|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Edesbyn keskiaikaisesta kylästä tehdään museoalue
18.08.2009Pernajan Edesbyn keskiaikaisesta kylästä tehdään museoalue. Museoviraston palkkaama asiantuntija tutustuu alueeseen syyskuussa.

Edesbyhyn on suunniteltu 160 ihmisen asuinalue. Kaavaehdotusta esiteltiin Isnäsin Solbackassa sunnuntai-iltana. Uusi Edesby nousee keskiaikaisen Edesbyn läheisyyteen. Kaavassa keskiaikainen kylä on merkitty vaalittavaksi ympäristöksi.
Keskikaikainen Edesbyn kylä sijaitsi Labbyn kartanon tienristeyksen kohdalla Kabbölentien itäpuolella. Museoviraston tutkimuksissa kylästä löytyi jäänteitä viime keväänä.
Edesbystä löytyy varhaisin maininta maakirjasta vuodelta 1543. Ensimmäinen säilynyt kartta on vuodelta 1755.
Edesbyssä on ollut vuoden 1543 kartan mukaan neljä kalastajatorppaa, jotka kuuluivat läheiseen Edön kartanoon. Torppien perustuksia löydettiin tutkimuksissa.
Museoalueeksi keskiaikainen Edesby on tarkoitus kehittää Museoviraston ja Labbyn kartanon yhteistyönä.

–Edesbystä voidaan esimerkiksi tehdä matkailukohde, Juha Näri Labbyn kartanosta kertoo.
Näri sanoo, että keskiaikainen Edesby antaa uudelle Edesbyn asuinalueelle oman identiteettinsä. Uudesta alueesta tulee keskiaikaisen kylän jatke.
Museoalueen valmistuttua se luovutetaan paikallisten asukkaiden käyttöön. Näri arvioi, että alueelle saattaa tulla luontoreitti opasteineen. Sen kunnossapito jäisi kartanolle. Hänen mukaansa historiantutkimuksen painopiste on siirtynyt viime vuosina esihistoriasta keskiaikaan, joten alueella saattaa olla myös matkailullista merkitystä.

Uusi asuinalue nousee Edesbyn keskiaikaisen kylän viereen Pernajassa

Uuden Edesbyn asuinalueen suunnitelmia esiteltiin Pernajassa sunnuntai-iltana.
Asuinalueelle on suunniteltu 41 isoa omakotitonttia. Valmistuttuaan Edesby on noin 160 ihmisen asuinpaikka. Palveluissa alue tukeutuu läheiseen Isnäsin kylään.
Uusi Edesby nousee keskiaikaisen Edesbyn kylän naapuriin. Kabbölentien itäpuolella lähellä Rönnäsin golfkenttiä sijaitseva alue kuuluu Labbyn kartanon maihin. Kaava on suunniteltu maanomistajan, eli Labbyn kartanon ja kunnan yhteistyönä.
Tonttien keskikoko on 2.000 neliötä ja rakennusoikeutta tontille tulee runsaat 400 kerrosneliötä. Maanomistaja huolehtii kaavoituskustannuksista sekä kunnallistekniikan rakentamisesta. Viemäröinti vedetään Edön kautta Isnäsin puhdistamolle.
Suunnitelmia esittelevät Labbyn kartanon isäntä Juha Näri, diplomi-insinööri Pentti Hartikainen Karttaako Oy:stä sekä arkkitehti Pekka Hornamo.

Herkullinen kohde kaavoittajalle

Edesbyn kaavassa on pyritty ottamaan huomioon sekä luonto- että kulttuuriarvot.
Kaavan suunnitelleen Hartikaisen mukaan tavoitteena on tarjota maastoon sopivia laadukkaita tontteja vaihtoehdoksi taajamille. –Tavoitteena on ollut laatu, ei määrä. Ympäristö on upea, eikä sitä saa vaarantaa.
Hartikainen luonnehti Edesbyn aluetta herkulliseksi kohteeksi kaavoittajalle, kun vielä maanomistaja haluaa säilyttää miljöön peltoaukeineen. Labbyn kartano hoitaa Edesbyn ympäristössä perinnemaisemaa jo tällä hetkellä laiduntamalla karjaa läheisillä niityillä. Alueen luonnonolot perinnebiotooppeineen on selvitetty kaavoituksen yhteydessä. Kaava myös velvoittaa vaalimaan luonnonoloja. Esimerkiksi tervaleppäalue on jätetty omaksi kokonaisuudekseen. Pellot pysyvät peltoina ja pihapiirit avautuvat etelään tai lounaaseen. Talot pyritään sijoittamaan niin, että ne eivät varjosta toisiaan. Tämä mahdollistaa vaikkapa aurinkokeräimien asentamisen taloihin.
Asuinalueen keskelle on suunniteltu myös torialue ja yleisiin tarkoituksiin on varattu yksi tontti.
Vaikka tontit ovat suurehkoja, talojen ulkonäössä painotetaan talonpoikaisuutta.
–Vaatimattomuus on arvokasta, Hornamo painotti.
Tilaisuudessa esiteltiin ruotsalaista modernia pientalosuunnittelua. Talomalleissa yhdistyy talonpoikaisuus ja moderni suunnittelu, rakennukset eivät ole siis uusvanhoja. –Uusvanha ei alueelle kenties sovellu, Hornamo huomautti.

Palvelut Isnäsin kylästä

Museovirasto on varmistanut, ettei tulevilla rakennuspaikoilla ole historiallisia tai esihistoriallisia arvoja. Alue on todennäköisesti ollut keskiaikaisen Edesbyn ja läheisen, sittemmin autioituneen Edön kartanon laidunmaata.
Uusi tieyhteys alueelle tehdään Kabbölentieltä. Itse asuinalue jää peltojen taakse ja keskittyy metsäalueelle.
Kaava sisältää myös julkisivumääräyksiä. Talot on tehtävä puusta ja sokkeli voidaan rapata, mutta tiiliverhoilua ei sallita. Katon kaltevuudeksi tulee ”talonpoikainen”.
Kunnanjohtaja Ralf Sjödahl totesi, että alueelle on mielekästä luoda mahdollisuuksia erityisesti vakituiselle asutukselle.
–5-100 vuoden kuluttuakin meillä on elävä kyläkoulu, kun alueelle tulee lisää taloja ja asukkaita, Sjödahl mainitsi viitaten läheisen Isnäsin kylän koulupalveluihin.
Kaavaehdotukseen voi nyt tehdä huomautuksia. Kaava tulee kunnanvaltuuston käsittelyyn vielä tämän syksyn aikana. Jos valituksia ei tule, kaava saa lainvoiman vielä tämän vuoden aikana.
Kun kaava on saanut lainvoiman, alueelle rakennetaan tie. Alueen rakentaminen on aikataulutettu niin, että rakentaminen alkaa ydinalueelta, ei reunoilta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI