|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sebastien Ogier jälleen rallin maailmanmestari (18.11.2018 10:08)
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tuomiokapitulin vetämä kehitysprojekti alkaa suomalaisessa seurakunnassa
27.08.2009Helsingin hiippakunnan piispa Eero Huovinen vieraili Loviisassa keskiviikkona neuvottelemassa Loviisan suomalaisen seurakunnan asioista seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa.

Keskustelujen ja tuomiokapituliin lähetetyn aineiston perusteella löytyi kehitettävää: seurakuntaneuvoston jäsenillä ja kirkkoherra Veli-Matti Hynnisellä on varsin erilainen työnäky, ja keskinäisessä luottamuksessa seurakuntaneuvoston, kirkkoherran ja työntekijöiden välillä löytyy parantamisen varaa. Myös seurakunnan keskusteluilmapiirissä löytyy korjattavaa.

Tapaamisen päätteeksi Huovinen esitti tuomiokapitulin johtaman kehitysprojektin aloittamista seurakunnassa. Sen tavoitteena on löytää yhteiset pelisäännöt, joiden avulla seurakunnan työtä kehitetään. Hanke tuodaan seurakuntaneuvoston seuraavaan, syyskuun puolivälissä pidettävään kokoukseen, jossa esitetään neuvoston pyytävän tuomiokapitulia ryhtymään toimiin sovitun projektin toteuttamiseksi. Luottamusmiehet ilmoittivat välittömästi valmiutensa kehitysprojektiin. Myös kirkkoherra ilmoitti olevansa valmis tuomaan asian neuvoston seuraavaan kokoukseen keskusteluun ja päätettäväksi, miten yhteisten pelisääntöjen laatimista jatketaan ja edistetään keskinäistä yhteistyötä.

Piispan mukana vierailulla olivat tuomiokapitulin lakimiesasessori Ritva Saario, hiippakuntadekaani Kaarina Ylönen, pappisasessori Hannu Vapaavuori ja notaari Heikki Hämäläinen. Ennen tapaamista seurakuntaneuvosto, kirkkoherra ja työntekijät lähettivät tuomiokapituliin kertomuksensa seurakunnan ajankohtaisista haasteista.

Saarion mukaan tuomiokapitulissa mietitään parhaillaan, millaista apua sieltä pystytään seurakunnalle antamaan. Ensin on kuitenkin odotettava seurakuntaneuvoston päätöstä. Saarion mukaan tuomiokapitulin vaihtoehtoja projektin avittamiseksi on ainakin kolme: projektiin tulee mukaan yksi tai useampia tuomiokapitulin työntekijää, projektiin otetaan mukaan konsultti, tai näistä kahdesta vaihtoehdosta kehitetään yhdistelmä.

Keskiviikon keskusteluja Saariokin luonnehti avoimiksi ja hyviksi. Kapitulin jäsenet saivat keskusteluista hyvät taustatiedot tilanteesta.

Avointa keskustelua


Työntekijöiden tapaamisessa keskusteltiin sekä työntekijöiden kanssa yhdessä että jokaisen työtekijän kanssa erikseen. Tapaamiseen luottamushenkilöiden kanssa osallistuivat seurakuntaneuvoston jäsenten ja kirkkoherran lisäksi yhteisen kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat sekä talouspäällikkö. Keskustelut olivat avoimia ja asiallisia, ja niissä voitiin ottaa esille myös hankalia ja vaikeaksi koettuja asioita, todetaan tuomiokapitulin neuvotteluista lähettämässä tiedotteessa.

Keskusteluissa muun muassa todettiin, että seurakuntaneuvoston jäsenillä ja kirkkoherralla on varsin erilainen käsitys seurakunnan perustehtävän toteuttamisesta. ”Luottamushenkilöt korostavat seurakunnan paikallista toimintaa ja toivovat kirkkoherran olevan enemmän läsnä seurakunnassa. Kirkkoherran työnäky ja käytännön toiminta ulottuvat paljon myös oman seurakunnan ulkopuolelle. Seurakuntaneuvosto ja työntekijät toivovat kirkkoherran keskittyvän enemmän kirkkoherran perustehtävien hoitamiseen ja seurakunnan toiminnan käytännön johtamiseen. Erilaiset työnäyt aiheuttavat jännityksiä. Sen takia yhteisen työnäyn löytäminen on tärkeää. Keskinäisen luottamuksen parantaminen on suuri haaste kirkkoherralle, seurakuntaneuvostolle ja työntekijöille.”

Seurakunnan keskusteluilmapiirissä ja toisten ymmärtämisessä löytyi myös kehittämistä. Tuomiokapituli neuvookin parantamaan keskustelukulttuuria, jossa vaikeat asiat voidaan ottaa esille kasvotusten. ”Myös lehtikirjoittelussa on ollut piirteitä, jotka puolin ja toisin on koettu haavoittavina. Kriittinen keskustelu on hyödyllistä, mutta se ei anna oikeutta kielenkäyttöön, joka voidaan kokea loukkaavana.”

Kapituli patisti myös seurakuntaneuvoston kokousten huolelliseen valmisteluun ja päätösten toteuttamisen seurantaan. Myös tiedonkulkua luottamushenkilöiden ja työntekijöiden välillä on syytä parantaa. Lisäksi seurakuntaneuvoston ja työntekijöiden välistä tehtävänjakoa on tarpeen selkeyttää. Tämän lisäksi seurakunnassa on arvioitava käytännön pelisääntöjä, työajan käyttöä ja työtehtävien huolellista jakamista, tuomiokapitulin tiedotteessa viestitetään.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI