|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)
Juha Sipilä väläyttää hiilen kaappaamista ? ?Näen suuren mahdollisuuden Suomelle? (20.11.2018 16:30)
?Poliisivaltiota pukkaa? ? Vasemmistoliitosta tyly kuittaus sotatieteiden tohtorille (20.11.2018 16:23)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Alaikäisten bussiryöstö johti huumevyyhdin jäljille
04.09.2009Itsenäisyyspäivän aamuna Loviisan linja-autoasemalla bussikuskin ryöstäneelle kahdelle loviisalaisnuorelle vaadittiin eilen Loviisan käräjillä 1 vuoden ja 2 kuukauden ehdollisia vankeustuomioita. Monisäikeisen rikosvyyhden vakavimpaan tekoon syyllistyneet 16- ja 18-vuotiaat pojat olivat kommandopipoihin pukeutuneena tunkeutuneet kello 05.20 aikoihin matkustajia täynnä olevaan linja-autoon ja pahoinpidelleet kuljettajan sekä ryöstäneet tämän rahalaukun.

Ryöstäjät jäivät kiinni nopeasti. Loviisan poliisi pääsi esitutkinnan yhteydessä myös laajan paikallisten nuorten huume- ja rikosvyyhdin jäljille. Eilen käräjillä luettiin kaikkiaan 12 syytettä ryöstöistä, huumerikoksista, auto- ja muista varkauksista kaikkiaan kymmenelle Loviisassa, Ruotsinpyhtäällä ja Lapinjärvellä asuvalle nuorelle, joista monet olivat alaikäisiä. Nuorin oli tekohetkellä 15-vuotias ja vanhin 19-vuotias. Kuntien sosiaalilautakuntia edusti oikeudessa Ruotsinpyhtään sosiaalijohtaja.

Oikeuden istunto viivästyi aluksi, kun käräjätuomari Melise Roiha-Sjöblom totesi, että toinen bussiryöstöstä syytetty nuori oli saapunut käräjille armeijasta ilman avustajaa.

-Ettekö ymmärrä kuinka vakavasta asiasta olette täällä syytteessä? Miksi ihmeessä ette ole hankkinut avustajaa?, tuomari kysyi.
Syytetty vetosi tietämättömyyteensä ja kokemattomuuteensa, jolloin tuomari keskeytti istunnon vajaaksi tunniksi, jonka aikana Kotkasta syytetylle saapui avustaja, joka oli avustanut häntä vangitsemisen aikana.

Kommandopipopojat rynnäköivät bussiin

Rikosvyyhdin jäljille johtanut tapahtumasarja alkoi varhain itsenäisyyspäivän aamuna, kun 16- ja 18-vuotiaat nuoret olivat omien sanojensa mukaan olleet Antinkylässä sijaitsevassa asunnossa ”joidenkin muijien kanssa bilettämässä”. Aamuyön tunteina nuoret olivat lähteneet kaupungille etsimään”olisiko jossain menoa”. Kummatkin olivat humalassa. Jossain vaiheessa nuoret olivat yhdessä päättäneet ryöstää linja-auton. Motiivina oli rahapula. Molemmilla oli mukana hupparit ja kommandopipot sekä 18-vuotialla nuorella lisäksi vielä Virosta hankittu pistoolia muistuttava starttipistooli sekä pippurikaasusumutin.

Bussiaseman liepeillä nuoret olivat vetäneet pipot kasvojen peitoksi ja kävelleet kohti bussia, mutta huomanneet kuljettajan olevan ulkona tupakalla. Nuoret kertoivat, että heitä alkoi jänistää ja jatkoivatkin matkaa aseman kulman taakse. 18-vuotiaalta oli bussin vieressä pudonnut kadulle oma lompakko ja passi, jonka kuljettaja oli löytänyt ja aikonut viedä taksiasemalle.

-Oltiin tosi humalassa, enkä huomannut että lompsa putosi, 18-vuotias kuvaili eilen oikeudessa.

Etelä-Suomen linjaliikenteen kuljettaja oli noussut autoonsa, jolloin kaksikko oli rynnäköinyt sisälle. 18-vuotias oli ovensuussa ampunut starttipistoolilla yhden laukauksen ylöspäin, ja 16-vuotias oli yhtynyt ryöstöön sumuttamalla pippurikaasua kuskin silmille. Kuski ei ollut kuitenkaan luovuttanut rahakassia, jolloin 18-vuotias oli ryhtynyt lyömään tätä Kimar Beretta 92-starttipistoolin metalliperällä päähän.

Moukaroi kuskia starttipistoolinperällä

-En ensin kiinnittänyt naamiomiehiin paljoa huomiota, koska olen ajanut 10 vuotta yövuoroja ja nähnyt monenlaisia naamiomiehiä.
-Sitten muistan, kun tulivat sisään, aseella ammuttiin ensin ylös kattoon ja toinen osoitti minua aseella. Sitten (ryöstäjä) alkoi moukaroimaan minua aseella päähän, ja sen jälkeen tuli kaasua, todisti eilen Lappeenrannasta Helsinkiin matkalla olleen bussin lappeenrantalainen mieskuljettaja.

Pippurikaasu sokaisi heti kuljettajan, joka haukkoi kaasupilvessä henkeään. Päähän tuli kaksi syvää haavaa, joista valui verta. 16-vuotias ryöstäjä nappasi 990,90 euroa sisältäneen rahakassin ja molemmat lähtivät juosten Määrlahden suuntaan.

-Matkustajat huusivat, että soita poliisi. Sanoin, että en voi soittaa, kun en näe mitään. Naamaa kirveli, ja laitoin lunta päälle, mutta se ei auttanut. Linja-autossa oli täysi hulabaloo. Kaasua oli roiskunut myös takana olleen naismatkustajan päälle, kuljettaja kuvaili. Suurin osa matkustajista oli matkalla lentoasemalle. Myös 16-vuotias ryöstäjä kertoi pippurikaasua roiskuneen myös hänen kasvoilleen.

-Bussissa alkoi (laukauksen jälkeen) iso hässäkkä. Mun piti painaa sumuttimen nappulaa vähän, mutta se tyhjenikin koko säiliö. Pippurisumutetta oli joka puolella. Mullakin oli kommandopipo ihan märkänä, 16-vuotias ryöstäjä kuvaili eilen oikeudessa. Kommandopipot nuoret sanoivat hankkineensa osittain myös Rap-musiikkiharrastuksensa takia.

Kuljettaja murtui eilen kyyneliin muistellessaan ryöstötapahtumia. Hänet vietiin ryöstön jälkeen Kotkaan sairaalaan, jossa haavat ommeltiin. Kuljettaja jäi lähes kahden kuukauden sairaslomalle, palasi kuljettajan töihin, mutta ei halua enää ajaa yövuoroja. Painajaiset ovat jatkuneet vielä vajaa vuosi ryöstön jälkeenkin.

-Sitä miettii vielä, että jos siellä seuraavan kerran onkin kovat piipussa, kuljettaja pohti oikeudessa.

16-vuotias ryöstäjä soitti heti äidille

Myös viereisellä taksiasemalla oli huomattu kommandopipoiset nuoret ja hässäkkä bussissa. Yksi takseista lähti ryöstäjien perään ja sulutti hitaamin juosseen 18-vuotiaan ryöstäjän pian Määrlahden sillan jälkeen, josta poliisi otti hänet kiinni pian ryöstön jälkeen. Hänet vangittiin jo kello 06 aikoihin. 16-vuotias ryöstäjä juoksi Määrlahteen saakka, ja pystyi välttämään poliisit. Katumus iski kuitenkin vielä samana aamuna.

-Juoksin Määrlahteen saakka ja soitin sieltä äidille, että tulee hakemaan, ja kerroin mitä olen tehnyt, 16-vuotias kertoi.
Pojan noudettuaan äiti ja poika yrittivät soittaa Loviisan poliisiasemalle. Numerosta ei vastattu, joten äiti soitti erään poliisin puhelinvastaajaan ja jätti tälle soittopyynnön. Poliisi otti seuraavana päivänä, sunnuntaina yhteyttä, ja pyysi tulemaan poliisiasemalle, jossa 16-vuotias vangittiin kello 12.30.

Kuljettajan rahalaukku rahoineen löytyi lähimaastosta ja ryöstössä käytetty starttipistooli tiilikasasta Tinanvalajankujalta.

Myös laaja nuorten huumevyyhti paljastui

Bussiryöstöä tutkittaessa ja kotietsinnöissä poliisi löysi myös runsaasti huumeita, lähinnä marihuanaa sekä pääsi laajan Loviisan seudun huumevyyhdin ja nuoren rötösketjun jäljille. Sekavassa huumevyyhdissä kymmentä Loviisan seudun nuorta syytettiin huumeiden käyttörikoksesta, myynnistä, välittämisestä tai hallussapidosta.

Huumevyyhdin päätekijäksi epäillylle syyttäjä vaati eilen vähintään 3 kuukauden ehdollista vankeustuomiota ehdonalaisvalvonnan alaisena. Hänen todettiin myyneen ainakin 45 kertaa huumeita sekä kasvattaneen huoneessaan kannabista. Kotietsinnässä huumenyssäköitä löytyi useita sieltä täältä nuoren huoneesta.

Syyttäjä vaati myös vuoden 2008 aikana huumeita käyttäneelle, pitäneelle, hankkineelle ja välittäneelle loviisalaistytölle yhteensä 100 päiväsakkoa huumausainerikoksesta. Esitutkinnan mukaan tyttö oli itse käyttänyt neljän kuukauden ajan marihuanaa 1 -1,5 grammaa päivässä.
-Päivittäinen käyttömäärä riippui siitä kuinka paljon häntä kulloinkin vitutti, kuvaili syyttäjä esitutkintapöytäkirjoista.

Varasti rollaattorista vanhuksen laukun

Rikosten sarjaan kuului myös marraskuussa tapahtunut varkaus, jossa 16-vuotias bussiryöstäjä oli yhdessä toisen loviisalaisnuoren kanssa varastanut rollaattorilla Loviisan keskustassa liikkuneelta iäkkäältä naiselta laukun, jossa oli lompakko sekä ruokaostoksia.

Yksi 17-vuotiaista nuorista oli ottanut luvattomasti käyttöön eli varastanut Loviisasta pihalta erään loviisalaisen opettajan henkilöauton, ja ottanut kyytiin useita paikkakuntalaisia nuoria. Autoa oli rikottu noin 1.800 euron arvosta, kunnes se oli hylätty. Yksi nuorista oli kirjoittanut tussilla auton kattoon tervehdyksen opettajalle. Syyttäjä vaati alaikäiselle autovarkaalle 3 kuukauden ehdollista vankeustuomiota, ja 20 päiväsakkoa kyydissä olleille sekä huumeita käyttäneille alaikäisille.

Monet syytetyistä olivat tunnistaneet opettajan auton samaksi, joka oli ollut usein koulun pihassa ja tienneet sen varastetuksi, mutta jatkaneet silti kyydissä oloa.

-Kaikki me tiesimme autoon mennessämme, että auto on varastettu, oli yksi nuorista todennut esitutkinnassa.

Esitutkinnassa kaikki kymmenen syytettyä olivat myöntäneet tekonsa eivätkä kertomukset muuttuneet merkittävästi käräjilläkään. Mukiloitu bussinkuljettaja vaati ansionmenetyksistä 1.000 euron sekä kivusta ja särystä 1.000 euroa sekä henkisistä kärsimyksistä 1.000 euron korvauksia. Päätekijä piti syyttäjän 1 vuoden ja 2 kuukauden ehdollista vankeusvaatimusta ”kohtuullisena”.

Syyttäjä Joachim Holmströmin mukaan starttipistoolia tai kaasusumutetta ei luokitella aseiksi, joten tekoa ei pidetä siten törkeänä ryöstönä. Käräjäoikeus antaa bussiryöstöstä, huumausainerikoksista sekä muista rikoksista kansliatuomiot lokakuun puolivälissä.

LS:n uutinen bussiryöstöstä 6.12.2008:

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI