|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |




  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS




    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  







LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskee



MAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT












UUTISET


Lintuharrastajalle Lapinjärvi on parhaimmillaan syksyllä
27.08.2009



–Lapinjärven syksy on lintuharrastajalle parhainta aikaa. Kuukausi tästä eteenpäin onkin intensiivinen. Nähtävänä on runsaasti esimerkiksi hanhia, uiveloita sekä puna- ja lapasotkia, selvitti Lapinjärven kirkonkylän nimikkobongariksi tituleerattu Henrik Westerholm järven lintukantaa keskiviikkona virallisesti käyttöön otetun lintutornin avajaisissa.

Lapinjärven Luontoystävien ja kunnan yhteishankkeena toteutettu lintutorni on nyt kaikkien luontoharrastajien käytettävissä. Luontoystävät teki tornin talkoilla, kun kunta toimi pääasiallisena rahoittaja. Luontoystävien osuudeksi kustannuksista jäi kymmenen prosenttia, jonka yhdistys puheenjohtaja Bo Wileniuksen mukaan kerjäsi lapinjärveläisiltä yrityksistä.

–Talkootunteja tornin parissa kertyi yli 300. Töitä tehtiin yleensä lauantaisin ja välillä ilma oli niin kylmä, että jätkät olivat aivan sinisiä, nauraa Wilenius.

Työt alkoivat Viattomien lasten päivänä viime joulukuussa. Loppusilaus oli vuorossa maanantaina, jolloin torni sai kyltin.

Hanke liittyy Lapinjärven virkistyskäytön parantamiseen, johon kuuluvat myös tulevaisuudessa tehtävä järven ympärillä kulkeva kuntopolku sekä järven tilan kohentaminen. Järvi rehevöityy kaiken aikaa.

Lapinjärven kunnan tekninen johtaja Jouko Toropainen kiitteli avajaisissa Luontoystävien pyyteetöntä työtä.

–Lintutorni ei olisi toteutunut ilman yhdistyksen aktiivisuutta.

Toropainen toivoi, että tornia käytettäisiin siihen mihin se on tarkoitettukin ja että se säästyisi ilkivallalta. Ilkivaltaa on jo tehty, sillä tornin ylätasanne on yritetty polttaa.

Itse järven osalta edessä on vielä paljon työtä. Toropaisen mukaan Kirkonkylän uimaranta pitäisi kunnostaa perusteellisesti ja Ingermaninkylään rakentaa uusi.

–Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa näitä hankkeita ei kuitenkaan saada käyntiin.

Myös järven rehevöityminen olisi saatava pysäytettyä. Roskakalan poistokalastuksia jatketaan lokakuussa.

–Kaislaakin ehkä vielä syksyllä niitetään. Isompi ongelma on lumpeiden runsastuminen. Ne pitäisi saada pois juurineen ja nostaa ylös, eikä jättää järveen mätänemään, mainitsi Toropainen.

Lapinjärvellä rikas linnusto


Bongareiden, joita Lapinjärvellä on yhden käden sormilla laskettava määrä, puolesta puhui Henrik Westerholm. Hän mainitsi, että takavuosina Lapinjärvi oli Uudenmaan lintuharrastajien ykköspaikka. Sittemmin tehdyt Taasianjoen tulvasuojelutyöt muuttivat kuitenkin järven luonnetta lintuvinkkelistä.

–Järven linnusto on toki monipuolinen edelleen. Silkkiuikku, tavi, haapana, telkkä, tukkasotka, ruokokerttunen ja pajusirkku viihtyvät täällä. Syksyllä järvellä on runsaasti muuttolintuja, totesi Westerholm.

Myös muualla kunnan alueella on lintuharrastajille monipuolista tarjottavaa. Ingermaninkylässä Ilveskallion ympäristön metsässä tavataan mm. pikkusieppoja, idänuunilintuja, kulorastaita, peukaloisia ja viirupöllöjä.

–Lisäksi Lindkosken-Heikinkylän pelloilla on Itä-Uudenmaan ja Uudenmaan vankin peltopyykanta. Siellä on myös kapustarintoja ja paljon haukkoja. Pukaron suoralla puolestaan nähdään tuhansien kottaraisten parvia. Vasarankylän pelloilla käyvät sinisuohaukat, luetteli Westerholm esimerkkeinä linturikkaudesta.

Kirjorastas ajatti 600 km:n matkan juhannusaattona


Yksi tornin aktiivista käyttäjistä on Lapinjärvellä nelisen vuotta asunut Juha Tuomaala. Hän pitää bongausuransa tähänastisena huipentumana Lapinjärvellä viime vuonna nähtyä harvinaista pikkutrappia.

–Oli sattumien summa että lintu löytyi. Kun se oli havaittu, lintua etsittiin, mutta sen arveltiin lentäneen pois. Seuraavana aamuna se kuitenkin löytyi lähes samasta paikasta kuin missä se oli edellispäivänä nähty.

Tuomaala kuuluu Bongariliittoon ja on mukana sen viestijärjestelmässä. Kun joku näkee jotain mielenkiintoista, lähtee siitä tekstiviesti muille harrastajille.

–Pisimmän bongausmatkani olen tehnyt kirjorastaan perään Kalajoelle, minne oli matkaa 600 kilometriä per sivu. Päivä sattui olemaan juhannusaatto. Eli näinkin voi juhannusta viettää, naurahtaa Tuomaala.

Hän seuraa lintutilannetta neljästä eri vinkkelistä. Bongarit keräävät havainnoistaan pisteitä.

–Kerään paitsi Suomen rajojen sisällä olevien lajien pisteitä myös Lapinjärven, Lintuyhdistyksen sekä nyt myös tämän tornin pisteitä, selvittää Tuomaala harrastuksensa taustoja.

Lapinjärven lintutorni on ensi vuonna mukana BirdLife Suomen järjestämässä Tornien taisto –tapahtumassa. Se on leikkimielinen kilpailu, jossa pyritään havaitsemaan lintutorneista mahdollisimman monta lajia kahdeksassa tunnissa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalle



Omat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:






Loviisan






Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI