|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Myllyharjun lukio lisää kurssitarjontaansa virtuaalikoulun avulla

03.06.2003On oltava paha, viisaampi, rohkeampi, voimakkaampi ja cool. Myllyharjun lukion musikaaliset tytöt Katariina Luoma ja Emilia Airaksinen opastivat bändikurssin säestyksellä ja Des´reen You Gotta Be -kappaleen sanoin, mitä nyky-ylioppilaalta kovassa maailmassa edellytetään.


Priimusylioopilas Anu Tiittula puolestaan muistutti puheessaan, että elämässä tarvitaan myös sydäntä ja myötäelämisen kykyä. Mutta sydämen lisäksi tarvitaan työtä.

– Jokainen on tehnyt töitä lakkinsa eteen, muistutti Tiittula ja huomautti, että paitsi abeilta, myös heidän läheisiltään on kysytty kestävyyttä viimeisenä lukiovuotena.

– Läheiset saavat niskaansa abin pahimmat tunteenpurkaukset. Anu Tiittula kertoi puhetta tehdessään kysyneensä monelta, mitä he sanoisivat jos olisivat hänen tilallaan. Juhlapuhuja kun haluaisi niin mieluusti puhua viisaita.

– Ihan mitä vaan, mutta nopeasti että päästään juhlimaan! oli puheenpitäjää evästetty.

– Mutta lyhyeenkin puheeseen mahtuu kiitos: kiitos rehtorille ja opettajille sekä koko kouluyhteisölle ja muille oppilaille kärsivällisyydestä.

Priimusylioppilas kiteytti varmasti monen koulunsa päättävän mietteet toteamalla, että juhlatunnelman lomassa on myös haikeutta, koska iso osa elettyä elämää jää taakse. Koulunsa päättävä on myös tienhaarassa: mitä elämällään tekee ja mihin yltää?

Ainakin lähitulevaisuus oli juhlapuhujalle selkeä: edessä on hienot ja kovat siirtymäriitit.

– Eli haikeus syrjään ja bileet pystyyn, lopetti Anu Tiittula railakkaan (lyhyen) puheensa ja sai lämpimät aplodit, varsinkin uunituoreilta ylioppilailta.

Myllyharjun koulusta virtuaalilukio

Tämän kevään lakkiaisissa tuntui historian siipien havina. Koulussa kirjoitettiin koko valtakunnan paras reaalikirjoitus. Annina Lindberg kirjoitti 50 pistettä, jääden pisteen päähän maksimipistemäärästä. Anu Tiittula puolestaan kirjoitti koulun historiassa ensimmäisenä portugalin kielen. Koulu sai lisäksi äskettäin merkittävän lahjoituksen kahdelta edesmenneeltä opettajaltaan. Lahjoituksen turvin perustettiin kaksi stipendirahastoa, rehtori Allan Lyykarin rahasto ja lehtori Irja Lyykarin rahasto.

–Pitkä ruotsi puistui koulusta tämän ikäluokan myötä, rehtori Matti Jutila lisäsi.

Jutila kertoi puheessaan Myllyharjun koulun verkottumishankkeesta. Koulu aloittaa ensi lukuvuonna virtuaalilukiona, joka on valtakunnallinen pienten lukioiden verkottumishanke. Opetushallitus tukee koko projektia kaiken kaikkiaan 138.000 eurolla. Loviisan hanketta tukee myös kaupunki. Kustannusarvio Loviisassa on 12.000 euroa, josta puolet tulee valtiolta. Tällä hetkellä hankkeessa on mukana koko maassa 31 lukiota, ensi lukuvuonna ainakin 34. Jutila oli huolissaan koulujen itsemääräämisoikeuden mahdollisesta kavetumisesta.

– 1990-luvulla koulut saivat suuren autonomian oman opetussuunnitelman laatimisessa. Tästä seurasi varsinkin lukiotasolla hyvin monenkirjavia opetussuunnitelmia, joiden pohjalta esimerkiksi ylioppilastutkinnon laatiminen tai opiskelijan lukiosta toiseen siirtyminen kohtasi ongelmia. Vuonna 2005 palataan hyvin tarkasti normitettuun aikaan, jossa varsinkin pienten lukioiden liikkumatila on karsittu pois. Myllyharjun lukio tulee tarjoamaan pienenä lukiona vain perusnormin täyttävän valtakunnallisen opetustarjonnan. Tulevan opetussuunnitelman laatimisessa on kolme vaihtoehtoa: joku kirjoittaa ja lähettää sen kouluille, koulut kirjoittavat sen ja lähettävät kunnalle tai kunta ja koulu tekevät sen yhdessä.

Jutila kertoi seuraavassa opetussuunnitelmassa tavoitteena kuitenkin olevan, että koulu ja kunta tekevät sen yhdessä.
–Loviisassa löytyy paikallista omaperäisyyttä, jonka pohjalta kaupungin kehittämisvisioiden tulee ohjata myös kouluissa tarjolle annettua opetusta.

Pienten lukioiden rajallista tarjontaa pyritään jatkossa lisäämään juuri virtuaalilukion avulla. Verkossa on mahdollista suorittaa kaikkia lukiokursseja koulun opintojaksoihin sitomatta. Virtuaalilukio on Myllyharjulla jo rajallisesti tarjolla: tänä keväänä kaksi ylioppilasta suoritti verkko-opintoina viimeiset puuttuvat kurssinsa. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI