|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Juhannusvesillä tärkeintä veneen ja kuljettajan kunto
18.06.2009Itä-Uudenmaan PTR-viranomaiset (poliisi, tulli ja raja) järjestivät lauantaina 6. kesäkuuta ”kesänavauksen” Sipoon saaristossa, Kaunissaaren ulkoilupuistossa ja Pirttisaaren merivartioasemalla. Viranomaiset ovat jo täyttä päätä valmistautumassa juhannuksen vieton valvontaan maalla, merellä ja ilmassa. Eräs jännitysmomentti on juhannuspyhien sää ja sen vaikutus ihmisten käyttäytymiseen. Viranomaisille tärkeintä kaikissa olosuhteissa on ihmisten, ympäristön ja omaisuuden turvaaminen.

Älä sekoita Kaunissaaria

Suomalaisten mielikuvitusrikkautta tai oikeastaan mielikuvitusköyhyyttä kuvaa se, että Suomenlahdeltakin löytyy useita samannimisiä saaria. Jo pelkästään Kaunissaaria löytyy useita. Pirttisaaren merivartioaseman vartioupseerin, luutnantti Elmeri Rytkösen mukaan onnettomuuden sattuessa on kerrottava sijainti mahdollisimman tarkasti.
- Hätänumeroon tehty avunpyyntö välittyy meripelastuskeskuksen kautta meille ja avun perille saamiseksi on kerrottava paitsi saaren nimi, myös se, missä kunnassa ja kylässä kyseinen saari sijaitsee. Paikan koordinaatit auttavat tarkentamaan sijainnin nopeimmin. Kiiretilanteessa ei pelastajilla ole aikaa arpoa, mihin päin Suomenlahtea lähdettäisiin.
Sipoon saariston Kaunissaari sijaitsee 22 kilometriä Helsingistä itään, lähes ulkomerellä. Saaren ulkoilupuisto perustettiin vuonna 1959, joten tänä vuonna juhlitaan 50-vuotispäiviä. Kaunissaari on kaksi kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä. Saaressa on kallioisia ja kivikkoisia rantoja sekä upeita hietikoita. Alueella on monipuolinen eläin- ja kasvikunta ja hyvät kalastusvedet. Saaressa käyskennellessään on vaikea uskoa kävelevänsä Helsingin maaperällä, sillä metsä muistuttaa lähinnä kainuulaista korpea. Jotkut kävelytiet puistonpenkkeineen tuovat mieleen jopa Viipurin Monrepos´n puiston.
Kaunissaari on varattu ulkoilu- ja virkistyskäyttöön. Saaressa on lukuisia enemmän tai vähemmän pysyviä asumuksia, lähinnä telttoja. Telttapaikan hinnalla saa majoittua raittiiseen ulkoilmaan merinäköalan äärelle. Vierasvenesataman hulppeasta venekalustosta päätellen on Kaunissaari myös varakkaamman väestön suosiossa.
Kaunissaari on tulevanakin juhannuksena erittäin suosittu juhlapaikka. Juhlan kunniaksi paikalle saapuu myös lukuisia järjestysmiehiä mantereelta. Edellisien vuosien kokemus on osoittanut, että meteliä tulee piisaamaan ja varsinkin nuoriso innostuu juhannusyönä.

Merellä myös nopeusvalvontaa

Luutnantti Elmeri Rytkönen on pitkän linjan vesilläliikkuja. Varusmiespalveluksensa hän suoritti laivastossa ja sen jälkeen vierähti nelisen vuotta kauppalaivoilla. Rajavartiolaitoksen palvelukseen tämä loviisalaismies hakeutui parikymmentä vuotta sitten. Rytkösen mukaan merivartioinnissa työtehtävät ovat vähintäänkin vaihtelevia.
- Nopeusvalvontaa, puhallutuksia, varusteiden tarkastuksia, vesilläliikkujien auttamista ja sen semmoista. Juhannuksena työtehtävät tietysti vaihtelevat laidasta laitaan.
Nopeusvalvontaa varten vanhemman merivartijan Erkka Kaitalan kuljettamasta veneestä löytyy nopeusvalvontatutka. Rytkönen, Kaitala ja kolmas miehistön jäsen, merivartiomestari Tuomo Aaltonen ovat Pirttisaaren merivartioaseman miehiä. Pirttisaari kuuluu Suomenlahden merivartioston Kotkan merivartioalueeseen.
Moottoritehojen kasvettua on veneiden nopeus kasvanut oleellisesti. Väylien nopeusrajoituksia valvotaan luutnantti Rytkösen mukaan käytännön syistä.
- Isot ja tehokkaat veneet jättävät plaaniin noustessaan huomattavan korkean peräaallon. Väylillä nopeusrajoitus on merkitty noin neliömetrin kyltillä ja sen pitäisi kyllä sattua kaikkien silmiin. Nopeusrajoitus on vedetty varsin alas, jopa yhdeksään kilometriin tunnissa juuri siitä syystä, että silloin veneen peräaallon vaikutus laitureihin tai vaikka lintujen pesintärauhaan on pienin. Tärkeää on myös turvata kapeiden kohtien, satama-alueiden ja väylien poikittaisliikenne.

Juhannusvesillä vaanii moni vaara

Vaikka huono juhannussää perinteisesti säästääkin monelta hukkumiselta, toivoo luutnantti Rytkönen juhannuksenviettäjille aurinkoista ja lämmintä kesäkeliä.
- Jos päätetään viettää juhannus merellä, on tärkeää valita kuski jo etukäteen. Kuskiksi valitun on osoittauduttava luottamuksen arvoiseksi ja oltava täydessä ajokunnossa siinä vaiheessa kun juhlat on juhlittu ja kotimatka alkaa. Liian usein käy niin, että päiväkausien juhlinnan jälkeen ryhdytään arvioimaan kuka mahtaa olla ajokunnossa ja kuka ei.
Promilleraja vesiliikenteessä on tätä nykyä tasan yksi promille. Rytkösen mukaan tämä ei ole kiveen hakattu raja.
- Jos kuljettajan kyky kuljettaa venettään on olennaisesti huonontunut, saattaa syyte vesiliikennejuopumuksesta rapsahtaa vaikka promillet eivät täytykään.
Kuljettajan kunnon lisäksi myös veneen kunto on tärkeä.
- Kaluston täytyy olla kunnossa. Joka iikalle on löydyttävä sopivan kokoiset pelastusliivit ja lisäksi sammuttimen on oltava toimintavalmis ja tarkastettu. Pelastusliivit olisi hyvä pitää päällä, sillä kahden veneen törmätessä yhteen on avoveneessä olijan vaarana sinkoutua mereen. Jos samalla kopsauttaa päänsä veneenlaitaan, on hukkuminen lähellä, jos liivit eivät ole pitämässä pinnalla. Vaikka venekalusto on parantunut ja moottoriteho noussut, näkee vielä silloin tällöin tapauksia, joissa venettä ei ole jostain syystä muistettu huoltaa tai huollattaa. Huollettu vene on käyttövarma ja vie todennäköisemmin perille. Matkanteon katkaisee aina silloin tällöin myös polttoaineen loppuminen.
Luutnantti Rytkösen puheista kuultaa vuosikausien kokemus ja monenlaisten juhannusten näkeminen. Hän muistuttaa kuitenkin että pohjimmiltaan kysymys on iloisesta keskikesän ja valon juhlasta.
- Sanoisin, että jos ottaa muut vesilläliikkujat huomioon ja lähtee liikkeelle hyvällä mielellä, niin se vie jo aika pitkälle. Tällä tavalla toimien juhannuksesta jää hyvä mieli ja muisto myös lapsille tulevaisuuden opiksi.

Markku Lautamäki

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI