|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kylien rooli korostuu
18.09.2009Kylätoiminta ei ole koskaan kohdannut niin kovia haasteita kuin tänä päivänä. Tätä mieltä on Suomen kylätoiminta-yhdistyksen kehittämisjohtaja Tuomas Perheentupa.

Kyläpäällikköpäivillä Pernajassa tiistaina alustanut Perheentupa totesi, että tilanteen taustalla on muun muassa kunnissa käynnissä oleva palvelurakenteen uudistaminen Paras-hanke. Jos Paras-hankkeen tuloksena palveluja kovasti keskitetään on seurauksena Perheentuvan mukaan se, että palvelujen käyttö tulee kuntalaisille entistä kalliimmaksi.
Lääkekkin on olemassa. Perheentupa totesi, että kylätasolla on otettava selvästi tiukempi ote paikallistason kysymysten hoitamiseen.
Kuntakentän myllerrys eli kuntien fuusiot yhä suuremmiksi kokonaisuuksiksi eivät aina tiedä hyvää suurkunnan reunaan jääville alueille. Perheentupa otti esimerkin kotikunnastaan länsiuusmaalaisesta Sammatista. Pieni tuhannen asukkaan Sammatti on liitetty osaksi Länsi-Uudenmaan keskusta Lohjaa. Nyt Sammatin ainoaa kirjastoa ollaan sulkemassa ja terveyskeskuksen vastaanotto on auki vain kahtena päivänä viikossa.
-Kylien ja kuntien suhteiden täytyy muuttua. Kylät on jatkossa otettava paljon paremmin huomioon päätöksenteossa. Kyliä on jatkossa kuunneltava paljon herkemmin, Tuomas Perheentupa linjasi.
Kunta ei voi enää olla pienin aluekehittämisen yksikkö. Perheentupa totesi, että pienin toimintayksikkö on jatkossa oltava kylä.
Maaseudun sivistysliiton toiminnanjohtaja Paula Yliselä kertoi, mitä vaatimuksia kyläpäällikkökoulutukselle asetetaan. Tänään kylätoiminta ei ole enää puuhastelua. Kyläpäälliköt ovat esimerkiksi allekirjoituksillaan vastuussa merkittävistä rahasummista.

Tärkeintä ajan hallinta

Avainsana on kuitenkin yhteisöllinen toiminta ja jaettu vastuu. Yliselä huomautti, että kyläpäällikön tärkein työkalu on oman ajan hallinta. On kysyttävä, mitä rooleja voi kantaa.
Tärkeintä kyläpäällikölle on saada aikaan yhteisöllisyys. On ymmärrettävä ryhmän toimintaa.
-Jokaiseen ryhmään kuuluu ristiriitoja alun jälkeen, Yliselä huomautti.
Kun tietää ja tuntee ryhmän toiminnan ei ole yksinpuurtaja. Avainasia kylän toiminnan viemisessä eteenpäin on kyläsuunnitelma. Yhdessä työstetty kyläsuunnitelma kertoo, mitä kyläläiset haluavat kylässään kehittää.

Järjestötoiminta projektina

Sivistysliitto Kansalaisfoorumin pääsihteeri Aaro Harju pohti puheenvuorossaan kysymystä, miten nuoremmat ikäluokat saadaan houkuteltua järjestötoimintaan.
-Kyllä me 70-lukulaiset olemme mukana, mutta miten saada nuoremmat ikäluokat mukaan. Nykyään ollaan selvästi lyhytjännitteisempiä. Ajatellaan järjestötoimintaa projektina ja ollaan järjestössä mukana vain lyhyen aikaa, Harju totesi. Tähän ilmiöön yhdistyksissä on sopeuduttava. Rakenteiden on Harjun mukaan oltava sellaisia, että järjestö kestää sen, että nuoremmat tulevat mukaan vain vähäksi aikaa. On vain oltava aidosti kiitollinen, että henkilö oli mukana innolla jonkin aikaa. Harju kertoi, että suomalaisia yhdistyksiä ja järjestöjä pyörittävät 50-60-vuotiaat. Kvarnuddenin salin kolmikymmenpäiselle kuulijajoukolle Harju antoi neuvon: huolehtikaa jälkikasvusta ja kouluttakaa.
-Yhdistyksen vetäminen on aivan oma taitonsa. Siihen on kouluttauduttava, Harju totesi.
Haastetta koulutuksessa riittää. Harju kertoi vuosikymmenten kokemuksensa pohjalta, että järjestöllinen osaaminen on huikeasti huonontunut viimeisten 20 vuoden aikana. Koulutus ei kiinnosta ja kun eteen tulee akuutti tilanne halutaan vastaus heti paikalla.

Mistä aika?

Vapaaehtoisten rekrytointi on järjestöissä selvästi vaikeutunut. Kuitenkin asennemittausten mukaan suomalaiset ovat valmiita vapaaehtoistyöhön. Kysymys on Harjun mukaan aikaresurssista. Ihmisillä ei useinkaan haluistaan huolimatta ole riittävästi aikaa yhdistystyöhön.
Monissa järjestöissä ei ole vielä tajuttu, miten tärkeää on riittävä panostaminen rekrytointiin ja johtamiseen. Harju korosti, että avainkysymys on, mitä ihmiset saavat itselleen toiminnasta.
Harjun saamat viestit kentältä kertovat, että verottajan tulkinta yhdistysten toiminnasta on selkeästi kiristynyt.
Kilpailulainsäädännön näkökulmasta järjestöjen toimintamuodot eivät saa vääristää kilpailua.
Harju totesi, että jos kyseessä on selkeä liiketoiminta niin siitä maksetaan verot ja pulinat pois. Mutta järjestöjen toiminnoissa on paljon harmaan vyöhykkeen toimintaa, jonka suhde kilpailulakeihin ei ole yksiselitteinen.
Kyläpäällikköpäivän asiaosuuden päätti Itä-Uudenmaan maakuntaliiton edunvalvontapäällikön Per-Stefan Nyholmin puheenvuoro.
Nyholm kertoi, että valtioneuvoston päätös Itä-Uudenmaan ja Uudenmaan liittojen yhdistymisestä voi tulla jo lokakuussa ja viimeistään marraskuussa. Itä-Uudenmaan liiton jäsenkunnat toivovat, että aikaisin ajankohta liittymiselle olisi 1.1. 2011. (JL)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI