|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Osa vanhemmista turhautui lastensa kouluun Valkossa
14.07.2009Tunne siitä, että huolia ei oteta vakavasti, turhauttaa osaa Valkon koulun lasten vanhemmista. Turhautuminen koskee muun muassa kiusaamisepäilyjä.

–Koululla käynnit eivät ole tuottaneet tulosta, kiteyttää Sonja Ilvetsalo-Koskinen. Hän suostui kommentoimaan Valkon koulusta noussutta hälyä, koska koulun suuntaan kritiikkiä osoittavat vanhemmat eivät halua kertoa kokemuksistaan omilla nimillään julkisuudessa. Ilvetsalo-Koskisen omat lapset eivät enää käy Valkon koulua.
–On väärin ajatella, että valkolaisten huolestuneiden vanhempien antama kritiikki olisi jonkinlainen osaan koulun henkilökuntaa kohdistuva ajojahti. Itse olen vakuuttunut siitä, että vanhemmat haluavat vilpittömästi sitä, että koulun ongelmat selvitetään ja käsitellään rakentavasti.
Ilvetsalo-Koskinen on keskustellut huolestuneiden vanhempien kanssa ja vakuuttaa, että tyytymättömyys kumpuaa useammasta kuin kahdesta perheestä.
Ilvetsalo-Koskinen on suomenkielisen koulujaoston jäsen. Hänelle on kerrottu, että vanhemmat ovat kääntyneet aiemmin myös koulun johtokunnan puoleen sen jälkeen kun yhteydenotot kouluun eivät ole tuottaneet tulosta.
–On erinäisiä sattumuksia ja lasten kokemuksia. Näiden perusteella on tullut tuntuma, ettei koulussa ole kaikki kuten kuuluisi olla.
Ilvetsalo-Koskinen lisää, että tärkeimpänä tavoitteena on lasten paras.
–Ei ole eduksi, jos vanhempien ja koulun yhteistyö ei suju. Tärkeintä on, että asiat selvitetään. Nyt ollaan ihmisten kokemusten ja kertomusten varassa. Kaikki ei ole koulussa hyvin.
Asioiden selvittämisen tekee hankalaksi myös se, että joissakin tapauksissa lasten ja vanhempien sana on koulun ammattihenkilökunnan sanaa vastaan.
Kovaa konkretiaa siihen, mitä koulussa oikein on tapahtunut, on vaikea saada, sillä vanhemmat eivät halua puhua omilla nimillään lehdessä tarkoista tapahtumista. Lisäksi ainakin osa vanhemmista kokee koulun kasvatusmetodit vanhanaikaisiksi. Ainakin yksi vilkas, mutta oppimiskykyinen oppilas on esimerkiksi eristetty muusta luokasta sermin taakse pitkäksi ajaksi.
Osa tyytymättömistä vanhemmista on uhannut siirtää lapsensa toiseen kouluun ongelmien vuoksi.

Koulun johtaja toivoo vanhempien kertovan ongelmista suoraan

Valkon koulun johtaja Hannu Purola on ihmeissään kritiikistä, jota hän pitää vain muutaman vanhemman esiin tuomana.
–Yllätyksenä epämääräiset vihjailut ovat tulleet. Olen huuli pyöreänä.
Purola lupaa kuitenkin aukaista koko umpisolmun ”viimeisen päälle”. Hänen mukaansa asiat on tarkoitus saada kuntoon ja selvittää, mistä kritiikissä on pohjimmiltaan kysymys.
Purolan mukaan jotkut vanhemmat ottivat ongelmat esiin viime syksynä pidetyssä vanhempainkokouksessa. Kritiikkiä tuli hänen mukaansa lähinnä rivien välissä, ainoastaan yksi vanhempi puhui asioista suoraan.
Purola aikoo yrittää selvittää koululaisten vanhempien mielipiteitä laajemmin heti töiden jälleen alkaessa tämän kuun lopulla.
–Aion soittaa jokaiselle vanhemmalle ja kysyä heidän mielipiteitään ennen kuin koulun johtokunta kokoontuu 6. elokuuta. Toivon vanhempien puhuvan avoimesti, kun soitan heille.
Purola aikoo viedä saamansa palautteen johtokunnan käsittelyyn.
Purola myöntää, että koulua vaivaa vuorovaikutusongelma. Hän arvioi tilanteen olleen pidemmän aikaa sellainen, että vanhemmat puhuvat asioista lähinnä keskenään.
–Sitten asiat paisuvat yli äyräiden.
–Jos vanhemmat kokevat, että mitään ei tapahdu, koulun henkilökunnan on otettava asiat esille.
Purolan mielestä vanhemmat eivät ole edenneet ongelmissaan tavallista reittiä, eli vieneet huoliaan ensin luokanopettajalle, sitten rehtorille ja sen jälkeen johtokuntaan.
–Kanavat ovat olemassa. Miksi niitä ei käytetä?
Hän ihmettelee myös sitä, miksi johtokunnan jäsen Vesa Peltoluhta ei ole tuonut tiedossaan olleita ongelmia johtokunnan käsittelyyn, jos niitä on ollut jo vuosia. Johtokuntaa Purola luonnehtii hyväksi ja asialliseksi.
–Parasta olisi, jos vanhemmat joilla on koulun suhteen kehittämisajatuksia, ottaisivat ne esiin henkilöstön kanssa kasvokkain.
Väitettä, jonka mukaan vanhemmat pelkäävät lastensa koulunumeroiden laskevan, jos he ottavat ongelmia esiin, Purola pitää absurdeina.
–Silloinhan olisimme ammattitaidotonta väkeä. Perustelu on kaukaa haettu, sillä vanhemmilla ja koululla on sama tavoite, oppilaiden paras.
–Syntyy pattitilanne, jos asioita ei uskalleta ottaa esille tai uskotaan ettei mitään kuitenkaan tapahdu.
Peltoluhta kertoo ottaneensa johtokunnassa esiin yksittäisiä tapauksia jossakin vaiheessa. Hän kertoo kuulleensa ongelmista vuosien mittaan yhä useammin. Johtokunnan jäsenet ovat hänen mukaansa kuitenkin yrittäneet ratkoa asioita kukin yksikseen.
–Viimeisen vuoden aikana asioista on johtokunnassa keskusteltu. Keskusteluksi tämä räjähti vasta ensimmäisen, Östran, lehtijutun jälkeen. En ole tiennyt, miten systeemi menee, Peltoluhta tunnustaa.

Lisää kouluavustajia

Koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti kesäkuun lopulla, että Valkon koulun alkuopetuksen yhdysluokka jaetaan. Tähän saakka I ja II luokka ovat toimineet yhdysluokkana. Viime vuoden esikouluryhmä ja ykkösluokka olivat keskimääräistä levottomampia, joten syksyllä I luokalle tulee 11 oppilasta ja II luokalle 10 oppilasta. Kakkoselle saadaan sekä yksi henkilökohtainen avustaja että yksi yleisavustaja. Lisäksi yhden yleisavustajan saa tarpeen mukaan myös kuudes luokka.
Purola korostaa, että kaksi avustajaa kymmentä oppilasta kohti on paljon.
–Oppilaat saavat enemmän tukipalveluja kuin Harjuntaustan koulussa.
Alkuopetusryhmässä ei kuitenkaan ole yhtäkään erityisoppilasta. Oppimisvaikeuksia ei koulun oppilailla juuri ole. Oppimisvaikeuksia poteville on tarkoitettu Harjuntaustan koulu.
–Ideaali tilanne olisi, että erilaisille oppijoille voitaisiin perustaa oma, 6-8 oppilaan ryhmä. Tällaista on esitetty, mutta asia ei ole edennyt.
Purola toivoo, että erilaisten oppijoiden ryhmiä saadaan siinä vaiheessa, kun uusi Loviisa perustetaan ja oppilasmäärät kasvavat kaupungissa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI