|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruokaa ja reseptejä paikalliskulttuurin hengessä
31.07.2009Loviisan seudun ruokakulttuurin kehittämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi A la carte kirjat kusantaa Culinary Loviisa –kirjan. Ruokia kerätään Loviisan, Pernajan, Ruotsinpyhtään ja Liljendalin alueelta. Kirjan toimittajana ja valokuvaajana on A la carte –kirjojen toimitusjohtaja Manne Stenros.

-Olen tehnyt ruokakirjoja vuodesta 1993. Ajatus Culinary Loviisa –kirjalle syntyi pari vuotta sitten, kun olin kuvaamassa Vaherkylää Hyvä konditoria –teosta varten, kertoo valokuvaaja Stenros.

Reseptejä ja paikalliskulttuuria

Kirjoja on syntynyt vuosien aikana jo useita kymmeniä, ja kaksi vuotta sitten valmistui teos Porvoon ruokakulttuurista, jota myytiin peräti 10 000 kappaletta.
-Pienet, mutta laadukkaat kaupunkikirjat ovat suosittuja matkailijoiden keskuudessa, ne on helppo ottaa reissuun mukaan. Kirja on myös oivallinen lahja muualla asuville ystäville, Stenroos kuvailee.
Stenros onkin erikoistunut ruuan kuvaamisen ohella matkailuaiheisiin kuvauksiin, joita hän on tehnyt ympäri Pohjoismaita.
-Ideana on esitellä reseptien ja ruuan lisäksi myös paikalliskulttuuria ja –miljöötä. Puolet kirjasta kertoo ruuasta ja puolet kaupungista.
Loviisassa Stenros on kuvannut muun muassa Small Ship’s Race tapahtumaa, josta hän aikoo järjestää Laivasillalla näyttelynkin ensi vuoden heinäkuussa. Paikallisia ruokia hän on kuvannut Laivasillan ja Degerby Gillen lisäksi jo Svartholmassa ja Algotin lyhdyssä Pernajan saaristossa.
-Kuntaliitoksen vuoksi kirjaan tulee kuvia kaikista neljästä kunnasta. Seuraavaksi suuntaan Marbackan hunajatilalle ja viikon päästä Malmgårdin kartanoon.

Sorsaa suppilovahverokastikkeessa

Torstai-iltapäivän kuvauksia varten Degerby Gillen keittiömestari Marko Savioja on valmistanut herkullisen näköisen annoksen sorsaa. Annosvalinta sopii hyvin loppukesään, sillä virallinen sorsastuskausi alkaa 20. elokuuta.
-Siinä missä matkailuaiheisissa kuvauksissa tärkein työkaveri on oma vakio venekuskini tai lentäjä, ruokakuvauksissa on tärkeintä ammattitaitoinen keittiömestari, Stenros pohtii.
”Sorsaa talon tapaan” sisältää uunissa paistettua sorsaa suppilovahverokastikkeella, perunagratiinin sekä friteerattua purjoa ja porkkanaa.
-Suppilovahverot ja sorsa on mainio yhdistelmä, ja muutenkin sorsa sopii tähän perinteiseen paikkaan. Kirjaan on tulossa kuvia liha- ja kalaruuista sekä kakuista, joten riista-annos on hyvä lisä.
Stenros pyrkii huomioimaan kuvien sommittelussa sekä paikallisten ruokataitureiden työpanoksen että miljöön.
-Kiersin aluksi saleja ja valitsin sopivan paikan. Keittiömestari vastaa annoksesta, ja minä muusta rekvisiitasta. Tarpeen mukaan ehdotan myös astiavalintoja, Stenros luettelee.
Rekvisiitan Stenros kerää mieluiten aina paikanpäältä. Sorsa-annosta varten hän on valinnut pöytäliinaan sopivia kukkasia, ja sytyttänyt tunnelmaa tuovan kynttilän asetelman takana näkyvälle pöydälle. Houkutteleva annos on saanut seurakseen myös lasin punaviiniä. Stenros ei yleensä käytä ruokaan kuulumattomia aineita annoksen ehostukseen, ja tälläkin kertaa hän on ainoastaan sivellyt ruuan pintaan hieman öljyä saadakseen siihen sopivaa kiiltoa.

Kirja kauppoihin loppuvuodesta

-Valmistelu on hyvin tärkeää. Liian usein näkee matkailukirjoja, joiden kuvat ovat sattumanvaraisia otoksia, joita on napsittu kaupungin kaduilla. Järjestelyn lisäksi tarvitaan tietysti hyvää tuuriakin, Stenros naurahtaa.
Valaistuksen suhteen kokenut kuvaaja käyttää toimivaksi toteamaansa menetelmää, jossa valo heijastetaan annokseen peilin avulla.
-Valon on ehdottomasti oltava lämmintä valoa, sillä sinertävä valo tekee ruuasta karmean näköistä. Peilin avulla heijastamalla valosta saa pehmeämmän ja sitä voi suunnata vaivattomasti eri kohtiin annosta, Stenros opastaa.

Stenros suorittaa valokuvauksen Loviisan seudulla heinä- ja elokuun aikana, sillä tavoitteena on, että viidellä eri kielellä tekstitetty kirja valmistuisi marras- joulukuun vaihteessa. Culinary Loviisaa on myyty jo etukäteen pari tuhatta kappaletta yrityksille, ravintoiloille ja kaupungeille. Kirja tulee yleiseen myyntiin myös kirjakauppoihin.
-Ihan kaikista kuvissa olevista ruuista ei tule reseptiä, sillä tekstitys usealla kielellä vie paljon tilaa. Tärkeimmistä paikallisruuista ja uusista ruuista on kuitenkin reseptit, Stenros lupaa.

Katariina Luoma

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI