|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jesse Joensuusta tuli maalitykki ? Jokereilta hurja nousu (18.10.2018 23:18)
Lewis Hamiltonin mestaruus katkolla sunnuntaina (18.10.2018 20:17)
Lehti: Stubbille ikäviä uutisia ? EPP:n valtiojohtajat tukevat kilpailija Weberiä (18.10.2018 19:49)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uuden Loviisan 59 valtuustopaikkaa tavoittelee noin 220 ehdokasta
15.09.2009Uuden Loviisan ensimmäisten kuntavaalien ehdokasasettelu päättyy tänään kello 16, ja kaikkiaan yhdeksän puolueen arvioidaan asettavan yhteensä noin 220 ehdokasta kisaamaan 59 valtuustopaikasta. Ehdokaslistoja hiotaan vielä tämän päivän aikana, ja viime hetken muutoksiakin on tiettävästi tekeillä. Loviisan keskusvaalilautakunta tarkistaa ehdokaslistat ensi maanantaina, 21.9. ja vahvistaa ehdokasnumerot ensi viikon torstaina, 24.9.

Lokakuun 25. päivänä pidettävissä vaaleissa neljän vanhan kunnan alueella on väestörekisterikeskuksen vaalipäällikön Timo Salovaaran eilisen tiedon mukaan yhteensä 12.616 äänioikeutettua uuden Loviisan alueen asukasta.

Ehdokasluettelo:

Vuosi sitten edellisissä kuntavaaleissa Loviisan, Liljendalin, Ruotsinpyhtään ja Pernajan kunnissa annettiin yhteensä 7.920 hyväksyttyä ääntä eli peräti noin 40 prosenttia kuntalaisista jätti äänestämättä. Tulevista vaaleista ennustetaan kuitenkin vilkkaita ja äänestysprosentin odotetaan nousevan selvästi yli 60 prosentin.
Viime vaaleissa vuonna 2008 neljässä kunnassa ehdokkaita oli yhteensä seitsemästä puolueesta sekä pernajalaisesta sitoutumattomien ryhmästä. Tänä vuonna puolueita on yhdeksän, sillä nyt myös viime vaaleissa välivuoden pitänyt Vasemmistoliitto pyrkii mukaan uuden Loviisan valtuustoon. Kokonaan uutena puolueena ehdokkaansa on asettanut Piraattipuolue, joka merkittiin valtakunnalliseen puoluerekisteriin tänä vuonna ja Loviisan vaalit on sen ensimmäinen askel parlamentarismin tiellä.

RKP:n listoilla eniten ehdokkaita

Viime vaalien perusteella uuden Loviisan ylivoimaisesti suurin puolue on tällä hetkellä Ruotsalainen kansanpuolue RKP, joka keräsi viime vuonna neljän kunnan alueelta yhteensä 3.232 ääntä eli 40,6 prosenttia hyväksytyistä äänistä. Vaalituloksen perusteella se olisi saanut 25 paikkaa 59-jäsenisestä valtuustosta. RKP kannatus on suurinta Pernajassa sekä Liljendalissa, jossa puolue sai yli puolet äänistä. Loviisassa RKP:n äänisaalis oli 1.239 ääntä, jolla se palautti edellisen nelivuotiskauden demareilla lainassa olleen kaupungin suurimman puolueen statuksen.
-Tällä hetkellä meillä on 63 varmaa ehdokasta, mutta tiistain aikana allekirjoitettuja ehdokaspapereita voi tulla lisää. Tavoite on 70 ehdokasta. Minua ilahduttaa erityisesti, että mukana on kymmenen alle 35-vuotiasta nuorta, joiden joukossa yksi lukiolainen. Ehdokkaita on myös kaikista kunnista, kommentoi ehdokasasettelua eilen RKP:n tuoreen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Nina Björkman-Nystén.
-Minä olen ehkä hieman inhorealisti, kun mielestäni meille sopiva tavoite on 25 paikkaa, minkä olisimme saaneet viime vaalienkin perusteella. Kilpailu paikoista tulee olemaan kovaa. On meillä jotkut ehkä tosissaan sanoneet, että 30 paikkaa on hyvä tavoite, Björkman-Nystén haarukoi. Hän varoo kuitenkin sanomasta, että RKP tavoittelisi enemmistöä uuden Loviisan valtuustossa.
-Olen ollut yhden vuoden valtuutettuna Pernajassa, jossa RKP on ylivoimaisesti suurin puolue. Mielestäni yhteistyö on sujunut silti hyvin. Voit kysyä vaikka (demareiden) Lappalaiselta.
-Pakolla ei asioita voida viedä eteenpäin, vaan yhteistyötä on tehtävä, vaikka olisimmekin suurin puolue. Olen kokenut, että halu yhteistyöhön on huomattavan suurta uudessa Loviisassa, sanoi Nina Björkman-Nystén eilen.

Demarit tavoittelevat enemmistöä

Demarit lähtevät lokakuun vaaleihin haastajan asemasta. Viime vaaleissa puolue menetti vuoden 2004 vaaleissa RKP:ltä saamansa Loviisan suurimman puolueen aseman. Puolue keräsi neljässä kunnassa yhteensä 2.135 ääntä eli 26,9 prosenttia äänistä. Sillä se olisi saanut 16 valtuutettua uuden Loviisan valtuustoon, ja säilyttänyt toiseksi suurimman puolueen aseman.
Demareiden vaalipäällikön Jaakko Isotalon mukaan puolue tavoittelee lokakuun vaaleissa RKP:n tapaan enemmistöä uuden Loviisan valtuustosta.
-Tavoite on asetettu korkealle eli 25 - 30 paikkaan. Tavoite saa olla ehkä pikkusen ylimitoitettu, jotta käy ilmi, että väki uskoo itseensä. Olen sanonut, että demarit on vaalien jälkeen suurin puolue, Isotalo sanoi eilen.
-Veikkaisin, että ääniä saamme ainakin 2.500 neljän kunnan alueelta. Kaikki merkit viittaavat siihen, että se on mahdollista. Ehdokkaita on 50 tai 49, yksi vielä miettii. Mukana on paljon nuoria ja eri ammattikuntien edustajia, Isotalo laski.
-Demareiden menestyksen kulmakivi on äänestysaktiivisuus. Jos aktiivisuus jää alhaiseksi, menettävät demarit ääniä. Aktiivisuus on paljon myös säistä kiinni. Jos pilvi heilahtaa taivaalla, niin moni demari jää kotiin, Isotalo pohti.
Loviisan seudun demarit ovat koonneet yhteensä kahdeksan paikallisosaston vaalikampanjat yhteisen kunnallisjärjestön taakse. Isotalon mukaan demareiden vahvuutena on se, että ehdokasvaihtoehtoja on runsaasti.

Kokoomuksen tavoitteena 12 paikkaa

Loviisassa kolmanneksi suurin puolue kokoomus on RKP:n ja SDP:n puristuksissa ottanut itselleen eräänlaisen oppositiopuolueen roolin, jota se on pystynyt hyvin hyödyntämään paikallisjulkisuudessa. Viime kuntavaaleissa kokoomus sai 1.009 ääntä, joista suurin osa eli 719 Loviisasta. Vaalituloksen perusteella kokoomus olisi saanut uudesta valtuustosta yhteensä 8 paikkaa.
Uuden Loviisan vaaleissa kokoomus tavoittelee 50 prosentin kasvua eli 12 paikkaa. Puolue on kerännyt listoilleen 34 ehdokasta, jotka esiteltiin eilisiltana Marilynissä. Puolueen puheenjohtajan Päivi Uotisen mukaan ryhmän tavoite vähintään 12 paikkaa on realistinen, vaikka edellisten eduskunta- ja Eu-vaalien äänimäärien perusteella paikkoja olisi tullut 8-9.
-Näissä vaaleissa meidän ehdokasasettelu on onnistunut erittäin hyvin, ja ehdokkaita on saatu tasaisesti eri puolilta uutta Loviisaa. Lisäksi ehdokkaiden ikäjakauma sekä erityisosaamisalueet ovat monipuolisia. Asiantuntemusta on monilta eri aloilta, Uotinen kehui.

Vihreät etsivät vielä ehdokkaita

Loviisan seudun vihreillä oli viime kuntavaaleissa ehdokkaita Loviisassa, Pernajassa ja Ruotsinpyhtäällä, joissa yksi kustakin kunnasta pääsi valtuustoon. Ryhmä sai kolmesta kunnasta yhteensä 457 ääntä, jolla se nousisi uuden Loviisan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi ohi keskustan ja perussuomalaisten.
Vihreät kokosivat omaa ehdokaslistaansa vielä myöhään eilisiltana, ja puolue saanee listoilleen yhteensä 20 nimeä. Liljendalista ei Vihreitten listoille löytynyt tänäkään vuonna nimiä. Loviisassa ehdokkaita on kymmenen. Puolueen vaalivastaavan Timo Noroviidan mukaan Vihreitten tavoitteena on 3-4 paikkaa uudesta Loviisan valtuustosta.
-Noin 3-4 paikkaa havitellaan. Ei sen enempää. Mitä nyt on nähty kuinka kokkarit (kokoomus) ja perussuomalaiset ovat keväästä lähtien olleet aktiivisesti liikkeellä telttoineen, niin tuntuu, että vastustajat ovat vahvoilla, Noroviita totesi.

Pääministeri kannustamaan Keskustaa

Ruotsinpyhtäällä vankan jalansijan saanut Keskustapuolue pyrkii neljän suurimman puolueen joukkoon uudessa Loviisassa. Viime kuntavaaleissa keskusta oli ehdolla vain Loviisassa ja Ruotsinpyhtäällä ja keräsi ääniä yhteensä 405, jotka toivat keskustalle neljä paikkaa Ruotsinpyhtään valtuustossa ja olisivat tienneet 3 paikkaa myös uuden Loviisan valtuustossa. Keskustalla tiedetään olevan laajasti kannatusta myös Pernajan alueella, joten sen voi odottaa kasvattavan osuuttaan. Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2007 keskusta keräsi neljässä kunnassa yhteensä 686 ääntä, jotka olisivat tuoneet sille 5 paikkaa 59-paikkaisessa valtuustossa. Pernajasta puolue sai 128 ääntä.
Vastaperustetun Loviisan keskusta ry:n puheenjohtajan Asko Vilamaan mukaan keskustan paikkatavoite on asetettu korkealle. Ehdokkaita puolueen listalla on noin 20.
-Jos tavoitetta kysyt, niin se on 10 paikkaa. Ehkä se ei ole ihan realistinen, mutta eduskunta- ja eu-vaalien perusteella keskustan äänimäärät ovat olleet selvästi suuremmat kuin viime kuntavaaleissa, jolloin Pernajasta eikä Liljendalista ei ollut ollenkaan ehdokkaita. Nyt meillä on ehdokkaita kaikista neljästä kunnasta, Vilamaa kertoi.
Keskusta panostaa Loviisan vaaleihin puoluetoimiston tuella. Kampanja painottuu vaalinalusviikkoihin. Kirittäjäksi on tulossa puolueen ministereitä aina pääministeri Matti Vanhasta myöten. Pääministeri vierailee Loviisassa vaalitaiston aikana tiettävästi kaikkiaan kolmesti.

Perussuomalaisilla jo 20 ehdokasta

Viime vaaleissa ensimmäistä kertaa Loviisassa ehdolla olleet perussuomalaiset kuuluivat viime vaalien voittajiin, ja saivat ensi yrittämällä läpi yhteensä kolme valtuutettua sekä yhden paikan kaupunginhallituksesta. Puolueen äänimäärä oli 382 ääntä. Tuleviin vaaleihin Perussuomalaiset asettavat 20 ehdokasta, joista 8 on viime vaaleissa mukana ollutta ja 12 uutta. Suurin osa ehdokkaista on Loviisasta. Naisia on ehdolla kuusi. Ryhmän puheenjohtajan Kimmo Nykäsen mukaan puolueen tavoitteena on 5 paikkaa uuden Loviisan valtuustossa.
-Viidellä valtuustopaikalla saisimme omat edustajamme myös lautakuntiin, mitä pidämme tärkeänä. Viiden valtuutetun saaminen vaatii noin 500 ääntä, mitä pidän hyvin realistisena tavoitteena, Kimmo Nykänen laski eilen.
Perussuomalaisten vaalikampanjassa korostuu erityisesti internetin rooli, sillä ryhmän ehdokkaat ovat huomattavasti muiden puolueiden ehdokkaita aktiivisempia muun muassa netin keskustelupalstoilla.

Vasemmistoliitto pyrkii takaisin

Viime vuoden kuntavaaleista sivussa ollut Vasemmistoliitto yrittää paluuta Loviisan kunnallispolitiikkaan neljällä ehdokkaalla. Edellisten, vuoden 2007 eduskuntavaalien perusteella puolueella on Loviisan seudulla uskollinen kannattajakuntansa, joka toi puolueelle eduskuntavaaleissa 335 ääntä. Sillä olisi saanut uuden Loviisan valtuustossa kaksi paikkaa. Siihen puolueella on mahdollisuudet lokakuun vaaleissa. Eilisiltaan mennessä Vasemmistoliitto oli saanut kaikkiaan neljän ehdokkaan nimet listoilleen, mutta värväystä jatkettiin vielä illalla. Neljästä ehdokkaasta kolme on miestä ja yksi nainen.
-Hyvältä näyttää tässä vaiheessa. Kyllä me näillä lähdetään tavoittelemaan sitä yhtä paikkaa. Se on realistinen tavoite, kun ollaan yrittämässä paluuta paikallispolitiikkaan. Määrä voi mennä ylikin, kommentoi Paavo Siipola Vasemmistoliitosta eilen.

Kristillisdemokraatit eivät liittoudu

Viime kuntavaaleissa kokoomuksen kanssa Loviisassa vaaliliitossa olleet kristillisdemokraatit saivat lokakuussa neljässä kunnassa yhteensä 74 ääntä, mikä määrä ei riittänyt vanhassa ei olisi riittänyt uudessakaan Loviisassa valtuustopaikkoihin. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa puolue sai neljässä kunnassa ääniä 147 kappaletta. Uuden Loviisan vaaleihin Kristillisdemokraatit asettavat puolueen Loviisan osaston sihteerin Päivi Saaren mukaan 6-7 ehdokasta.
-Kuusi on varmaa, mutta lista saattaa vielä tiistaina muuttua. Tavoitteena on, että ainakin yhden valtuutetun saisimme Loviisan uuteen valtuustoon. Hienoahan se olisi, jos kaksi tulisi, kertoi Saari eilen.
Mahdollinen vaaliliitto kokoomuksen kanssa oli eilisiltaan saakka vielä lähestulkoon sovittu, mutta illalla sekä Kokoomus että kristillisdemokraatit päättivät, ettei vaaliliittoa näillä näkymin tule.
-Meillä oli myös sellaisia mielipiteitä, että on parasta mennä ehdolle ilman vaaliliittoa, totesi Päivi Saari eilen.

Piraattipuolueella ensimmäiset vaalit

Uuden Loviisan kuntavaalien erikoisuus on kesäkuun alussa valtakunnalliseen puoluerekisteriin merkitty Piraattipuolue, joka asettaa ehdolle ainakin yhden ehdokkaan. Loviisan vaalit ovat puolueen ensimmäinen koitos.

Lopullinen luettelo vaaleihin ilmoittautuneista puolueista ja ehdokkaista julkaistaan ensi perjantain Loviisan Sanomissa sekä Lovarin nettisivuilla: www.lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI