|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Vakon pompottelu jatkuu?

03.06.2003

Loviisan kaupunginhallitus käsitteli eilisiltana kaupungin toimintojen siirtämistä pois asuintaloksi myydystä elinkeinotalosta, joka asia oli jäänyt pöydälle edellisessä kokouksessa. Esityksen mukaan kaupungin arkistot haluttaisiin siirtää suomenkieliseen koulukeskukseen, jossa tarvittavat tilat otettaisiin Valkon kansalaisopistolta. Tilaa vietäisiin kaikkiaan 87 neliömetriä. Opiston henkilökunta ja taustavoimat olisivat valmiit luovuttamaan osan tiloistaan arkistolle, mutta pitävät nyt esitettyä määrää liian radikaalina leikkauksena.

Kaupungin meneillään olevan säästöohjelman aikana ja rahan puutteen vuoksi leikkauksia, kompromissejä, tyytymättömyyttä sekä etuuksien karsintaa on vaikea välttää. Mikään toiminta ei automaattisesti jää sopeuttamisohjelman ulkopuolelle ja säästötalkoot koskevat periaatteessa myös opistoa. Opistolla on kuitenkin oikeus sekä perusteet edellyttää kaupungilta kohtuutta ja tasapuolisuutta.

Valkon kansalaisopiston kehno asema ja epätasa-arvoinen kohtelu ei ole yleensä ollut rahatilanteesta ja säästöohjelmista kiinni. Myös niin sanottuina hyvinä vuosina on suomenkielinen kansalaisopisto saanut tottua tyytymään vähempään kuin vastaan ruotsinkielinen opisto.

Vakon vuodesta 1996 alkaen keräämä luettelo kaupungin opistoa koskevista tilapäätöksistä on tylyä luettavaa. Valtuusto on useaan otteeseen korostanut Vakon tilatarpeita, mutta hankkeet ovat yksi toisensa jälkeen vesittyneet. Vakon tilakysymyksestä on tullut jatkofarssi, joka uuvuttaa jo opistoväkeä. Vakolle lupailtiin uusia tiloja ensin Almin talosta, sitten uudisrakennusta ruotsinkielisen opiston tontilta, sitten taas Almin talosta ja sen jälkeen Lyhytkuja 3:sta. Pian puuhattiin taas uudisrakennusta, sitten suuntana oli Tullisilta, kunnes kaupungin rahatilanne todettiin niin heikoksi, että Vako sai tyytyä jäämään sijoilleen suomalaiselta koulukeskukselta saatuihin tiloihin. Nyt suuria osia tiloista ollaan ottamassa arkistokäyttöön.

Voi olla, että Vakolta otettavat tilat sopivat parhaiten ja edullisimmin kaupunginarkistolle. Vakon kannalta katsoen tilojen pakko-otto olisi kuitenkin kiusallista ja heikentäisi merkittävästi opiston toimintaedellytyksiä. Opiston selvityksessä esitetty hätähuuto; "Siltä, jolla vähiten on, ollaan viemässä loputkin", kuvaa hyvin suomenkielisen opistoväen turhautumista vuosikausia kestäneeseen pompotteluun sekä eriarvoiseen kohteluun. Myös ulkopuolisia ihmetyttää Vakon alituinen sysiminen ja toisaalta vakolaisten sietokyky.

Kaupungin tulee kohdella sekä suomen- että ruotsinkielisiä kansalaisopistoja tasapuolisesti. Myös Valkon kansalaisopiston ja sen taustavoimien on aiheellista luopua ajopuun roolistaan ja ryhtyä selkä suorana puolustamaan perinteikästä opistoaan. (AH)

Hätäkeskuspäätös häilyy jälleen

Itä-Uusimaa ei ehkä saakaan valtioneuvoston jo kertaalleen lupaamaa omaa hätäkeskusta. Eilen sisäasiainministeriön pelastusylijohtaja Pentti Partanen ilmoitti, että sisäministeri Ville Itälän esityksestä valtioneuvostossa tehtyä päätöstä Uudenmaan kolmesta hätäkeskuksesta joudutaan säästöpaineiden takia tarkastelemaan uudelleen.

Alunperin keskuksia piti olla kaksi, mutta sen jälkeen valtioneuvosto arvioi, että Helsingin, Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan on syytä saada omat hätäkeskuksensa. Perusteluina olivat alueen kasvava väestömäärä ja ruotsinkielisten palveluiden turvaaminen. Uudenmaan hätäkeskusten määrä ratkeaa joko syksyllä budjettiriihessä tai sitä ennen heinäkuussa, kun sisäministeriö saa tietää budjettiraaminsa.

Loviisan hätäkeskuksen toiminnat on määrä siirtää uuteen keskukseen vuoteen 2006 mennessä. Olipa keskuksen sijoituspaikka sitten Porvoo, Kerava, Lohja, Tammisaari, Kirkkonummi tai joku muu, niin paikkaakin olennaisempi asia on keskuksen palveluiden laatu. Sijoituspaikan osalta voidaan joutua tekemään kompromissejä, mutta hätäkeskuksen kielitaitovaatimuksista sekä myös syrjäalueiden tuntemuksesta ei voida tinkiä. (AH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI