|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Yllättävä tienimenmuutos hankaloittaisi etenkin yrittäjiä
02.10.2009Loviisan Seppäläntien muuttuminen Räfsbackantieksi osana uuden Loviisan tienimimuutoksia on yllättänyt monet. Mainostalo Dineron yrittäjät Katri Raevaara ja Tommi Hietomaa huomasivat sekä kotikatunsa että yrityksensä Seppäläntien osoitteen vaihtuvan, kun vilkaisivat koteihin jaettua infolehtistä. Tiedossa oli, että ruotsinkieliseen nimeen tarvitaan muutos, mutta missään vaiheessa ei ollut tullut esille, että myös tien suomenkielinen nimi muuttuisi. Yrittäjät olivat kesällä luopuneet postilokerosta ja vaihtaneet osoitteet niin kaikille yhteistyökumppaneille kuin käyntikortteihin, esitteisiin, postitustarroihin ja kirjekuoriin. Nyt kaikki pitäisi uusia jälleen.

- Seppäläntie on iso tie. Tässä on paljon asukkaita ja myös useita yrityksiä. Olen keskustellut muutamien yrittäjien kanssa ja he ovat kokeneet muutoksen huonoksi.
Raevaara ihmettelee, oliko suomenkielistä nimeä ylipäätään pakko vaihtaa, ja jos, niin miksi valita näin vaikea nimi.
- Täällä on suurimmalle osalle selvä, miten kirjoitetaan esimerkiksi backa, mutta muualla Suomessa se kääntyy helposti pakaksi. Postinjakajille tulee mielenkiintoisia osoitteita, arvelee Raevaara.
Hän pitäisi ensisijaisena vaihtoehtona sitä, että Seppäläntie säilyy, mutta jos se on pakko vaihtaa, niin johonkin helpommin lausuttavaan.
- Paljon vaikeampaa ei olisi voinut keksiä. Jos tielle annetaan suomenkielinen nimi niin se saisi olla suomea. Muuten idea teiden kaksikielisyydestä katoaa.
Tien aiempi ruotsinkielinen nimi oli vaihdettava päällekkäisyyksien vuoksi. Ehdotuksena oli Seppäläntie-Seppälävägen, joka oli muun muassa Loviisan Sanomissa 13.3. julkaistussa kuulutuksessa. Näistä ehdotuksista sai jättää muistutuksia 14.4. saakka. Nimistö- ja opaskarttatyöryhmä käsitteli jätettyjä muistutuksia ja lähetti 16.4. ne uuden Loviisan valmisteluryhmälle, joka kahden käsittelykerran jälkeen laittoi ne eteenpäin järjestelytoimikuntaan. Järjestelytoimikunta hyväksyi uudet tienimet ilman keskusteluja 2.9. Kokouksessa ei myöskään noussut esille uusien nimien nähtäville laitto uudelleen. Loviisan hallintojohtaja Anu Kalliosaari toteaa, että järjestelytoimikunnan päätöksistä on mahdollista valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen 30 päivän ajan. Koska järjestelytoimikunnan päätökset tulivat yleisesti nähtäville 9.9., voi niistä valittaa perjantaihin 9.10. saakka.
Katri Raevaara aikoo valituksen tehdä ja sen saavat allekirjoittaa halutessaan muut samaa mieltä olevat.

”Ei puhdasta ruotsinkieltä”

Muistutuksia tienimiehdotuksista tuli useita, joista muutama koski Seppäläntien silloista ruotsinnosta Seppälävägen. Yksi muistuttaja katsoi, että Seppälävägen on keinotekoinen, eikä puhdasta ruotsinkieltä ja toivoi käytettävän luonnollisempaa ja historiallisesti todenmukaisempaa nimeä.
Muistuttaja ehdotti itse nimeä Smedshem(man)vägen, koska paikalla on ollut tila nimeltä Smedshemman jo vanhan Degerbyn kylän aikoihin. Viiden muunkin muistuttajan mielestä Seppälävägen kuulostaa vieraalta ruotsinkieliseen korvaan. He ehdottivat nimeksi esimerkiksi Rauhalansuora-Fredbyrakan tai Sepänpuistonkatu-Smedsallén.
Seppäläntien ruotsinkieliseksi nimeksi ehdotettiin myös mm. Västra Järnvägsgatan ja Ishallsgatan. Kaksi muistuttajaa viittaa Olle Siréniin, joka on ehdottanut nimeksi Räfsbackantie-Räfsbackavägen.
Porvoon museon lausunnon antanut Synnöve Bergholm tukee Olle Sirénin Räfsbacka-ehdotusta. Kaikki tienimiehdotukset kävivät lausuntoa varten myös Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa. Keskus hyväksyi ruotsinkieliseksi nimeksi Seppälävägen, mutta katsoo myös Räfsbackantien sopivaksi, jos sille löytyy peruste. Nimistönhuoltojaoston vastaava Sirkka Paikkala selvittää, ettei henkilöiden tai talojen nimiä käännetä, koska silloin kadotettaisiin yhteys, jota nimellä on haettu.

Uusista osoitteista kirje marraskuussa

Nimityöryhmää vetänyt Liljendalin kunnan rakennustarkastaja Rolf Weckman kertoo kaikille niille kotitalouksille ja yrityksille, joiden osoite muuttuu kokonaan tai esimerkiksi vain numeron osalta, lähetettävän marraskuun ensimmäisellä tai toisella viikolla kirje, jossa kerrotaan uusi osoite. Osoitteet lähtevät samaan aikaan tiedoksi myös eri viranomaisille.
- Tätä aikaisemmin ei uudesta osoitteesta voida laittaa tietoa. Aiemmissa kuntaliitoksissa on aiheutunut sekaannuksia, kun ihmiset ovat ottaneet uuden osoitteen liian aikaisin käyttöön, toteaa Weckman.
Uuden Loviisan tienimimuutokset astuvat voimaan 1.1.2010.Loviisan kaupungin päätös tiennimistä liitteineen:

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI