukaan nykyisillä suihkuputkilla pystyy säätelemään hyvin vesimääriä sekä sumupisaroiden kokoa. Jos pisarakoko on liian suuri, on höyrystyminen hitaampaa ja palo pääsee leviämään. Oikea suihkunpaine ja oikea tekniikka höyrystävät sammutussuihkun niin tehokkaasti, ettei palavan huoneen kattoon suunnatusta vesisuihkusta lorise lattialle lainkaan vettä.
Palokunnat harjoittelivat Tervaksentie 89:ssä sijainneella omakotitontilla koko sunnuntain. Päivän päätteeksi punainen tupa poltettiin kivijalkaan, jonka paikalle on tarkoitus rakentaa uusi talo.
Savusukellusharjoitukseen osallistuivat Lovisa FBK, Ruotsinpyhtään palokunta, Hardom FBK, Hommansby FBK, Lapinjärven palokunta, Sarvilahden VPK, Valkon VPK, Isnäs FBK, Porlammin VPK ja Sävträsk FBK sekä Itä-Uudenmaan pelastuslaitos.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI