|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Kasabergetissä saa väärän mielikuvan voimala-alueesta”
08.09.2009Fennovoiman ydinvoimalaitoshanketta vastustavan Pro Saariston ammattimainen ja tehokas lobbauskampanja ärsyttää ydinvoiman lisärakentamista kannattavan Loviisan puolesta -kansalaisliikkeen aktiiveja. Eilen Pro Saariston vieraana oli kaksi rkp:n kansanedustajaa sekä muita rkp-poliitikkoja ja mediaa, joille esiteltiin Fennovoiman laitokselle kaavailtuja alueita. Loviisan puolesta ry:n puheenjohtajan Magnus Rögårdin mukaan Pro Saaristo ”levittää virheellisiä mielikuvia ydinvoimalan sijoituspaikasta”.

Lisäydinvoimaa ajavan Loviisan puolesta –järjestön medianäkyvyys ja poliitikkokontaktit ovat murto-osa Pro Saariston lobbaustuloksista, vaikka selkeä enemmistö Loviisan seudun asukkaista kannattaa Rögårdin mukaan ydinvoiman lisärakentamista.

”Kasabergetin kalliot eivät ole vaarassa”

-Rkp:n kansanedustajia sekä mediaa oli kutsuttu Gäddbergsölle tutustumaan Fennovoiman ydinvoimalan sijoituspaikkaan, mutta sen sijaan heille esiteltiinkin Kasabergetin komeita kallioita sekä niiden hienoja maisemia, kritisoi Magnus Rögård. Hänen mukaansa Pro Saaristo maalaa tarkoituksella harhaanjohtavia mielikuvia Fennovoiman voimalahankkeen vaikutuksista saaristomaisemaan.
Eilen Pro Saariston vieraina olivat kansanedustajat Mikaela Nylander ja Christina Gestrin sekä paikallisia rkp:n poliitikkoja.
-Esitelty paikka oli jälleen kokonaan suunnitellun laitosalueen ulkopuolella. On hämäystä esitellä Kasabergetin komeita kallioita ja hienoja maisemia, ja antaa syntyä mielikuva, että voimalan takia saariston kaunein maisema häviäisi ja nuo kalliot tuhottaisiin, kertoi Rögård. Hänen mukaansa mediassa on kyllä julkaistu useita kauniita kuvia kauniista saaristosta, mutta ei ainoatakaan suunnitellusta laitospaikasta.
-Varsinainen laitospaikka on yli kilometrin päässä paikasta, jonne kansanedustajia ja mediaa kuljetetaan. Itse laitospaikka ja sitä ympäröivä kilometrin laitosalue ovat ihan tavallista itäuusmaalaista metsämaisemaa. Kaunista, mutta ei ainutlaatuista, kuten Kasaberget on, Magnus Rögård sanoi. Hän kertoi odotelleensa eilen turhaan kansanedustajia ja mediaa suunnitellulla laitospaikalla. Hän tapasi ryhmän myöhemmin Kasabergetin kallioille johtavalla tiellä.

”Laitospaikkaa esiteltiin kartoista”

Pro Saariston edustaja Kurt Rönnqvist kiisti eilen jyrkästi ”mielikuvaharhautuksen”. Hänen mukaansa Rkp:n kansanedustajia ja toimittajia vietiin Kasabergetin kallioille, koska sieltä on parhaimmat maisemat saaristoon ja sieltä näkyy myös Fennovoiman kaavaileman laitospaikan sekä Fortumin nykyisten ja uuden laitoksen sijainti.
-Meillä oli mukana myös karttoja, joista näytettiin tarkasti voimaloiden sijoituspaikat ja lämpimien vesien mahdollisten purkupaikkojen sijainti. Kalliolta näkee hyvin, että Fennovoiman ja Fortumin voimaloiden välimatka on vain 3 kilometriä, Rönnqvist sanoi.
Hän itse tunnustautuu ydinvoiman kannattajaksi, mutta vastustaa laitoksen rakentamista Ruotsinpyhtään saaristoon. Rönnqvist on Rögårdin kanssa yhtä mieltä Kasabergetin kauneudesta.
-Se myönnetään, että Kasaberget on alueen kaunein paikka. Samalla paikalla vieraili myös Vihreitten ministeri ja kansanedustajia. Kenellekään tuli tuskin edes mieleen, että nämä kalliot olisivat suoraan vaarassa, Rönnqvist totesi.

Rkp:n eduskuntaryhmä ydinvoiman kannalla

Kansanedustaja Mikaela Nylander kertoi retken vahvistaneen hänen käsitystä siitä, ettei uutta voimalapaikkaa voida avata näin lähelle toista laitosta. Kasabergetin kalliolle kokoonnuttiin hänen mukaansa nimenomaan siitä syystä, että sieltä aukeaa näkymä Fennovoiman kaavailemalle voimalapaikalle että Fortumin Hästholmenille. Myös tulevien lauhdevesien suunniteltu purkupaikka nähtiin.
- Olemme sen verran kokeneita, ettei ”mielikuvahämäys” menisi läpi. Tiesimme toki, ettei voimalaa ole kaavailtu sille kalliolle, jossa olimme. Kaikki uusmaalaiset kolme kansanedustajaa olemme sitä mieltä, ettei Fennovoiman paikka ole hyvä, Nylander sanoi.
Nylander totesi, että sekä Fortumin että Fennovoiman hankkeiden vaikutukset veteen ja ympäristöön olisivat yhtä suuret, mutta saariston kannalta Fortumin vaihtoehto säästäisi saaristoa. Nylander arvioi esimerkiksi maakuntahallitukselta puuttuneen kokonaiskuvan laitosten yhteisvaikutuksesta.
Vierailun yhteydessä kävi myös ilmi, että Rkp:n eduskuntaryhmässä on ensimmäistä kertaa tilanne, jossa ryhmän enemmistö kannattaa lisäydinvoimaa. Nylander kertoo viiden tai kuuden kannattavan lisäydinvoimaa.
- Ryhmän kanta on muuttunut. Asia ei ole kuitenkaan mustavalkoinen. Jos kannattaa lisäydinvoimaa, ei se tarkoita, että kaikki paikat käyvät, Nylander tulkitsi.
Gäddbersön vierailun jälkeen kansanedustajat Nylander ja Gestrin seurueineen nauttivat lounasta saaristossa Söderbyssä kalastaja Mikael Lindholmin isännöimänä.Loviisan puolesta ry:n puheenjohtaja Magnus Rögård kritisoi Pro Saariston tapaa esitellä Fennovoiman laitospaikkaa Kasabergetin kauniilla kallioilla yli kilometrin päässä laitospaikasta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI