|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)
Verkkohyökkäys häiritsi Kelan, verottajan ja poliisin palveluita ? KRP: Ainoa epäilty menehtynyt (13.11.2018 14:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vahva influenssa A/H1N1-epäily Loviisan seudulla
24.07.2009Loviisan seudulla on muutama sikainfluenssa eli influenssa A/H1N1– tartuntaepäily, joista yksi on vahva epäily. Toistaiseksi tartuntaepäilyille ei ole saatu varmistusta, mutta varsinaisen influenssaepidemian arvellaan alkavan syksyllä. Tartuntojen torjumiseksi Loviisan terveyskeskuksessa aloitettiin HUS:n kättelemättömyyskampanja, joten asiakkaat voivat varautua siihen, ettei henkilökunta enää kättele tervehtiessään. Infektioriskin takia myös lehdet ja lastenlelut on poistettu terveyskeskuksen asiakastiloista.

Kättelemättä paras

-Tästä lähin lääkärit ja hoitajat tervehtivät asiakkaita kättelemättä, sillä käsien välityksellä tarttuu suurin osa taudeista, perustelee ylilääkäri Tero Taipale.
Terveyskeskuksen seinille kiinnitetään kättelemättömyyskampanjasta kertovia julisteita hämmennyksen välttämiseksi.
- Pyrimme osoittamaan kohteliaisuutta asiakkaille muilla tavoin. Helppoahan tämä ei ole henkilökunnallekaan. Eritoten meille vanhemmille lääkäreille kätteleminen on lähes automaattista, pohtii Taipale.
Influenssan lisäksi käsien kautta tarttuvat myös vatsataudit, norovirus ja sairaalabakteerit.
-Tavoitteena on säästää sekä inhimillisiä että taloudellisia resursseja. Syksyllä koulujen ja töiden alkaessa on odotettavissa varsin mittava influenssaepidemia, ja tartuntojen ehkäisemiseksi sairaalakulttuurissa on tehtävä muutoksia, Taipale arvioi. Kättelemättömyyden lisäksi olisi tärkeää muistaa pestä ja desinfioida käsiä. Terveyskeskuksen tiloissa desinfiointiin tarkoitettuja pumppupulloja on jo kaikkialla muualla paitsi asiakastiloissa.
-Asiakastiloihin pitäisi hankkia desinfiointiainetta annosteleva automaatti, mutta se vaati enemmän investointeja, sanoo Taipale. Tavalliset pumppupullot eivät sovi asiakastiloihin, jossa ne ovat alttiita tyhjennykselle ja ilkivallalle.

Omat kirjat mukaan

Loviisan terveyskeskuksessa on tehty muutoksia myös odotustiloihin. Lehdet ja lelut on poistettu käytäviltä infektioriskin vuoksi kokonaan.
-Olemme miettineet kuinka paljon infektiivistä materiaalia täällä kiertää kädestä käteen. Lehtiä lukiessa ihmiset nuolaisevat sormiaan ennen sivun kääntämistä, ja lapset purevat kirjojen kulmia.
Ylilääkäri kehottaakin ihmisiä ottamaan omat kirjat ja lelut mukaan pitkästymisen välttämiseksi. Vaihtoehtoisia viihdemuotoja kuten videon näyttämistä lapsille on myös harkittu.
- Resurssit eivät yksinkertaisesti riitä lelujen jatkuvaan puhdistamiseen. Terveyskeskuksissa ollaan oltu hyvin tarkkoja monissa asioissa, mutta odotustilat ovat aina olleet ”villiä aluetta”, kuvailee Taipale.
Odotustilat eivät ole ainoa alue, jossa infektoitunutta materiaalia liikkuu kädestä toiseen. Esimerkiksi reseptikaavakkeet tullaan ottamaan pois käytöstä ja korvaamaan sähköisillä.
-Täällä on eletty niin lintukodossa, koska muutoksiin ei ole ollut pakottavaa tarvetta. Mihinkään ylihössötykseen en halua kuitenkaan mennä. Riittää, että ihmisillä on tänne tullessaan omat tavarat, jotka he myös vievät mukanaan lähtiessään, Taipale painottaa.

Taudin kanssa on pysyttävä kotona!

Pahimman epidemia-aallon uskotaan käynnistyttyään kestävän muutamia viikkoja. Niiden aikana Taipale toivoo työnantajilta ymmärrystä sairaslomamenettelyiden suhteen.
-Jos epäilee tartuntaa, pitää soittaa terveyskeskukseen ja pysyä kotona. Lievissä tapauksissa käynti terveyskeskuksella on täysin turha, joten pyrimme antamaan ohjeet puhelimitse ja kirjoittamaan sairaslomaa hyvin tehdyn puhelinhaastattelun pohjalta, Taipale ohjeistaa.
Jos puhelinhaastattelussa selviää, että taudin oireet ovat keskivertoa voimakkaammat tai jos sairastunut henkilö kuuluu riskiryhmään, influenssa tutkitaan. Muut sairastuneet paranevat levolla.
-Tärkeintä on, että tartuntataudin kanssa pysytään kotona eikä sairastuteta lapun hakemisen takia viittä työntekijää lisää. Lapunhakureissu on lisäksi turhaa rasitusta sairastuneelle itselleen, Taipale korostaa.
Hän myöntää, että puhelimitse kirjoitetut sairaslomat antavat mahdollisuuden väärinkäytöksiin, mutta pitää riskiä hyvin pienenä hyötyihin nähden.
-Se riski on ottamisen arvoinen.

Sikainfluenssa pois yleisvaarallisten tautien listalta

Tällä hetkellä sikainfluenssa näyttää niin lievältä, ettei Taipale usko sen aiheuttavan suuria mullistuksia. Selvimmin epidemia tulee näkymään lisääntyneinä sairaslomapäivinä. Rokotteiden valmistumisesta ei ole tällä hetkellä tietoa, mutta Taipale toivoo, että rokotukset tullaan antamaan vain riskiryhmiin kuuluville.
-Olisi rahan haaskausta rokottaa koko väestöä, kun kyse on tavalliseen kausi-influenssaan verrattavissa olevasta taudista, hän huomauttaa.
Sikainfluenssa ollaankin poistamassa yleisvaarallisten tautien listalta, mikä tarkoittaa, että lääkkeet tulevat maksullisiksi ja tartunnan saaneista hoidetaan vain riskiryhmät.
Loviisaan on suunniteltu erillistä influenssavastaanottoa epidemian ajaksi, mutta sen käyttöönoton tarpeellisuudesta ei ole vielä varmuutta. Jos influenssavastaanotto otettaisiin käyttöön, ei sinnekään saisi saapua ilman puhelimitse tehtyä ajanvarausta.
-Yritetään näillä pelisäännöillä selvitä. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että perussysteemin pitäisi riittää, eikä jouduta ottamaan pandemiavalmiusohjelmaa käyttöön.
Loviisan terveyskeskuksessa on varauduttu jopa kolme kertaa tämän hetkistä sikainfluenssaa pahempaan pandemiaan.
-Valmiusohjelma suunniteltiin aikanaan lintuinfluenssa takia, Taipale kertoo.
Terveyskeskuksessa ympäristö voi tuntua aluksi hieman kolkolta, mutta Taipale muistuttaa, että muutosten taustalla on ajatus asiakkaiden ja henkilökunnan hyvinvoinnista.
-Lehtien ja lelujen poistaminen on ollut vähän niin kuin minun ideani, ja otan siitä täyden poliittisen vastuun, hän naurahtaa.
-Kättelemättömyyskampanja vaatii kyllä totuttelemista. Asiakkaatkin saavat muistuttaa meitä rutinoituneita lääkäreitä, toteaa ylilääkäri ja kättelee toimittajaa hyvästiksi.

Katariina Luoma

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI