|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Pentagon teki jättitilauksen Suomeen tarjotuista hävittäjistä ? 255 F35-konetta huimaan hintaan (15.11.2018 17:16)
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Naivistiset maalaukset hurmaavat huumorillaan
07.08.2009Kati Forss-Lounamaan Hellitä hetkeksi! –näyttelyn avajaisia vietettiin Laivasillalla, Galleria Saltbodanissa keskiviikkona. Persoonallisista, muun muassa presidenttiparia esittävistä ovimerkeistään tunnetuksi tullut taiteilija esittelee näyttelyssään parikymmentä naivistista öljyvärimaalaustaan. Väreillään ja oivaltavalla huumorillaan hurmaavat taulut ovat syntyneet puolen vuoden aikana.

Solmioista taikataikinaan

Kauhajoella syntynyt Forss-Lounamaa kertoo aina nauttineensa taiteen tekemisestä. Vaikka taidekorkeakoulun ovet eivät aikanaan auenneet, ja nuori nainen suuntasi ravintola-alalle, taide pysyi mukana.
-80-luvulla perustimme silloisen mieheni Markus Forssin kanssa pizzerian Seinäjoelle, jonne tein esimerkiksi kattomaalaukset. Jo siellä oli esillä töitäni, kuvailee Forss-Lounamaa.
Useiden elämänmuutosten jälkeen Forss-Lounamaa ilmoittautui silkkimaalaus -kurssille, ja ryhtyi valmistamaan ja myymään silkkisolmioita. Vuosien saatossa hauskoja solmioita nähtiin niin Jari Sarasvuon kuin Simo Frangenin kaulassa, mutta taloudellisesti solmioiden myynti oli epävarmaa. Silloin Forss-Lounamaa muisti toisen kurssilla oppimansa tekniikan: taikataikinan. Hullunkurisista ovimerkeistä tuli välittömästi myyntihitti.
-Tein taikataikinasta hahmoja yli 10 vuotta. Ihmiset vain rakastuivat niihin, muistelee taiteilija hymyillen.
Veljen kuolema oli Forss-Lounamaalle käännekohta, jonka myötä myös taikinataide sai jäädä. Kahden raskaan vuoden jälkeen entiseltä aviomieheltä tuli odottamaton ehdotus:
-”Nyt sinä alat maalaamaan”, hän sanoi minulle, naurahtaa Forss-Lounamaa.
Taiteilija teki työtä käskettyä ja maalasi 12 taulua Sipoossa pidettyyn näyttelyyn. Kaikki maalaukset menivät kaupaksi.
-Sen jälkeen ex-mieheni varasi minulle näyttelytilan täältä Loviisan Laivasillalta, ja sanoi että sinne seuraavaksi. Olin varma, etten pystyisi maalaamaan puolessa vuodessa niin paljon, mutta tässä sitä ollaan!

Iloa ja ironiaa

Forss-Lounamaan tauluissa hehkuvat värit ja elämänilo. Naivistiset maalaukset ovat täynnä herkullisia yksityiskohtia ja hauskoja tarinoita. Monissa maalauksissa seikkailee Forss-Lounamaan hoitokoira Oskari, ja näyttelyn vallitsevimpana vuodenaikana on syksy.
-Olen syksyihminen, vaikka useat pitävätkin sitä synkkänä vuodenaikana. Minusta se on tunnelmallista ja kaunista aikaa. Löytyypä maalausten joukosta muutama kesä- ja talviaiheinenkin kuva. Merkille pantavaa on, että muutamat maalauksista sijoittuvat suoraan paikkakunnan tuttuun miljööseen. Suolatorin lisäksi Forss-Lounamaa on ikuistanut maalauksiinsa esimerkiksi Plagenin uimarannan jumppatuokion.
-Suolatorin kohdalla mietin pitkään, että minkä näköisiä ihmisiä sinne sijoitan. Sitten tajusin, että turhaanhan minä keksin hahmoja, kun niitä on ympärilläni, taiteilija nauraa.
Tyylitellyistä hahmoista osa on hyvinkin helposti paikkakuntalaisten tunnistettavissa, mikä tekee maalauksesta vieläkin viehättävämmän.
-Haluan, että maalauksissani on aina jokin juju, Forss-Lounamaa myöntää.
”Jujuja” ja ironiaa totisesti riittää. Rakastuneita viidakon kissaeläimiä kuvaavassa maalauksessa ympäristö on rehevää ja kirjavat kukat kukkivat hempeilevien eläinten taustalla. Tarkempi tutustuminen kasveihin kuitenkin osoittaa, että kuvan keskusparia ympäröivät anopinkielet. Monissa maalauksissa leikitelläänkin muun muassa stereotypioilla.
Taiteilijalle on ollut jo pitkään selvää, että naivismi on hänelle sopiva tyylisuunta. Naivistinen ote onkin näkynyt niin hullunkurisissa solmioissa, ovimerkeissä kuin uusissa maalauksissakin.
-Naivismi on niin iloista! Vaikka olisi itse onnellinen, ympäröivästä maailmasta tulee tietoisuuteemme jatkuvasti, paljon pahoja asioita. Tämä on minun tapani tuoda niille vastapainoa.

Hellitä hetkeksi! –näyttely on avoinna Galleria Saltbodanissa, Loviisan Laivasillalla joka päivä kello 10-20 elokuun loppuun asti.

Katariina Luoma

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI