|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vaarallinen koulutie hirvittää lasten vanhempia
07.07.2009Pernajan pohjois- ja itäosissa asuvien suomenkielisten lasten vanhempia huolestuttaa ensi syksy. Silloin 4.-6. –luokkalaisten alakoululaisten pitäisi alkaa kulkea vuorobussilla kouluun Loviisaan. Tähän saakka heidät on kuljetettu Koskenkylän suomenkieliseen kouluun koulutaksin kyydissä.

Lapset joutuvat ylittämään kapean ja mutkaisen Lapinjärventien bussipysäkille kulkiessaan tai bussille mennessään. Suojateitä ei pysäkkien kohdalla ole, ja nopeusrajoitus vaihtelee 60-80 kilometriin tunnissa. Käytännössä nopeudet nousevat rajoituksia korkeammiksi.
Tarja Jannulan Pinja- tyttären on määrä siirtyä Loviisan Länsiharjun kouluun neljännelle luokalle. Pinja joutuu kulkemaan ensin kilometrin verran Skinnarbyntietä Lapinjärventielle bussipysäkille. Bussista tullessaan Pinjan on ylitettävä Lapinjärventie. Näkyvyyden vasemmalle peittää tiukka mutka. Tiellä on 80 kilometrin tuntinopeusrajoitus. Kun säiliöauto pyyhältää mutkan takaa ohi, aikuistakin heilauttaa töpäkkä ilmavirta. Katuvalaistusta ei ole kummallakaan tiellä, ei myöskään pientareita.
Loviisassa Pinja saattaa joutua odottamaan kyytiä kotiin ehkä parikin tuntia.
–Minulla ei ole liukuvaa työaikaa, niin että voisin saattaa Pinjan bussille ja bussilta. Tähän saakka koulutaksi on hakenut ja tuonut tytön omaan pihaan.
Koulutaksi vie jatkossakin ruotsinkielisiä lapsia sekä Haddom skolaan että Koskenkylään. Ainakin tähän saakka koulutaksissa on ollut tyhjää tilaa.
Tarja Jannula on tehnyt oikaisuvaatimuksen Pernajan kunnanhallituksen 1.6. tekemästä päätöksestä, jossa lähikouluksi osoitettiin Länsiharjun koulu. Loviisan koulutuskeskus antoi päätöksen tiedoksi 24.6. päivätyllä kirjeellä, jonka posti toi viime viikon lopulla. Asian tiimoilta neuvotaan ottamaan yhteyttä kun koulut alkavat.
Tarja Jannula on ihmeissään. Hän hämmästelee päätöksen myöhäistä tiedoksi antamista. Oikaisuvaatimuksessa vedotaan siihen, että kunnanhallitus ei voi tehdä päätöstä asiassa. Pernajan sivistyslautakunta oli aiemmin täpärän äänestyksen jälkeen päättänyt, että lasten vanhemmat voivat jatkossakin valita lähikouluksi Koskenkylän jos niin haluavat. Lautakunta alisti ratkaisun kuitenkin vielä kunnanhallitukselle, joka päätyi toisenlaiseen päätelmään. Koulun vaihtamista Jannula ei vastusta, ainoastaan sitä, että lapsen koulutiestä tulee nykyistä paljon vaarallisempi.

Vaarallisesta tiestä tuli päätöksellä turvallinen koulutie

Myös Pernajan Hopomissa asuvaa Armi Lindelliä huolestuttaa. Armi Lindellin tyttären Ennin lähikoulu olisi vielä vuosi sitten ollut Koskenkylän koulu, mutta kuntafuusion vuoksi kunnan pohjoisten kylien suomenkielisten lasten lähikouluksi päätettiin Pernajan koululautakunnassa Koskenkylän koulun sijasta Loviisan Länsiharjun koulu.
Armi Lindell ihmettelee, miten Pernajan kunnan vaaralliseksi katsoma Lapinjärventie muuttui Loviisassa alakoululaisille turvalliseksi.
–Millä perusteella Loviisassa on päätetty, että tie on turvallinen? Ihmeellistä touhua Loviisan suunnalta.
Pernajan kunta on jo parinkymmenen vuoden ajan vedonnut Uudenmaan tiepiiriin kevyen liikenteen väylän rakentamiseksi Gislomista Hardomiin. Väylää odoteltaessa Haddomin kohdalle on rakennettu liikenteenjakajat ja laskettu nopeusrajoitus 50 kilometriin tunnissa. Hardomissa Hopomintien risteyksen kohdalla nopeusrajoitus muuttuu Lapinjärveltä tultaessa hieman ennen bussipysäkkejä 80 kilometristä 60 kilometriin tunnissa. Hidasteita tai suojatietä ei ole. Molemmista suunnista näkyvyyttä haittaa kaarre.
–10-12 –vuotias on mennyttä, kun auto sattuu kohdalle lapsen ylittäessä tietä. Miten pienen koululaisen näkee pimeällä? Minne hän väistää vaikkapa lumiauraa, sillä pientareita ei ole?
Armi Lindell ihmettelee, tuleeko taksikyydin vaihtamisesta bussikuljetukseen todellista säästöä, sillä lain mukaan kunta on velvollinen järjestämään lapselle toimintaa vuorobussin odotusajaksi.
Armi Lindellkään ei vastusta lähikoulun vaihtumista Koskenkylästä Länsiharjulle, mutta koulukuljetusten heikkeneminen harmittaa.
Armi Lindell odottaa viidettä lastaan. Hassulta tuntuu sekin, että Määrlahteen siirtyvään eskariin lapset kuljetetaan aikanaan kotipihasta taksilla, mutta vanhempi sisarus ei kyytiin pääse, vaan hänen on käveltävä Lapinjärventien varteen odottamaan vuorobussin saapumista.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI