|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Juha Sipilä väläyttää hiilen kaappaamista ? ?Näen suuren mahdollisuuden Suomelle? (20.11.2018 16:30)
?Poliisivaltiota pukkaa? ? Vasemmistoliitosta tyly kuittaus sotatieteiden tohtorille (20.11.2018 16:23)
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Muutamalla venäläissanalla saa turistin iloiseksi
25.09.2009Loviisan S-marketin työntekijät Mikaela Nyholm ja Elisa Koivunen aloittivat venäjänkielen kurssin, koska kaupan kassalla venäjää tarvitsee yhä useammin.

Venäläisten asiakkaiden määrä lisääntyy jatkuvasti. Haluaisin sanoa heille edes muutaman sanan venäjäksi, kertoo Koivunen. Olen joutunut käyttämään kehokieltä venäläisten matkailijoiden kanssa, koska osa heistä ei puhu englantia, nyt haluan opetella edes muutaman sanan venäjää, jatkaa Nyholm.
Venäjänkielelle on käyttöä Loviisassa yhä useammin, koska matkailu itärajan takaa on lisääntynyt huomattavasti. Erityisesti kielitaitoa tarvitsevat matkailualan ja kaupan yrittäjät. Moni venäläismatkailija osaa englantia, mutta joukossa on niitäkin, jotka puhuvat vain venäjää.
Loviisassa on alkanut asiakaspalveluvenäjän kurssi, jonka tavoitteena on opetella selviytymään tavanomaisesta asiakaspalvelutilanteesta venäjäksi. Kurssi on suunnattu ravintola- ja matkailualalla työskenteleville.

Perussanastolla pärjää pitkälle

Kurssin suosio yllätti järjestäjät. Paikalle ilmoittautui 16 matkailu- ja kaupan alan työntekijää, joista lähes kaikki oli Loviisasta.
– Puolen vuoden kielikurssin tavoitteena on, että venäläinen matkailija lähtee Loviisasta tyytyväisenä. Se ei tarkoita täydellistä kielen hallintaa, vaan pienellä perussanastollakin pärjää, kertoo kurssin opettaja Marina Vartiainen.
Hänen mielestään venäläiset matkailijat eivät odota sujuvaa kielen hallintaa, vaan kiitos, hyvää päivää ja anteeksi kuultuna omalla kielellä saa heidät tuntemaan olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi. Venäläisille elekieli on tärkeää. Vaikka yhteisiä sanoja ei paljoa löydy, niin kommunikoida voi myös käsillä. Venäläiset ovat valittaneet, että suomalaiset eivät osaa sanaakaan venäjää, kymmenen sanaakin on hyvä, ja saa matkailijan iloiseksi, sanoo aikuiskoulutuskeskus Edupolin tiimipäällikkö Michael Dredge.
Jos venäläismatkailijat saavat ylimielistä tai töykeää kohtelua, he ylleensä haluavat lähteä saman tien pois koko kaupungista, jatkaa Vartiainen.

Työnantajat kannustavat käyttämään kieltä

Koulutuksen järjestää Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskus, teoriakouluttajana toimii Edupoli. Kielikoulutus toteutetaan oppisopimuskoulutuksena, jossa työnantajat ovat mukana. Oppisopimuskoulutuksessa myös työnantajat ovat sitoutuneita koulutukseen. Heidän tehtävänään on kannustaa kurssilla olevia työntekijöitään käyttämään venäjä asiakaspalvelutilanteissa ja arvioida taitojen soveltamista käytäntöön.
Venäläisten asiakkaiden määrä on jopa monikymmenkertaistunut useissa loviisalaisissa ja porvoolaisissa yrityksissä. Monet matkailijat varaavat majoituksen netin kautta.
Aloitin kielikurssin, koska hotellissamme Porvoossa vierailee paljon venäläisiä. Olen opiskellut kieltä aiemmin, mutta en ole puhunut sitä aikoihin. Olen kehottanut muitakin alan työntekijöitä opiskelemaan kieltä, sanoo kurssin aloittanut hotelli Sparren hotellipäällikkö Tiina Liimatainen.

Suomesta haetaan eksotiikkaa

Myös Loviisaan tulee varakkaita turisteja, jotka toivovat tietoa siitä, mitä paikkakunnalla voi tehdä. Venäläisiä kiinnostavat opastetut ohjelmat, esimerkiksi kulttuurista. Suomeen tullaan usein myös luonnon ja kalastamisen vuoksi, kertoo Itä-Uudenman oppisopimuskeskuksen oppisopimusjohtaja Annu Jokela-Ylipiha.
Venäläiset etsivät Suomesta eksotiikkaa, mutta valittavat usein, että pienillä paikkakunnilla ei ole mitään tekemistä, jatkaa Vartiainen.
Vartiainen painottaa, että venäjää ei ole vaikea oppia. Kolmen päivän intensiivikurssilla oppii hänen mukaansa perusalkeet. Oppiminen on paljon kiinni asenteista.
Venäjänkielen oppisopimuskoulutus järjestetään Loviisassa ensimmäistä kertaa. Mahdollisesta jatkosta ei vielä ole tietoa, mutta tarpeen mukaan venäjänkursseja järjestetään lisää.

Ulla Ora

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI