|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruotsinpyhtääläiset haluavat pysyä Mikkelin hiippakunnassa
25.09.2009Vuoden alusta toimintansa aloittavassa Loviisanseudun seurakuntayhtymässä on viisi seurakuntaa, jotka kuuluvat kolmeen eri hiippakuntaan. Ruotsinpyhtäällä eilen piipahtanut Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen ei muistanut, onko Suomessa vastaavaa tilannetta missään. Hiippakuntien määrään saattaa kuitenkin tulla muutos jo marraskuussa, kun kirkolliskokous päättää hiippakuntarajoista. Kirkolliskokouksen tekemä päätös on lopullinen.

Ruotsinkieliset seurakunnat, Pernaja, Liljendal ja Loviisan ruotsinkielinen, kuuluvat Porvoon hiippakuntaan ja Loviisan suomalainen Helsingin hiippakuntaan, johon myös Ruotsinpyhtäätä ollaan siirtämässä. Ruotsinpyhtään vt. kirkkoherra Johanna Pesonen kertoo, että seurakunnassa on vahva toive saada jatkaa Mikkelin hiippakunnassa.
- Ruotsinpyhtään kirkkovaltuusto ja –neuvosto ovat molemmat olleet yksimielisesti Mikkelin hiippakunnassa säilymisen puolella ja tästä on lähtenyt kirjelmä eteenpäin, Pesonen kertoo.
Ruotsinpyhtäästä siirtyy kuntaliitoksen vuoksi Haavisto-Vastila Pyhtääseen, joka jää näin Kotkan rovastikuntaan ja sitä kautta Mikkelin hiippakuntaan. Tämä yhteys haluttaisiin säilyttää, samoin lähetys- ja diakoniatyötä on tehty vahvassa yhteistyössä Kotkan rovastikunnan kanssa.
- Ainoastaan nuorisotyö on kokenut hyötyä liittymisestä Helsingin hiippakuntaan, kaikki muut haluavat säilyä Mikkelin hiippakunnassa, johon kuuluu paljon pieniä seurakuntia, Pesonen kertoo.

Tuomiokapituli toivoo syvempää yhteistyötä Loviisanseudun seurakunnissa

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen toi eilen tuomiokapitulin terveiset Loviisanseudun seurakunnille, jotka muodostavat 1.1.2010 lähtien viiden itsenäisen seurakunnan seurakuntayhtymän. Häkkinen kertoi tuomikapitulin pitävän nyt perustettavaa mallia sisällöltään hyvin suppeana ja yhdessä hoidettavan vain lakisääteiset tehtävät.
- Seurakuntayhtymän mahdollisuudet toiminnan kehittämiseen olisi jatkossa syytä hyödyntää. On tarpeen jatkaa pohdintoja niin yhtymärakenteen sisäisen kehittämisen kuin muidenkin rakennemallien osalta, Häkkinen totesi.
Loviisaan liittyvien kuntien seurakunnilla oli esillä kolme eri mallia. Loviisan ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Henrik Weckström kertoo yhden kaksikielisen seurakuntavaihtoehdon olleen vaikea niin ruotsinkielisille seurakunnille kuin Porvoon hiippakunnallekin. Säästöjä ei olisi päässyt syntymään, jos olisi valittu malli, jossa on sekä suomen- että ruotsinkielinen seurakunta.
- Katsottiin, että tämä itsenäisten seurakuntien seurakuntayhtymä on tässä vaiheessa meille sopivin. Kuntien yhdistymisessä seurakunta on identiteetin kantajana äärimmäisen tärkeä, Weckström kuvaili.

Mallissa tehdään yhdessä muu, kuin varsinainen hengellinen työ. Pernajan kirkkoherra Robert Lemberg näki yhteistyötä tehtävän jatkossa myös yli kielirajojen. Hän mainitsi kirkkomusiikille koituvan apua, kun esimerkiksi konsertteja voidaan järjestää yhdessä. Myös kuorotoiminta voi yhteistyön kautta piristyä. Hän piti omaa kirkkorakennusta ja omaa itsenäistä seurakuntaa tärkeänä identiteetin säilymisen ja yhteisöllisyyden tunteen säilymisessä.
- Yhteistyö on syntynyt pakosta, mutta sen voi kääntää voitoksi esimerkiksi erilaisissa hankkeissa ja projekteissa. Seurakuntien työntekijät voivat saada tukea muiden seurakuntien kollegoista. Yhteistyö voi myös ylittää kielirajat, Weckström totesi.
Käytännön yhteistyötä on esimerkiksi yhteiset isosryhmät kummallekin kieliryhmälle, myös diakoniatyöntekijät voivat tehdä yhteistyötä, tai voidaan järjestää yhteisiä leirejä. Kiireellisesti halutaan luoda yhteneväiset kotisivut.

Lähtökohtana kirkon jäsenyyden vahvistaminen

Piispa Seppo Häkkinen totesi, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on kuluvalla vuosikymmenellä ollut käynnissä suuri ja syvällekäyvä seurakuntien rakennemuutos.
- Vuonna 2000 seurakuntia oli 587 ja seurakuntatalouksia 465. Tämän vuoden alussa seurakuntia oli 466 ja seurakuntatalouksia 328. Parhaillaan vireillä olevia seurakuntaliitoksia tai –selvityksiä on käynnissä 73.
Häkkinen korostaa, että lukujenkin perusteella kyse on merkittävästä seurakuntia ja seurakuntalaisia koskevasta muutoksesta.
- Siksi ei ole yhdentekevää, miten muutokset hoidetaan. Peruskysymys seurakuntien rakenneuudistuksessa on, millainen seurakuntarakenne palvelee parhaiten seurakunnan perustehtävän toteutumista ja seurakuntalaisten hengellistä elämää, Häkkinen totesi.
Hänen mielestään lähtökohtana tulee olla kirkon jäsenyyden vahvistaminen.

- Seurakuntalaisten tarpeita on kuultava ja palveluita on oltava kaikkien tavoitettavissa omalla äidinkielellä. Seurakuntaan yhteisönä on kiinnitettävä huomiota, ja tuettava muutoksessa sellaista kehitystä, jossa yhteisöllisyys ja yhteenkuuluminen vahvistuvat. Vaikka hallintorakenteet ja organisaatiot muuttuvat, tutut työntekijät, oma kirkko ja säännöllinen jumalanpalveluselämä sekä oma hautausmaa säilyvät, mikä on seurakuntalaisille merkittävää.
Häkkinen huomautti, että oman seurakuntayhteisön merkitys korostuu tilanteissa, joissa oma kunta lakkaa olemasta. Lisäksi tärkeää on saada seurakuntatalous tasapainoon.
- Suurissa yksiköissä voidaan saavuttaa merkittäviä hyötyjä, kun seurakuntatyön tukipalvelujen tehokkuus paranee ja laatu nousee erityshenkilöstön osaamisen avulla, Häkkinen muistutti. Seurakuntatyön tukipalveluja ovat taloustoimi, jäsenrekisterin ylläpito, henkilöstöhallinto, kiinteistöhallinto, hautaustoimi, viestintä sekä tietohallinto.
Piispa Seppo Häkkinen näkee rakenteiden uudistamisen mahdollisuutena, ei uhkana.
- Muutosprosessia ei pidä pelätä. Huolellisesti valmisteltu ja hyvin johdettu muutosprosessi on työtä seurakunnan tulevaisuuden hyväksi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI