|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Itä-Uudenmaan yritykset kärkkyvät osia yli miljardin euron aliurakoista

23.05.2003Yli sata viidennen ydinvoimalan alihankinnoista kiinnostunutta yritysten edustajaa kokoontui eilen kauppakamarin alihankintaseminaariin Loviisaan pohtimaan mahdollisen miljardi-investoinnin merkitystä seudun elinkeinoelämälle.


– Viidennen ydinvoimalaitoksen rakentaminen Loviisaan olisi merkittävä piristysruiske korkeista työttömyysluvuista kärsivälle seutukunnalle sekä koko Etelä-Suomen elinkeinoelämälle. Noin 1,7 – 2,5 miljardin euroa maksava ydinvoimalaitos on Suomen teollisuushistorian suurin yksittäinen investointi.

– Uuden ydinvoimalaitoksen kotimaisuusasteen arvioidaan olevan yli 50 prosentin luokkaa, jolloin se avaisi suomalaisyrityksille mahdollisuudet noin miljardin euron alihankintasopimuksiin, arvioi Helsingin kauppakamariin kuuluvan Loviisan kauppakamaritoimikunnan puheenjohtaja Tapani Myllys.

Teollisuuden Voima Oy (TVO) käsittelee parhaillaan uuden ydinvoimalan tarjousasiakirjoja. Päätökset valittavasta reaktorityypistä ja –toimittajasta tehdään TVO:ssa vuoden loppuun mennessä. Samalla yhtiö päättää myös rakennetaanko seuraava ydinvoimalaitos Loviisan Hästholmeniin tai Eurajoen Olkiluotoon. Reaktoritarjouksia TVO on saanut ainakin ranskalais-saksalaiselta Framatome ANP:ltä, venäläiseltä Atomstroyexportilta sekä amerikkalaiselta General Electriciltä. Tilaisuudessa TVO:n yksikköpäällikkö Tapio Saarenpää ei yhtiön linjaan vedoten kommentoinut mitenkään kilpailuasetelmaa eikä sitä onko tarjouksia tullut muilta kuin kolmelta yhtiöltä.

Reaktorivalmistajat esittäytyivät

Kaikilla kolmella reaktoritoimittajalla on Suomessa omat toimistonsa. Venäläistä Atomstroyexportia (ASE) seminaarissa edusti tytäryhtiö Oivavoima Oy:n toimitusjohtaja Jari Anttila. Hän korosti erityisesti Loviisassa saatuja hyviä kokemuksia suomalais-venäläisestä ydinvoimahankkeesta sekä arveli, että venäläisvaihtoehdossa suomalaisen työn osuus on kaikkein suurin. ASE toteuttaa parhaillaa viittä uutta VVER-tyyppistä ydinvoimalaa Kiinassa, Intiassa ja Iranissa. Ranskalais-saksalaista Framatomea esitteli Oy Soffco Ab:n myyntijohtaja Jaakko Toppila. Hänen mukaansa Framatomen tapauksessa suomalaisen työn osuus on 40 - 60 prosenttia.

– Alihankkijoiden kannattaisi yhdistää resurssejaan ja verkottua, jolloin on mahdollisuus saada hoidettavaksi suurempia kokonaisuuksia, Toppila neuvoi. Hänen mukaansa hanke on niin suuri, että Suomesta loppuvat hitsarit kesken.

"Loviisan vahvuutena sijainti"

Myös amerikkalaista General Electriciä edustanut GE Energy Finland Oy:n toimitusjohtaja Antti Kotisaari korosti verkottumisen merkitystä. Hän myönsi, että Loviisan vahvuutena sijoituspaikkakilvassa on sijainti lähellä Helsinkiä. Seminaarissa TVO:n yksikön päällikkö Tapio Saarenpää kertoi ydinvoimaprojektin etenemisestä. Saarenpään mukaan ydinvoimalan omistajiksi on tunkua, ja kymmenistä yrityksistä on tullut tiedusteluja mahdollisuksista päästä mukaan sijoittamaan ydinvoimahankkeeseen.

Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton Pertti Salminen esitteli viidennen ydinvoimalan alihankintaverkostoa. Suomalaiset yhtiöt ovat hänen mukaansa olleet verrattain passiivisia tarjoamaan palveluksiaan ydinvomahankkeelle.

– Ydinvoimalan aliurakoissa on useita eri laatutasoja. Turvallisuusluokkia on kolme. Monille yrityksille on liian kallista ja vaativaa päästä ensimäiseen turvallisuusluokkaan, mutta isoja alihankintoja on myös alemmissa luokissa sekä urakoita, joilla ei ole ydinturvallisuusmerkitystä. Niistä urakoista kannattaa kilpailla, rohkaisi Salminen.

Loviisan voimalaitoksen johtaja Arvo Vuorenmaa valotti toimivan voimalaitoksen alihankintojen verkostoa. Tilaisuuden alussa kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoi Loviisan kaupungin valmiuksista uuden laitoksen rakentamiseen.

– Loviisan seudun yrityksillä on hyvät valmiudet osallistua uuden ydinvoimalaitoksen aliurakoihin sekä alihankintoihin. Seudulta löytyy lähes 2000 yritystä valmiina palvelemaan alueelle saapuvia uusia yrityksiä sekä asukkaita. Tarjontaa täydentää vielä lähistöllä sijaitsevien aluekeskusten; Porvoon, Kotkan, Kouvolan ja Lahden monipuolinen yritysverkosto. Myös 90 kilometrin päässä sijaitsevan Helsingin seudun palvelutarjonta on vain alle tunnin ajomatkan takana, kertoi Tapani Myllys. Hänen mukaansa Loviisan vahvana valttina ydinvoimalakilvassa on juuri erinomainen sijainti sekä hyvät palvelut.

Satoja miljoonia euroja jää seutukunnalle

Ydinvoimahankkeen nelivuotisen rakennusvaiheen suorat työllisyysvaikutukset ovat toimitustavasta riippuen 11.000 – 13.500 henkilötyövuotta. Lisäksi alihankintojen ketju synnyttää talouteen välillisiä vaikutuksia, joiden arvioidaan merkitsevän noin 16.500 – 20.250 henkilötyövuoden suuruista työllisyysvaikutusta. YVA-selvityksen mukaan Loviisan talousalueella hankkeen arvioidaan tarjoavan työtä noin 2.700 - 5.900 henkilötyövuotta. Hankkeen rakennusaikaiset verotulot talousalueen kunnille ovat yhteensä luokkaa 12 - 15 miljoonaa euroa. Käyttövaiheen alussa tuloveron lisäyksen on arvioitu olevan miljoonan euron luokkaa ja kiinteistöveron lisäyksen keskimäärin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Hanke kääntää Loviisan väestön nykyisen muuttotappion lieväksi muuttovoitoksi. Seudun asukasluvun oletetaan lisääntyvän pysyvästi noin 300 - 330 asukkaalla. Käyttövaiheessa uuden laitoksen on arvioitu työllistävän seudulla suoraan ja välillisesti 250 - 270 henkilöä vuodessa 15 ensimmäisen käyttö-vuoden aikana. Voimalan vuosittainen huolto työllistää laitoksen ulkopuolista työvoimaa 800 - 1.000 henkilöä ja lisää alueen palvelujen kysyntää.

Tiukat laatuvaatimukset alihankkijoille

– Nykyisellä ydinvoimalaitoksella on ollut merkittävä positiivinen vaikutus seudun elinkeinoelämälle ja hyvinvoinnille yleensä. Kolmannen yksikön rakentaminen olisi huomattava piristysruiske seudun kehitykselle. Rakennushankkeella olisi laaja työllistävä vaikutus koko maakunnassa. Myös asukkaiden hyvinvointi ja ostovoima lisääntyisivät. Varsinkin palveluyritykset hyötyisivät merkittävästi uudesta ydinvoimalasta. Tosin kasvava kysyntä saattaisi tilapäisesti nostaa kustannuksia kiinteistömarkkinoilla ja muussakin toiminnassa, arvioi Myllys.

Alihankintayritysten valintaan vaikuttavat ensisijaisesti yritysten hintakilpailukyky ja halu panostaa ydinvoimalarakentamisen laatu- ja osaamisvaatimukset täyttäviin toimituksiin. Vaikka laitosyksikön tärkeimmät osat kuten reaktori, turpiini ja generaattori hankintaankin ulkomailta, merkitsee hanke suuria alihankintamahdollisuuksia myös pienemmille suunnittelu-, palvelu- ja laitetoimittajille. TVO:n mukaan ensimmäisenä työvaiheena alkavat alueen infrastruktuuriin liittyvät työt. Niihin kuuluvat muun muassa alueen raivaus- ja tasaustyöt sekä tiestön parannukset.

Voimalaitoshanke sisältää huomattavan määrän ketjuuntunutta alihankintaa. Valittava laitostoimittaja on yhteydessä ensisijaisesti suuriin suunnittelutoimis-toihin, konepajoihin ja muihin yrityksiin. Nämä puolestaan ovat yhteydessä saman alan pienempiin yrityksiin. Alihankkijatoimitusten keskeisiä valintaperusteita ovat hinnan ohella mm. vaadittavien standardien noudattaminen, aiemmat hankintasuhteet, sijainti ja erityisvaatimuksia sisältävien toimitusten edellyttämä yhteistyövalmius. (AH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI