|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Teräsvaari on lentänyt seitsemän vuosikymmentä
03.07.2009Tennisveteraanien kisoihin Loviisassa taas kerran osallistunut Ola Forsberg, 88, tuntee lentämisen hurman ja myös siihen joskus liittyvän tragiikan.

Hän on juuri käynyt asianmukaisessa lääkärintarkastuksessa ja aikoo jatkaa lentämistä. Hän arvelee, että on lajissaan vanhin Suomessa. Jatkolupaan vaadittava tarkastuslento on vain tehtävä pyöräkoneella, mistä pirteä veteraani ei erityisemmin tykkää. Hänen varttuneen iän rakkautensa on vesitaso.
-Jos vain pystyn hankin kevyen vesilentokoneen ja lennän Suomen kauniissa meren saaristossa. Ja jos kyllästyn siirryn meidän kauniille järville, hän kertoo ja harmittelee, miten nuivasti Suomessa suhtaudutaan vesitasoihin toisin kuin Kanadassa.
Forsbergille vesilentokone on yhtä suuri elämys kuin jatkosodanaikainen syöksypommikone Junkers JU-88 ja Finnairin ensimmäinen suihkumatkustajakone, ranskalainen Caravelle.
Hänellä on aina mukanaan kauniisti patinoitunut, mustakantinen lupakirja. Se on kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön lentokoneohjaajan lupakirja vuodelta 1940.
Ennen kuin nuori teinipoika pääsi näin pitkälle hän oli käynyt Suomen Ilmailuliiton kurssin. Sen läpäisseiden piti antaa sitoumus siitä, että he astuvat Ilmavoimiin, jos kutsu käy.
-Minulle oli itsestään selvää talvisodan jälkeen, että hakeudun kurssille.
Forsberg läpäisi karsintakokeen ja aloitti opiskelun Vaasassa yhdessä 39 muun nuoren oppilaan kanssa.
-Kurssi oli loppua minun osaltani heti alkuun. Minulla on hirveän huono paikallisvaisto, josta olen aina kärsinyt. Eksyin lennolla Vaasan eteläpuolella ja tein pakkolaskun rantaniitylle, jossa väki oli heinänteossa.
Opettajien tarkastelussa kaikki pakkolaskuun liittynyt oli kuitenkin mennyt niin mallikelpoisesti, että oppilas Forsberg sai jatkaa.

Sota edessä

Keväällä 1941 tuli sitten kutsu Ilmavoimien palvelukseen. Ola Forsberg komennettiin Kauhavalle upseerikurssi numero 13:sta, jolla opiskeli yli 100 tulevaa sotilaslentäjää. Kurssi oli suurin koskaan Kauhavalla järjestetty.
Kurssilaiset oli jaoteltu kolmeen ryhmään. Ola Forsbergin ryhmä sijoitettiin kokonaisuudessaan pommikoneisiin.
Hän toimi ensin jo talvisodasta tutun Bristol Blenheimin ohjaajana.
Sotalennoilla Forsbergilla oli omien sanojensa mukaan uskomaton tuuri, että yleensä säilyi hengissä, eikä loukkaantunut vakavammin.
Vakavin tapaus sattui ensimmäisellä yksinlennolla Jyväskylän Luonnetjärvellä.
-Tein Blenheimilla huonon laskun. Kone pyöri kolmesti ympäri ja hajosi täysin.
Toisen kuperkeikan jälkeen ohjaamon pleksit hajosivat, Forsbergin turvavyö katkesi ja hän lensi ulos. Kone pyöri vielä kerran ympäri ja sitten tuli hiljaista.
-Kävelin katsomaan jälkiä. Ohjaamo oli täysin murskana. Tässä tapauksessa kävi suurin tuuri.
Forsberg siirrettiin ohjaajaksi kaksimoottorisiin Junkers JU-88 syöksypommituskoneisiin.
-Täysin uskomaton laite. Sillä ei ollut mitään yhteistä Blenheimin kanssa.
Kun englantilaista alkuperää olevassa Blenheimissa oli kolmimiehinen miehistö ja pommikuorma 800 kiloa saksalaisen Junkersin nelihenkinen miehistö saattoi maksimissaan kuljettaa 3,6 tonnin pommikuormaa. Forsberg muistelee, että hänen lennoillaan pommikuorma oli yleensä 1,5 tonnia.
Pommitus tapahtui syöksypommituksena.
-Junkersissa oli syöksyjarrut, mutta ne otettiin pois, koska syöksykulma ei paljon vaikuttanut osumatarkkuuteen.
Jatkosotaa seurannut Lapin sota jäi luutnantti Forsbergilla lyhyeksi, sillä sotaa jatkoi vain vakinainen henkilöstö.

Aeron leipiin

Ura paperin ja selluloosaan myyntityössä maailmalla jäi vain vuoden mittaiseksi. Vanha Aeron lentokapteeni Wolmar Laurila houkutteli Forsbergin jatkamaan lentämisen parissa.
Ja veri veti Forsbergin Aeron ensimmäiselle perämieskurssille, joka alkoi tammikuussa 1948.
Helsinki-Vantaan, silloisen Seutulan, lentokenttää ei ollut ja Malmin kenttä oli vapautunut äskettäin liittoutuneitten valvontakomissiolta takaisin siiviili-ilmailun ja Aeron käyttöön.
Valtiollinen lentoyhtiö oli hankkinut halvalla Yhdysvaltain ylijäämävarastoista DC-3-koneiden laivaston.
Yksi kurssin opettajista tokaisi, että valmistuminen kaksimoottorisen DC-3:n miehistöön olisi elämäntehtävä. Forsbergia hymyilyttää vieläkin tokaisu. Vähänpä opettaja aavisti, millaisin harppauksin myös siviili-ilmailu alkoi kehittyä.
Forsberg lensi ilmailun suurimman legendan DC 3:n perämiehenä seitsemän vuotta ja hän oli viimeisiä, joista tehtiin DC-3:n kapteeni.
-Kapteenina lensin DC-3:lla 1.500 tuntia.
Seutulan kentän valmistuminen aloitti 1950-luvun alussa Aerossa uuden aikakauden. Ola Forsberg oli perämiehenä hakemassa Kaliforniasta yhtiön toista Convair Metropolitania.
Konetyyppi oli toista maata kuin DC-3. Siihen mahtui tuplamäärä matkustajia, yli 40, ja sisätilat olivat paineistetut, joten sillä lennettiin pilvien yläpuolella. Nopeus oli yli 400 kilometriä tunnissa.

Uskomaton ranskatar

Convair oli ammatillisessa mielessä suuri hyppäys, mutta niin oli myös Aeron ensimmäinen suihkukone, ranskalainen Caravelle, joista ensimmäiset lensivät 1950-luvun lopussa Finnairiksi muuttuneen yhtiön väreissä 1960.
-Caravelle oli uskomattoman hyvä kone. Paras, millä olen lentänyt. Sen liitokyky oli uskomaton ja siksi se oli helpommin ohjattavissa huonon sään laskuissa.
Pääohjaaja Olli Puhakka oli antanut työohjeen, että aina on mahdollista käydä katsomassa, onko laskeutuminen todella mahdollista ja Forsbergin mukaan Finnairin lentäjät päättivät yleensä laskeutua.
-Keski-Euroopassa levisi sanonta ”Finnair lentää silloin kun varikset ovat maassa”. Forsberg oli liikennelentäjien yhdistyksen puheenjohtajana, kun sattuivat suomalaisen siviililentotoiminnan pahimmat onnettomuudet Koivulahdessa Vaasan lähellä 1961 ja Maarianhaminassa 1963. Kummassakin tapauksessa kotimaanlennolla ollut DC-3 vuorokone syöksyi maahan. Vain Maarianhaminan onnettomuuskoneesta selvisi kolme ihmistä hengissä. Kaksi heistä oli matkustajia ja yksi lentoemäntä, joka jatkoi uraansa onnettomuuden jälkeen.
Forsbergia painaa vuosikymmenten jälkeen ratkaisu, jonka hän puheenjohtajana teki koskien Koivulahden onnettomuuskoneen kapteenia.
Hänelle kerrottiin jonkin aikaa ennen onnettomuutta, että kapteeni oli Lontoossa jättänyt lupakirjansa baariin. Forsbergia vaadittiin erottamaan pilotti jäsenyydestä. Hän kuitenkin katsoi, että rike ei ollut niin raskas, että erottaminen olisi ollut tarpeen.
Tutkintalautakunnan loppuraportin mukaan lentäjät olivat nauttineet alkoholia onnettomuutta edeltäneenä yönä.
-Koivulahti ei koskaan häivy mielestäni. Teinkö silloin virheen vai en.
Raskasta oli myös silloin, kun Forsberg liikennelentäjien kansainvälisen liiton Ifalpan varapuheenjohtajana joutui selvittelemään ensimmäistä suurempaa lentokonekaappausta 1960-luvun lopulla Algeriassa. Hän sai selvitellä paria sataa kaappausta ennen kuin siirtyi kansainvälisen Ilmakuljetusliiton Iatan palvelukseen Geneveen 1973 ja jäi Finnairista eläkkeelle 52-vuotiaana.

Sovun rakentajaksi

Uuden uran taustalla oli Forsbergin hyvän ystävän Knut Hammarskjöldin pyyntö. Hän tarvitsi Ifalpan puheenjohtajaa avukseen.
Iata ja Ifalpa eivät olleet minkäänlaisissa väleissä, koska kaksi suurta amerikkalaista yhtiötä ei sulattanut lentäjien liittoa lainkaan. Näin siitä huolimatta, että Ifalpa ei ole ammattiyhdistys, vaan se keskittyy puhtaasti lentoturvallisuuteen.
Forsberg oli pääjohtajan oikea käsi ”ilman auktoriteettia”.
-Knut ja minä teimme kaikkemme, että saataisiin syntymään kansainvälisiä sopimuksia. Niitä sitten saatiin aikaan viisi kappaletta.
Iatan jälkeen Ola Forsberg oli vielä pari vuotta liike-elämässä, mutta ei viihtynyt.
Sen sijaan Genevessä hän ja perhe ovat viihtyneet.
Kolmesta tyttärestä kaksi halusi ja on myös ryhtynyt lentoemänniksi. Mutta he myös noudattivat isän vaatimusta ja valmistuivat Hankenilta.
-Sanoin takaportti pitää olla. Hankitte toisen ammatin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI