|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mikko Teerenhovi esi-isiensä rakennusten jäljillä
11.09.2009Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike sai toukokuussa Uudenmaan kulttuurirahastolta apurahan kaupungin rakennuskannan arkkitehtuuri- ja kulttuurihistorialliseen kartoitukseen. Kartoitus hahmottui yhdistyksen ja kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaaren kanssa.

- Tulosten haluttiin vastaavan Loviisan kaupungin tarpeita ja toisaalta Loviisan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö tulisi systemaattisesti kuvatuksia, toteaa Mervi Latikka, joka vastaa kulttuuri- ja ympäristöliikkeessä hankkeesta.
Kartoitusta varten löydettiin yllättäen arkkitehtuuriopiskelija, jonka suvun historia liittyy vahvasti Loviisan keskustan rakennuskantaan. Helsinkiläisen Mikko Teerenhovin esi-isistä Arseni Tereschoff rakennutti nykyisen apteekin talon ja tämän veli Paul nykyisen Postin talon, myös viinatehtaan talo liittyy suvun historiaan, samoin kuin suolatori ja sen ympäristö.
Apteekin talo on säilynyt liki alkuperäisenä, mutta postin talo on saanut myöhemmin muun muassa yhden lisäkerroksen. Tereschoffin suku suomalaisti nimensä 1930-luvulla, mutta Loviisan ortodoksisella hautausmaalla on edelleen sukuhauta alkuperäisellä nimellä. Loviisa ei Mikko Teerenhoville ollut juuri tuttu ennen tätä toimeksiantoa. Sukua on toki tutkittu, ja sitä kautta tietoa Loviisa-kytköksistä oli. Hän kävi Loviisan WWP-päivillä viime vuonna, kun teemana olivat kaupungissa vaikuttaneet venäläissuvut.
- Tiesin taustoja ja sukututkimus kiinnostaa. Oma sukuni on Arsenin ja Paulin yhden veljen, lähinnä Haminassa vaikuttaneesta Gabriel Terechoffista lähtöisin.

Yksittäisistä monumenteista kokonaisuuksiin

Kuudetta vuotta opiskeleva Teerenhovi tekee kartoituksesta oman diplomityönsä Helsingin teknilliseen korkeakouluun. Pääaineena hänellä on arkkitehtuurin historia. Nimeä työllä ei vielä ole, mutta teemana on Bulevardia ympäröivien rakennusten kulttuurihistoriallinen selvitys.
- Bulevardilla kokonaisuudessaan on hyvin eri ikäisiä rakennuksia, myös moderneja on joukossa. Rakennuksilla on useita eri kerrostumia ja käyttötarkoitus muuttunut moneenkin kertaan.
Teerenhovi katsoo, että rakennussuojelun kannaltakin on hyvä katsoa kokonaisuuksia, kuten nyt tässä kartoituksessa Bulevardin varren rakennuksia.
- Loviisan keskusta on uskomattoman hieno. Rakennussuojelussa ollaan siirtymässä yksittäisistä monumenteista kokonaisuuksiin.
Jos aikaa jää, hän aikoo mennä myös isommasta kokonaisuudesta pienempään ja tutkia tarkemmin apteekin taloa. Talon kutsuminen kertaustyyliseksi on hänestä lähes alentavaa.
- Elementtejä otettiin aiemmasta harkiten, Teerenhovi korostaa.

Ei sisätiloihin - ainakaan vielä

Kartoituksen tekeminen vaatii paljon taustatutkimusta, ja Teerenhovi aikookin perehtyä niin museon kuin kaupunginkin arkistoihin.
- Aloitan kaupungin ja tämän alueen historialla, Degerbyn kaupungista, Ehrensvärdin linnoitusaikaan ja nykypäivään. Rakennuksista käyn tarkemmin lävitse niiden rakennustaiteelliset ja asemakaavalliset ominaisuudet. Miten rakennukset ovat kehittyneet ja miten niiden käyttötarkoitus on muuttunut. Sisätiloihin hän ei ainakaan tässä vaiheessa etene. Teerenhovi vertaa Loviisan toria Helsingin Senaatintoriin. Kumpikin on säilynyt hyvin yhtenäisenä.
- Torin reunoilla on merkittäviä rakennuksia, lähtien uusgoottilaisesta kirkosta. Loviisa on mielenkiintoinen kaupunki. Se oli aikoinaan suuri ja merkittävä, Ruotsin ja Venäjän kanssakäymisessä keskipistekin ja nyt se on ainakin ennen yhdistymistä pienimpiä kaupunkeja.
Teerenhovi aikoo hyödyntää uusia tutkimusmenetelmiä työssään. Hän vie koko aineiston nettiin, samoin kuin omia ajatuksiaan. Hän toivoo osallisuutta myös kaupunkilaisilta.
- Rakennuksilla on pitkä historia. Kaupunkilaiset voivat laajentaa nettiin tulevaa aineistoa omilla tiedoillaan ja vanhoilla valokuvillaan.
Teerenhovi pitää tärkeänä, että historia muistetaan.
- Rakennukset ja niiden historia kertovat myös valtasuhteista, politiikasta ja kauppasuhteista, kun tietoa osaa tulkita. Muutoksilla on aina jokin merkitys, hän pohtii.
Teerenhovi asuu itse Helsingissä Puu-Käpylässä, joka edustaa liki ihanteellista puutarhakaupunginosaa.
Vanhan arvostuksen nousuun, mikä näkyy esimerkiksi Loviisan WWP-päivien suosiossa, hän arvioi yhdeksi syyksi 1970-luvun tehokkuusajattelun.
- Moni pikkukaupunki rakennettiin täyteen syppiä ja koppia, joka koettiin kuitenkin vieraaksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Nyt katse on käännetty historiaan. Perinnerakentamisessa on paljon unohdettua oppia, muistuttaa Teerenhovi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI