|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kukkatapettiunelmointia ja remontoijan hard corea samassa paketissa
01.09.2009Viidettä kertaa Loviisassa järjestetty Wanhassa wara parempi –perinne- ja korjausrakentamisen tapahtuma sai liikkeelle viikonvaihteessa ennätysmäärän ihmisiä: lippuja myytiin 6.200, mutta järjestäjät laskevat, että ilmaiseksi tapahtumakohteisiin päässeet lapset sekä muut, ainoastaan kirppikset ja keräilymessut kiertäneet, nostavat kävijämäärän peräti 12.400 ihmiseen.

Runsaan 7.000 asukkaan pikkukaupungissa väenpaljous näkyi ja kuului. Varsinkin lauantaina alakaupunki tuntui olevan tupaten täynnä väkeä: WWP-taloissa kierteli erityisesti lapsiperheitä pienine lapsineen. Romantiikannälkäiset suuntasivat jo ”valmiisiin” satavuotiaisiin taloihin, tiedonnälkäiset puolestaan parveilivat remonttikohteissa sekä korjausrakentamista käsitelleessä asiantuntijaseminaarissa ja korjausklinikalla, jossa saattoi kysyä neuvoja yksityiskohtaisiinkin remonttipulmiin.

”Kaikki on korjattavissa”

Patrik Hellstenin ja Anna Huhdan tulevan kodin työmaalla Mäkikujan varrella pääsi tutustumaan vanhan talon korjaajan arkeen.
–Työmaata riittää vielä pariksi vuodeksi, mutta voiton puolella ollaan, kun perustukset on saatu.
Patrik Hellsten on itse puualan ihmisiä, joten lähtökohdat ovat hyvät. Mies suhtautui urakkaansa realistisesti.
–Aloitettiin avoimin mielin. Eli tuli vastaan mitä tuli, niin kaikki on korjattavissa. Suurimman osan olemme tehneet itse.
Puutavara rakennustyömaalle on tuotu Anna Huhdan kotiseudulta Pohjanmaalta, mutta työapu on löytynyt Patrik Hellstenin kotikonnuilta Loviisan seudulta.
Vanha talo on Hellstenin mukaan laajennettu aikoinaan monessa osassa. Lisätietoa talossa ennen asuneista on löytynyt tontin numeron mukaan.
–Köyhää porukkaa täällä on asunut. Löysimme 40 nimeä sadan vuoden ajalta. 1800-luvun alussa ja lopussa asuneiden ammattien perusteella voi päätellä, minkä sortin ihmiset täällä ovat asuneet.
Hellstenin ja Huhdan rakennustyömaa on ollut WWP-kohteena pari kertaa.
–Vastaillaan kaiken maailman kysymyksiin. Mutta monet ovat tulleet katsomaan kukkatapetteja, kun tämä on enemmän ”hard core”, Patrik Hellsten nauraa.
Viehkeät pihat, söpöt interiöörit ja omaperäiset ratkaisut saivatkin osan kävijöistä ihastelemaan näkemäänsä: ”Talot on aivan ihania!” ”Miten ihana puutarha!”
Varsinkin nuoret parit lapsineen ja perheenlisäystä odottavine nuorikkoineen sai toivomaan, että Loviisan koulut tulevat kuntoon nopeasti: jos kaikki taloja ihastelleet parikunnat muuttavat Loviisan seudulle, tarvitaan sekä uusia kouluja että päiväkoteja – sekä tietenkin tontteja, sillä satavuotiaita taloja on rajallinen määrä.

Tietoa ja ideoita etsimässä

Kahden perheen kodiksi kunnostettuun matkustajakotiin tutustuivat siskokset Ilona Vihonen Kouvolasta ja Eija Laine Riihimäeltä. Vihonen oli WWP-päivillä ensimmäistä kertaa, mutta Laineelle tapahtuma oli tuttu kahden vuoden takaa. Kolmas sisar ei mukaan ehtinyt, mutta kolmella sisarella oli yhteinen haave: löytää jostain vanha koulu ja remontoida se kolmen perheen kodiksi. Myös kahvila on suunnitelmissa.
–Huonekalut ja kirppiksetkin kiinnostivat, sisarukset kertoivat. Remontoinnista naisilla ei ole vielä omakohtaista kokemusta, joten kaikki tieto ja muiden kokemukset kiinnostivat.
–Keräämme tietoa emmekä ole tekemässä hätiköityjä päätöksiä.
Porvoolaiset Pirjo Pekkala ja hänen tyttärensä Jaana Hämäläinen hakivat WWP-päiviltä ideoita.
–Olemme täällä neljättä kertaa. Kyllä tämä on vuoden kohokohta! Ihana paikka!
Äidin ja tyttären ohjelmaan kuului myös kirpputorilöytöjen metsästäminen.
–Olemme aina lähteneet täältä kassit täynnä tavaraa. Miehet ovatkin sanoneet, että lompakot pitää jättää kotiin!

Asiantuntijoille riitti kysymyksiä

Hard corea oli tarjolla korjausrakentamisseminaarissa ja korjausklinikalla elokuvateatteri Marilynissä. Korjausklinikalla omiin pulmiinsa sai vastauksia satakunta ihmistä.
Korjausklinikalla remonttipulmia pohtivat seminaarialustajat Teknillisen korkeakoulun talotekniikan instituutin johtaja Heikki Lamminaho, arkkitehtuurin historian lehtori Olli-Paavo Koponen Tampereen teknillisestä yliopistosta, arkkitehti ja ”talotohtori” Panu Kaila sekä korjaussuunnitelmien tekemiseen perehtynyt arkkitehti Tua Sandberg Porvoosta.
Asiantuntijoiden neuvoja kuulemaan oli tullut ihmisiä Itä-Uudenmaan lisäksi muun muassa Kouvolasta, Tampereelta ja Kokkolasta.
Sopiiko sprinkler-sammutusjärjestelmä vanhaan hirsitaloon? Ei, vaan parempi olisi osastointi, joka toimii myös äänieristeenä, Lamminaho vastasi. Myös Kailan mielestä nykyaikainen sammutussysteemi merkitsisi nykytekniikan sijoittamista väkisin paikkoihin, jonne se ei vanhassa talossa kuulu.
Myös ilmalämpöpumppujen tehosta pönttöuuneilla lämmitettävässä talossa kysyttiin. Lamminahon mukaan pakkasen kiristyessä -10 asteeseen pumpuista ei enää ole hyötyä.
–Itse en jättäisi [taloa peruslämmölle] ilmalämpöpumppujen varaan sillä ne eivät takaa, etteivätkö vesiputket jäätyisi pakkasilla.
Lamminaho suositteli veden katkaisemista putkistosta sulun avulla.
–Mikään ei kärsi, jos talo jäähtyy ja lämpiää hitaasti, Kaila tarkensi.
Myös ilmanvaihdosta kysyttiin: koneellinen vai painovoimainen? Kailan mukaan vain harva osaa laskea painovoimaisen ilmanvaihdon tunnusluvut, joten siksi suositellaan koneellista ilmanvaihtoa. Kysyjä saikin yhteystietoja suunnittelijoille, jotka painovoimaisen ilmanvaihdon vaatimukset tuntevat. Luonnollisesta ilmanvaihdosta tiedetään muun muassa Helsingin kaupungin rakennusvirastossa.
Ilmanvaihto olikin eräs asia, josta riitti kysyttävää. Kailan mukaan aivan kaikkien tilojen ei tarvitse olla hengittäviä, jos kosteusvaurioita ei ole vanhastaan. Lamminaho puolestaan muistutti, että ilmanvaihto on riittämätön, jos kosteus tiivistyy ikkunoihin.

Kaupunkikuva kuriin

Yleisimpiäkin asioita keskustelussa kosketeltiin. Esimerkiksi kaupunkikuvan valvonta on Kailan mukaan Suomessa hunningolla, sillä ainoastaan muutamassa kaupungissa, kuten Porvoossa, toimii kaupunkikuva-arkkitehti. Lainsäädännössä, jossa edellytetään rakennuksilta sopivaa muotoa ja väriä, onkin tällä hetkellä tärkeä, mutta kuollut pykälä.
Kaila huomautti, että myös Loviisassa näkee vanhojen rakennusten lomassa paikkaansa sopimattomia uudisrakennuksia.
–Museoviraston pitäisi haastaa lautakunta oikeuteen. Kysyjien ja asiantuntijoiden remonttinäkemykset eivät aina osuneet kohdalleen, sillä moni remontoija tuntui kaipailevan nykyaikaisempia ratkaisuja kuin mitä asiantuntijat suosittelivat.
–Vanhan voi jättää, jos se ei vahingoita taloa. Muuten menetetään helposti talon henki, Sandberg huomautti ja lisäsi, että erilaisten sisustusohjelmien tarjoamiin ratkaisuihin tulisi suhtautua varauksella.
–Pitäisi lähteä aina liikkeelle talon identiteetistä. Korjaustaidot on usein unohdettu ja siksi halutaan tilalle uutta, Sandberg huomioi.
Rossipohjan tuulettaminenkin herätti mielenkiintoa. Kaila antoi vinkiksi, että luukut voi panna kiinni järven jäätyessä ja avata jäiden lähtiessä. Tähän aikatauluun ei vaikuta edes ilmastonmuutos.
Kaila neuvoi vanhojen talojen asukkaita itse miettimään, miten paljon kotejaan uudistavat.
–Omistaja tietää, laittaako villatakin talon vai itsensä päälle. Esimerkiksi talvisin asuintilaa voi rajoittaa ja lämmittää vain tarpeen mukaan.
Myös Koponen neuvoi kajoamaan vanhaan taloon mahdollisimman vähän.
–Jos talo toimii hyvin, niin muutokset tehdään varoen. Korjausklinikalla kysymyksiin varattu aika loppui lisäajasta huolimatta kesken, sillä myös asiantuntijat halusivat lähteä kiertelemään WWP-taloja.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI