|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suomalaisen GMO-viljelyn hyödyn korjaisivat monikansalliset agribisnesjätit
17.07.2009Jos Suomi sallii muuntogeenisen eli GMO-viljelyn, sen ainoat hyötyjät ovat MTK-Uusimaan puheenjohtajan Kallepekka Toivosen mukaan monikansalliset agribisnesjätit. –Kaikki haitat ja riskit jäävät tuottajien, kuluttajien ja viime kädessä koko suomalaisen yhteiskunnan kannettaviksi ja kustannettaviksi.

Toivonen oli useiden muiden asiantuntijoiden kanssa puhumassa keskiviikkona Pernajassa pidetyssä ”Kierrätetään ravinteita, ei muuntogeenejä” –tilaisuudessa. Tilaisuus oli osa GMO-vapaa Suomi –kiertuetta, jolla tähdätään siihen, ettei Suomessa sallittaisi muuntogeenistä viljelyä. Lakia GMO-, luomu- ja tavanomaisen viljelyn rinnakkaiselosta sorvataan parhaillaan.
MTK-Uusimaa on kehottanut kaikkia alueensa viljelijöitä pysymään GMO-vapaana. Näin ovat tehneet myös MTK-Kymi ja MTK-Kainuu. Tuottajajärjestön keskusliitto on sen sijaan ollut asiasta toistaiseksi vaitonainen.
–Muutamat lihatalot ovat jo jonkin aikaa tuoneet GMO-rehua maahan ja pyrkivät vaikuttamaan MTK:hon myönteisen GMO-kannan puolesta. Niin tuottajajärjestön luottamusmiesjohdossa kuin keskusliiton toimihenkilöiden johdosta löytyy useita GMO:hon positiivisesti suhtautuvia, mainitsi Toivonen. Hän muistutti, että MTK on kuitenkin etujärjestö, joka ajaa ennen kaikkea jäsenistönsä asiaa.
–Tutkitusti tiedämme, että vajaa 70 prosenttia tuottajista on GMO-viljelyä vastaan. Suomalaiset kuluttajat, joiden luottamuksesta viljelijät ovat täysin riippuvaisia, vastustavat GMO-ruokaa 75-prosenttisesti.
Toivonen uskookin, että keskustelun lisääntyessä ja koko suomalaisen elintarviketuotannon edun kirkastuessa selvemmin, MTK tulee vielä ottamaan tavoitteekseen Suomen julistautumisen GMO-vapaaksi maaksi.
Toivosen mukaan Suomi on tehnyt määrätietoisesti töitä laadukkaan ja turvallisen elintarviketuotannon puolesta. Esimerkiksi suomalainen kaura on arvostettu maailmalla. Myös suomalainen kuluttaja luottaa ja uskoo kotimaiseen tuotantoon ja sen paremmuuteen, vaikka se on useimmiten kalliimpaa kuin ulkomainen. Tämä hyvä maine voidaan Toivosen mielestä romuttaa nopeasti ja vaivatta esimerkiksi ryhtymällä viljelemään GMO-kasveja. Ne saastuttaisivat myös niin luomu- kuin tavaomaisen tuotannon, eikä GMO-viljelystä olisi paluuta nykyiseen.
–Miksi meidän pitäisi olla niin hölmöjä, että romuttaisimme hyvän maineemme. Tuottajien leivässä pysyminen on täysin riippuvainen suomalaisen kuluttajan luottamuksesta siihen, että kotimainen ruoka on parempaa kuin ulkomainen. Jos tämä luottamus horjuu, niin silloin suomalaiselle talonpojalle ei jää muuta tehtävää kuin laittaa hanskat naulaan.
GMO- viljelyä on perusteltu mm. kasvien myrkynkestävyydellä.
–Glyfosaatin kestävän tai hyönteismyrkkyä tuottavan GMO-kasvin viljelystä näillä leveysasteilla ei ole juurikaan saatavissa taloudellista eikä muutakaan hyötyä. Haitat ja riskit sen sijaan ovatkin toista luokkaa, huomautti Toivonen.

Geenitekniikka vielä T Ford –vaiheessa

Geenitekniikan riskeistä tilaisuudessa puhui solubiologiasta väitellyt tohtori Liisa Kuusipalo. Kuusipalo vertasi geenitekniikkaa autotekniikkaan ja hänen mielestään nyt ollaan vasta T Ford –vaiheessa.
–Yllätyksiä on vielä edessä.
Hän mainitsi, että GMO-kasvien myrkynkestävyys ja niiden oma hyöteismyrkkyjen tuotto näkyvät myrkkyjääminä kasveissa. Lisäksi saattaa syntyä myrkkyä kestäviä, vastustuskykyisiä rikkakasveja.
–GMO-tuotteita on ollut kymmenisen vuotta. Onko nälkä maailmasta loppunut, kyseli Kuusipalo ja vastasi, että ei ole.
–Esimerkiksi GMO-soija menee Eurooppaan sikojen rehuksi. Kehitysmaissa geenimuuntelua vastustetaan voimakkaasti, eikä ruoka-apuna tuotua geenimuunneltua ruokaa kaikkialla oteta edes vastaan.
Hän jatkoi, että Suomessa siirtogeenistä soijaa on ollut sikojen rehussa kaksi vuotta. Kuusipalo toivoikin, että tällaisen rehun käytön pitäisi näkyä lihapakkauksessa, jotta kuluttaja voisi kaupassa tehdä haluamansa ostopäätöksen. Merkintää ei kuitenkaan tarvitse olla. Sen sijaan niitä lihantuottajia, jotka eivät geenimuunneltua rehua käytä, on kehotettu mainitsemaan asiasta tuotteissaan. Se on Kuusipalon mielestä kuitenkin vähän ristiriitaista.
–Se on vähän sama asia kuin että limsapullon kyljessä olisi teksti ”Ei sisällä viinaa”.

”Leviää kuin hirvikärpänen”

Kuusipalo muistutti myös, ettei kunnollista, sukupolvelta toiselle menevää tutkimustietoa GMO-ruoan vaikutuksista sen enempää ihmisiin kuin luontoon ole.
–GMO-kasvi ei pysy erillään yhdellä pellolla, vaan se levittäytyy kasvamaan myös siellä missä ei pitäisi. Kukaan ei hallitse luontoon vapautunutta geeniä. Se leviää kuin hirvikärpänen tai lupiini.
GMO-kasveja ovat tällä hetkellä puuvilla, soija, maissi ja rapsi. Suomessa ensimmäisenä viljeltäväksi on veikkailtu tärkkelysperunaa.
GMO-vapaiksi maiksi ovat Euroopassa julistautuneet Itävalta, Puola, Kreikka, Ranska, Unkari, Luxenburg ja Norja.
Kierrätetään ravinteita, ei muuntogeenejä -kiertueen järjestää Biodynaaminen yhdistys, GMO-vapaa Suomi –kampanja ja Ekologiska odlarna på Åland.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI